Artiklar20 motorer under 10 hk
Här märks skillnaden först när det blåser. Det såldes nästan 28.000 snurror i klassen 2-10 hk under förra året i Sverige. I den här klassen vimlar det av kända och okända fabrikat, vilket för det svårt för båtägaren att hitta den bästa snurran till sin båt. Här har vi provat 20 av marknadens snurror i denna effektklass, dels på rodd- och snurrebåten Askeladden 14, dels på segelbåten Albin-Viggen.
Flipper 700, ett lyckokast tack vare bottenformen
En helt ny bottenform är en av detaljerna som gör Flipper 700 till en annorlunda kabinbåt. Mycket tack vara den tillhör båten en av marknadens driftbilligaste familjebåtar. Det visar siffrorna från våra mätningar, som gjordes i samband med våra testdygn ombord på båten.
Snurreprov del 2: 10-20 hk
Köp aldrig för liten snurra! Det lönar sig dåligt. Det är ett av många intressanta slutomdömen man får efter detta stora snurreprov. De största motorerna kostar bara några hundralappar extra. Farten blir högre och bränslekostnaden densamma!
Compis, annorlunda skrov ger snabb och mjuk gång
För att vara en modern familjehavskryssare har Compis ovanligt slanka linjer i skrovet. Detta och ett skarpt förskepp ger henne snabb och mjuk gång i sjö. Det fann vi under en tvådagarstur med båten i Stockholms skärgård i vinter.
Snurreprov del 1: 20-30 hk
I det största test av utombordsmotorer, som någonsin genomförts av Båtnytt, har 42 av marknadens snurror upp till 30 hk effekt fått visa vad de går för. Här börjar vi med att redovisa resultaten från den största gruppen. Fortsättning följer i nästa nummer av Båtnytt
Tummelin, Uttern 450, Crescent Skipper, Compis
Tummelin - En ny motorseglare i "rätt" prisklass. Uttern 450 - Nyaste kombibåten, väl genomtänkt i detaljerna. Crescent Skipper - En billig familjebåt med plats för idéer. Compis - Familjehavskryssare med fina utrymmen.
Min båt, Crescent 495
I vackert väder går den stadigt och bra. Börjar det blåsa upp stöter skrovet hårt i motsjö. Fungerar för övernattning om familjen är liten. Men lämpar sig bäst för snabba dagturer.
My, Yamaha 55hk
My, sportig dagseglare med reservkojer. Yamaha 55 hk, japan med delar från MercuryOMC
Trålett, Archimedes Penta 50
Trålett - tuff motorseglare i miniformat. Archimedes Penta 50a - bränslesnål snurra för seglare
Becker 22
Becker 22, först med både rullrevfock och snabbrullrev.
Albin 30 - marknadens billigaste motorkryssare
Nu är hon äntligen klar. Albins stora "flaggskepp" Albin 30 visades upp för första gången på mässan i Långedrag.
Foxcub
Spartansk och med jolleliknande seglingsegenskaper.
Välj rätt motorstyrka
Här lönar det sig att satsa på "reservkraft". Istället för att alltid behöva köra fullt, kan det löna sig att "gå upp" en storlek vid motorvalet. Att kunna köra fort även på delgas spar både pengar och motor.
Här är de verkliga familjebåtarna!
Stortest av åtta familjebåtar. Albin 25 de Luxe Family Four Marieholm 24 Monark Laxkuttern Parca 22 Nimbus 26 Sea Bella Tresfjord Lyx
Albin Viggen
När Albin Marin tog hand om tillverkningen av Viggen blev det stil på denna redan förut omtyckta familjeseglare.
Coronet 21 Explorer, efter åtta säsonger i "skick som ny"
När Coronet Explorer II 21 fot presenterades på London Boat Show 1965, uppmärksammades den som marknadens elegantaste seriebyggda kabinbåt. Och Coronets kvalitet håller, men det gör inte motorerna. Det visar denna 66:a.
Vi båtägare möter konstruktören av Albin 25
När man ska hem om söndagskvällarna önskar man att det gick dubbelt så fort. Men när man väl är ute så räcker 7-8 knop bra. Jag böt till den nya Albin 25:an som gör 11 knop. Den gamla gick för lusigt. Visserligen kostar den nya mer att köra, men det är fortfarande så billigt att det inte spelar någon roll. Så tyckte två av dom fem ägare som ställde ansvariga för Albin 25 mot väggen i "Vi båtägare möter Konstruktören"
Crescent 49, båten som startade HT-vågen
Crescent 49 var vår första hardtopbåt när den presenterades 1968. Den blev en storsäljare - nära 2.000 49:or har hittills tillverkats.
Fjordling 17- stilbildare som lever länge
Norskbyggda hardtoppsbåten Fjordling är en av sextiotalets mest omtalade och kända båtar. Säg den båtägare som aldrig hört det namnet nämnas!
Archimedes Penta 600 och Archimedes E 50
Vi har tittat närmare på årets stora snurrenyhet i 50-60-hästarklassen, Archimedes Penta 600.

Filtrering

Båttillverkare


Båtmodeller


Kategori


Tagg


Skribent


Undersida