ArtiklarChris Craft 216 WA Scorpion
Den här båten saknar serieproducerad motsvarighet i Skandinavien, men har många gelikar i hemlandet Amerika. "Scorpion" är först och främst avsedd för sportfiske på stora vatten, rustad och redd därefter.
Fabola Campus, nådde ända fram
Sex meter lång och grundgående. Lite trång kanske. Men... Vi Båtägares Tord Kempe lyckades få en ensam plats i skärgårdens mest utnyttjade hamn. Han sammanfattar: - Med Fabola Campus kom jag nära naturen och flöt ända in i vassen.
806, nygammal racer med dansk klass
För snart 11 år sedan introducerade Monark i Varberg nya Pelle Petterson-ritade 806. En båt tänkt att bli en ny entypsbåt och weekendseglare. Den var lite djärvare, lite fräsigare i linjerna, än andra dåtida entypsbåtar.
5-15 hk utombordsmotorer testade på en och samma båt
Rätt motorstyrka till båten ger bättre utbyte och ekonomi. I den andra artikeln har vi jämfört 5 utbordare i effektklassen 5 till 15 hk, samtliga provkörda på Crescent 434. Vår favorit blev 9,9-hästaren.
"Den nya klassen" 35-37 fotarna
Båtkonstruktören Rolf Eliasson har hjälpt oss göra en prestandaanalys av 10 nya 35-37 fotare, Baltic 35, Bianca 107, Comfortina 36, Diva 35, First 375, Omega 36, RB 111, Sweden Yachts 36, Sun Shine 36 och Two Star 36 . Här får du veta hur bra dessa båtar kan väntas segla, vad de tål mm.
Diva 45, läcker och lätthanterlig snabbskenare
Diva 45 är en läcker skapelse för dig som vill segla stort, bekvämt och mycket snabbt men utan en hel armé i besättningen.
Dragonfly, med 15 knop genom skärgården
Ända fram till i höstas och One of a Kind svävade jag och troligen många andra i Regattan, i villfarelsen att flerskrovsbåtar visserligen är snabba, men så mycket sämre på kryss att de inte kan hävda sig mot kölbåtar. Men One of a Kind ställde sådana uppfattningar på tvären.
Comet 780 Combisjark: är detta Norges sista snipa?
Norge var en gång de saktmodiga snipornas förlovade hemland. I dag gäller som regel betydligt snabbare flytetyg. Men det finns fortfarande åtminstone ett lysande undantag...
Flying Flipper Coupé
Vår långtestbåt hade extra motigt redan från starten hos Nagu Boats i Finland. Den svenska strejken lamslog förbindelserna. Leverans och motormontering försenades.
Moderna skrov slår klassikernas komfort
Gammal är naturligtvis alltid äldst - men inte nödvändigtvis bäst i alla avseenden. Detta visade sig som väntat då de tre båttidningarna - norska Båtmagasinet, finska Vene och svenska Båtnytt - drog samman allt vad daycruisers vi kunde få fatt på, för fem dagars test i Stockholms skärgård. Det blev fyra "klassiker" och fem nya stjärnor som ställdes mot varandra.
Köp rätt på fel ställe - tjäna tusenlappar
För dig som är ute efter att köpa begagnat i vår finns det flera företeelser att hålla ögonen på om du vill göra en bra affär. Här finns inte bara tusenlappar att spara, utan tiotusenlappar!
12 snurror mellan 5 och 8 hästar
Snurror under 10 hk är de verkliga storsäljarna i Sverige. Vi har testat 12 av dessa motorer i klassen 5 till 8 hk, samtliga av 1985 års modell. Här finns snurran till roddbåten och till de mindre segelbåtarna, och den japanska dominansen är påfallande.
Grisslan
Gamla Grisslan har fått en syster. Med styrhuset fram och motorkonsoll baktill. Med samma sprutt i sjögången.
Albin Alpha, Albins värsting
Albins värsting, en båt för dig som verkligen vill segla. Men också en båt med mycket väl utnyttjade utrymmen och till bra pris. Tyvärr med järnköl.
Albin Alpha
Nytillskottet Alpha är en typisk Albinbåt. Det är i princip en nedbantad Delta som Peter Norlin lyckats bra med. Båten har allt man väntar sig av en modern 29-fotare. Det är därför synd att Albin Marin envist fortsätter med sin billighetslinje.
Frossa vid spinnakergipp? Här är medicinen!
Gippomatic är det lite underfundiga namnet på en alla tiders ny pryl för alla som gillar att segla spinnaker. Det är en finurlig och fungerande variant på en spinnakerbom, en bom som du gippar från sittbrunnen utan att behöva kliva upp på däck och jonglera med.
11 Kabinbåtar under 100 000 kr
De brukar sällan ligga kvar särskilt länge vid en beg-båthandlarns brygga. Det handlar om små och mellanstora kabinbåtar och daycruisers. Begagnade förstås, men billiga!
Crown 31, Scanmar 31, Guyline 95, Omega 30 S
Med familjerna Boucht, Henningsson, Ihmer och paret Dahlberg/Herrmann i fyra fina testbåtar tog vi reda på vad du får för 300.000 - 350.000 kronor i båtväg. Vad ger en toppmodern 30-fotare dig som har en gammal? Hur seglar den? Är den bättre byggd? Och framför allt är den värd pengarna?
Yamaha 40 - Suzuki 40 - Evinrude 40
Fyrtiohästare har blivit ett attraktivt alternativ om man vill ha mer ork men ändå hålla bränsleförbrukningen på rimlig nivå. Vi har testat tre av nykomlingarna från säsong -84. Olika till namnet - men knappast till gagnet...
One Of A Kind 1985, gamlingarna överraskade
Med 20 båtar på startlinjen i fyra seglingar i såväl lättvind som hårdvind blev One Of A Kind ett bra test på vad båtar i klassen 27-29 fot förmår när de är toppade med förstaklassiga segel och besättningar i världsklass. Att två racerbåtar skulle toppa var inte helt oväntat. Men att den ena är av gammal typ och att en annan 65 år gammal racer var snabbast när det blåste mest, var nytt!

Filtrering

Båttillverkare


Båtmodeller


Kategori
Tagg


Skribent


Undersida