ArtiklarSnabbseglare med kvalitet
Contrast 36 och Wasa 360 står för fart, komfort och hög kvalitet. Vi testar två mästerverk från början av 80-talet.
Cenit Seven Plus
Claes Nilsson tog fram Cenit Seven i hopp om att locka ungdomar till båtlivet. En hedervärd satsning och ett lysande exempel på hur svårt det är att hålla priset nere.
Arcona 40 DS, maskerat fullblod
Det största misstaget man kan göra är att bedöma de nya däcksalongsbåtarna efter utseendet. De ser ut som trötta motorseglare, men seglar som fullblod. Arcona 40 DS gör det definitivt.
Accent & Becker 27, billiga, välseglande
Två mindre havskryssare med kapacitet att segla till Åland, Gotland eller Danmark. Prisläget är humant, 60-90.000 kr. Fördelarna är inombordsmotor, en planlösning som en stor båt och en avskild toalett.
Drömloden?
Ekolod som ser grynnor har länge varit båtägarnas dröm. Nu finns de i verkligheten. Håller de förväntningarna?
Maxi 68 & Albin Viggen, havets folkvagnar
Här får du läsa två tester av Maxi 68 och Albin Viggen.
4-takts utombordare, änglar på sjön?
4-takts utombordare marknadsförs som rena änglar på sjön. Stämmer det?
Forgus 38 DS, skifte i Forgus-fabriken
För ett halvår sedan tog den unga generationen över på Forgusbåtar. Ingrid Östman, dotter till Hugo Samuelsson, driver nu varvet vidare tillsammans med maken Tomas. Satsningen är ungdomligt frisk och entusiastisk. I spetsen står Forgus 38 DS, en modern segelbåt med upphöjd salong och utsikt över hela havet.
Marknadens 25-hästare
Vi har testat marknadens 25-hästare. En klass med tre heta nyheter.
Granada 23 och Coronet/Elvström Super MS 38
Coronet, Elvströms stora flaggskepp, är och förblir en drömbåt för de flesta av oss. Men vem vill inte segla en dröm? Granada 23, rolig seglare men trångt under däck.
Ett bra ankare kan vara räddningen
Satsa på kvalitet när du väljer huvudankare, så slipper du ligga sömnlös. Båtnytt har testat sju typer. Resultatet är entydigt. Glöm draggar och plättar.
Flipper Aquador 22, med korridor
Aquador 22 har två kännemärken. Ett skrov med många buktiga ytor och strategiskt placerade steg, som ger ovanligt goda sjöegenskaper. En okonventionell inredning, som är uppbyggd på var sin sida om en rak korridor, som löper obruten från för till akter. Det gör Flippers Aquador till en av de intressantaste båtarna i mellanklassen de senaste åren.
150 hk Ficht
OMC:s nya Fich-teknik är ett resultat av de nya miljökraven. Den klarar Bodensee-reglerna, som är de strängaste i världen i fråga om skadliga utsläpp. Men hur är det med bränsleförbrukning och prestanda? Båtnytt har som första tidning testat Johnsons nya Ficht-2-taktare på 150 hästar och jämfört den med en EFI-motor från Suzuki och en förgasarmotor från Yamaha.
J80, X79, Albin Express
För 20 år sedan lanserades flera sportiga, billiga segelbåtar som Express, X 79. Nu kommer en ny generation roliga, lättseglare, snabba, kölbåtar med amerikanska J 80 i spetsen. Med stor kölvikt, låga fribord och peke med gennaker är hon rena revolutionen för nöjesseglare. Men är hon snabbare och bättre än de gamla märkena?
CR 310, nymornad
Ny i meningen helt omgjord på däck och invändigt. CR 310 från nyaste Orustvarvet är gamla snabbseglaren Crown 31 designad av Håkan Södergren och återuppstånden i nytt strålande utförande. Samma fart, samma fina volym, men tyvärr också samma överriggning.
Omvärderingen: Coronet 21 DC
Här testar vi begagnade båtar med dagens kritiska ögon. Det har skrivits spaltmeter om Coronet 21 DC i svensk båtpress. Allt har inte varit vackra visor.
Forbina 10 000
Att krympa en båt 1 meter, som man gjort med Forbina 11000, är ett svårt företag. Forbina 10000 är i stort sett en förminskning av sin storasyster. I det här fallet har man lyckats över förväntan. Det är svårt att hitta några brister på uppföljaren.
Albin Cumulus vs Maxi 84
Perfekt familjestorlek, rimliga kostnader och trygga seglingsegenskaper lockar åter allt fler. Albin Cumulus och Maxi 84 hör till de bästa i klassen.
USA-båtar, fyra x wellcraft
Det här är båtar för vem som helst. De begär inget brinnande båtintresse. Bara en önskan om att komma ut på sjön fort, lätt och bekvämt.
Eknsipa åt barnbarnen
Efter 50 år som båtbyggare tyckte Bertil Lund i Ekenäs på Smålandskusten hösten 1995 att det fick räcka. Men innan han lade verktygen på hyllan ville han avsluta med ett sista mästerverk - en flott eksnipa åt barnbarnen.

Filtrering

Båttillverkare


Båtmodeller


Kategori
Tagg


Skribent


Undersida