ArtiklarTest: Lilla snurreklassens storsäljare
Småsnurrorna är de verkliga storsäljarna. Enligt statistiken svarar motorer på upp till sex hk för omkring tre fjärdedelar av den totala omsättningen på marknaden. Bara det en fullgod anledning till att titta närmare på vad branschen har att erbjuda. Varvid det också visade sig att tillverkarna lovar runt men ofta håller ganska tunt. Ifråga om prestanda, funktionalitet och därmed valuta för slantarna.
Comet 26
Comet 26, snygg och stadig norsk snipa
Flipper 850, Flippers flaggskepp
Flipper 850 är varvets hittills största serieproducerade båt - och utan tvivel den bästa. Ett flytetyg för den krävande långfärdsåkaren med sinne för komfort. Inte direkt billig vid en första blick på prislappen, men väl värd pengarna när hon blivit bekant.
Finnfire Cruising, vass racer
Nu har Båtnytts långtestbåt Finnfire också blivit en båt att bo i. Kappseglingsmaskinen har fått möbler under däck. Skrov och rigg är densamma. Men ratt, teakdäck och en formidabel inredning har nu gjort Finnfire till en läcker cruiser.
Maxi 80 racer, för kappseglaren
Vilken fart! Aldrig förr har vi seglat så fort i en kölbåt. Nya Maxiracer lättar från sjöarna och surfar i rasande fart för spinnaker och i havssjö när det blåser 10 m/sek.
Nora 20, Maxim, Albin 26, Flipper 850
Nora 20, Maxim, Albin 26, Flipper 850
Fyra helt nya akterruffade motorbåtar hör till de intressantaste nyheterna som presenteras på Göteborgs båtutställning nu om ett par veckor. Alla dessa svenska nykonstruktioner är mycket genomtänkta och representerar var och en på sitt sätt en form av nytänkande.
Stålbåten börjar löna sig
Stål är ett utmärkt båtbyggnadsmaterial som ger robusta och - så gott som - outslitliga nöjesbåtar. Men, det finns nästan inga färdigbyggda stålbåtar att köpa på den svenska marknaden. Vad som finns är ett tjugotal modeller som säljs i olika stadier av halvfabrikat.
Finnfire 33, en verklig kappseglare
Sedan vi rapporterade om vår långtestbåt Finnfire 33 har en hel del hänt. Vi har hunnit kappsegla med den tre gånger. Framgången har varit växlande. Men vi har kommit underfund med att Finnfiren är en verkligt fin kappseglare.
"Rynkorna" bäst för fartbåten
"Skrovrynkor" modell fiskfjäll är ingenting nytt och har redan hunnit visa sitt värde i fartfyllda sammanhang. Men vi var också nyfikna på hur de fungerar vi sjunkande fart och ökande belastning. Därför kördes ett separat prov i "100-timmarstestet". Och resultatet blev faktiskt ganska förbluffande.
Comfort 34, fin blandning av cruiser och racer
Från Sverigevarvet - dvs Sweden Boats i Stenungsund - kommer Comfort 34, en båt, som vänder sig till seglare med stora anspråk på bekvämlighet och hyfsade seglingsegenskaper. Tillsammans med John Albrechtson tog vi oss en närmare titt på båten.
På båtmässa i finska Åbo
Vårt finska broderland expanderar starkt på båtsidan. Utbudet av nya, avancerade modeller är jämförelsevis stort - och de hittar köpare. Båtnytt har varit på båtmässa i Runsala utanför Åbo och inspekterat det senaste i båtväg. Avance 36, Marino 23/DL, Buster R, Myrsky Janne
Albin 23
Albin 23 är en praktisk båt helt i linje med Albins tradition att göra båtar som fungerar utan krusidull. Extra plus får den låga ljudnivån och de goda manöveregenskaperna.
Albin 23, mera originell än praktisk
Hon kom, hon sågs - men inte blev det en fullständig och helt övertygande seger. Det finns många frågetecken omkring den länge aviserade "folkmotorbåten" från Albin.
Finnfire 33, vår kappseglande provbänk
Sällan eller aldrig har vi haft en så förnämlig plattform att prova utrustning, segel och elektronik på. Vår Finnfire 33 kommer att havskappseglas och alla iakttagelser skall rapporteras fortlöpande.
ABV 22 Weekend
ABV 22 Weekend är en snipa med drag av HT-båt framtagen genom samarbete mellan norsk tillverkare och svensk försäljare. Den är stor och rymlig och har förnämliga manöveregenskaper. Inredningens standard är lägre än vad man är van vid, med det är å andra sidan priset också.
Utbordare på segelbåten
Utbordare på segelbåten. Bullrig, lätt och stark men....
Bellona 29
Bellona 29 är en rymlig båt. Däcket är stort och fritt och säkert. Seglingsegenskaperna är de man förväntar sig av en havskryssare. Båten känns något klumpig på grund av sina höga fribord.
Med full fart till Fiskeskär eller sakta och säkert i snipa?
Sportfiske räknas som en av våra större "folkrörelser" och allt fler av dess entusiastiska anhängare söker sig till havs, gärna i egna flytetyg. Båtar och fiske hör ihop, men inte vilka båtar som helst.
Moderna jollar, långtidstest
Juniorbåtar förr i tiden var rejäla saker: GKSS-eka, Spätta, Stjärnbåt. Idag ska juniorbåten vara strömlinjeformad, lätt att rigga och sköta, enkel att hantera och segla.Vi båtägare har långtidstestat sex moderna jollar i storleken under Laser: Agua-Båt, Banshee, Sunfish, Sunfish S, Topper, Triss R.
Tre annorlunda och bra kombijollar
Vi Båtägares jolleexperter Per och Mats Göthlin, har tillsammans med ett dussintals ungdomar testat tre av marknadens kanske intressantaste kombijollar, Pokus, Crescent 455 och Väderöjullen. Det handlade inte om en sväng i sommarviken en solig eftermiddag utan om en månads hård segling, praktiskt taget varje dag, i ur och skur. Båtarna fick vad de tålde och lite till. Testets bästa vår var med mycket knapp marginal Pokus.

Filtrering

Båttillverkare


Båtmodeller


Kategori
Tagg


Skribent


Undersida