ArtiklarUtbordare på segelbåten
Utbordare på segelbåten. Bullrig, lätt och stark men....
Bellona 29
Bellona 29 är en rymlig båt. Däcket är stort och fritt och säkert. Seglingsegenskaperna är de man förväntar sig av en havskryssare. Båten känns något klumpig på grund av sina höga fribord.
Med full fart till Fiskeskär eller sakta och säkert i snipa?
Sportfiske räknas som en av våra större "folkrörelser" och allt fler av dess entusiastiska anhängare söker sig till havs, gärna i egna flytetyg. Båtar och fiske hör ihop, men inte vilka båtar som helst.
Moderna jollar, långtidstest
Juniorbåtar förr i tiden var rejäla saker: GKSS-eka, Spätta, Stjärnbåt. Idag ska juniorbåten vara strömlinjeformad, lätt att rigga och sköta, enkel att hantera och segla.Vi båtägare har långtidstestat sex moderna jollar i storleken under Laser: Agua-Båt, Banshee, Sunfish, Sunfish S, Topper, Triss R.
Tre annorlunda och bra kombijollar
Vi Båtägares jolleexperter Per och Mats Göthlin, har tillsammans med ett dussintals ungdomar testat tre av marknadens kanske intressantaste kombijollar, Pokus, Crescent 455 och Väderöjullen. Det handlade inte om en sväng i sommarviken en solig eftermiddag utan om en månads hård segling, praktiskt taget varje dag, i ur och skur. Båtarna fick vad de tålde och lite till. Testets bästa vår var med mycket knapp marginal Pokus.
Banshee, Laser, Triss Racer - vilken är bäst?
På bara ett år har Laser blivit en av världens, och även Sveriges största jolleklasser. Varför, undrar många och tål den att bli jämförd med konkurrenter som Triss Racer och Banshee? Vi analyserar båtarna ingående och fick ett inte oväntat svar.
Min båt: Coronet 21 DC
Fantastiska sjöegenskaper, bullret irriterande, 120 hk för lite, inga problem, kungen bland båtar. Åsikterna är många bland Coronet 21 DC-ägarna.
Båtnytt provar Comfort 32, Flipper 850 och Day-Cruiser
Båtnytt provar Comfort 32, Flipper 850 och Day-Cruiser
De flytande båtmässorna hör hösten till. Långedrag och Riddarfjärden här hemma, Southampton i England, alla med massor av nya modeller. De här sex sågs på Allt på Sjön.
Stortest: Sju kvartstonnare för familjen
Båttest av Facil, Albin 79, Bianca 28, Jamsine 25, Accent, Guy 28 och Becker 27. Är kvartstonnaren lämplig som familjeseglare? Svaret är utan tvekan ja. En mycket viktig aspekt när man ska till att köpa båt är hanterligheten. En kvartstonnare är smidig att hantera: i hamn vid tilläggningar, i vikar när man ankrar upp, när man seglar vad gäller segelskifte och skotning.
Bellona 29, Comfort 30, Granada 31
Bra att bo i, men illa rustade för havssegling. Bellona 29, Comfort 30 och Granada 31, tre 130.000 kronors havskryssare för familjebruk. Fem kojer, ståhöjd, dinette m m. Men hur fungerar båtarna i hårt väder? Testlaget seglade de här tre båtarna och kom till slutsatsen att de är mer gjorda för sommar och sol än för tuff segling på havet.
Styrpulpetbåten - vattnens snabba skottskärra
I stort sett hybrider med otympligt namn. Men samtidigt också små opretentiösa och tuffa båtar, som både kan gå fort, lasta tungt, och användas till praktiskt taget vad som helst. Vi valde ut tio exempel i femmetersklassen och ställde dem mot varandra.
Albin 57, mycket båt för priset
Under pompa och ståt visade Albin Marin sin nykomling Albin 57 i samband med invigningen av den nya fabriken i Kristinehamn. Den här båten innebär en hel del nytänkande från Albins sida.
Coronet 31 AFT Cabin
Coronet 31 AFT Cabin, välkänd båt som blivit billigare! Dieselversionen av 31 fotaren har vi testat tidigare. Nu körde vi bensinmodellen, som just blivit 50.000 billigare.
100-timmarstest, snurror
Att motormakarnas effektsiffror är relativa, det vet vi redan. Inför långtestet duger dock bara direkt jämförbara värden. Därför satte vi först snurrorna i provbänken.
Bandholm 27, lättseglad och familjevänlig
Knud Olsen har med sin Bandholm ritat en båt med ny och snabb undervattenskropp. Och med en fin inredning som påverkar priset...
Aphrodite 101
Den moderna familjesegelbåten. Så vill Jan Kjærulff själv beteckna sin Aphrodite 101, en långsmal mycket välseglande och imponerande välinredd båt.
Min båt, Comfort 30
Jag är mycket nöjd med min Comfort 30, Det är en bra båt. Det är egentligen bara en sak som jag undrar över: "var håller alla Comfort-ägare hus"? Nästan varenda ny båt får snabbt ett eget förbund. Men Comfort som funnits i många år på marknaden har inget förbund. Det tycker jag att tillverkaren borde ha fixat. Det är konsthandlare Gunnar, 49, i Täby som tycker till. Kanske tankarna föder ett Comfortförbund i sommar, vem vet.
Uttern 630, Monark 585, Flipper 620
"Kapell för troende och småbåtsboende..." skaldade testlagets lustigkurre. Det ligger en hel del sanning bakom skämtet. De tre båttyper vi provad avhänger i stor utsträckning på ett kapell för att fungera. Och förvandlar därmed den gamla campingbåtens primitiva boende "ombord" till något som närmast påminner om en tälttillvaro i renaste lyx.
Granada 27
Det som stannar kvar längst i minnet hos oss är Granadans fina seglingsegenskaper. Gillar man en båt med lite racing över sig är den toppen.
Avance 24
Avancen är en liten båt, knappt 7.50 lång, Ritad av Peter Norlin. Lillasyster till 1/4-tonnaren Accent. Avance 24 har två egenskaper som man genast faller för: 1) Snabbhet 2) Rymlighet.

Filtrering

Båttillverkare


Båtmodeller


Kategori
Tagg


Skribent


Undersida