ArtiklarCatalac - Cruising på engelska
Även seglare som aldrig varit ute i en cruising-katamaran vet att den är annorlunda: Den kränger knappast, har andra seglingsegenskaper, bjuder på massor av utrymme . Att bedöma en sådan båt efter enskrovsmallen är mycket svårt. Vi gör i alla fall ett försök efter två provseglingar med engelska Catalac 30.
Bever 720 Flyfish
Planande skrov utan planingströskel är en verkligt god cigarr som många båtkonstruktörer eftersträvat. Med skiftande resultat. Bever 720 Flyfish är av allt att döma ett av de bästa reslutaten hittills.
Bella 600 HT
Våra branchbröder i Öster har ett mycket karaktäristiskt sätt att bygga små fartbåtar. Där kommer sjöegenskaperna i första hand, även om bo-komforten därmed råkar bi lidande.
Baltic 28 – bländande och kostbar
Vissa båtar bländar mer än andra. Baltic 38 DP är en sådan, en fin kompromiss av vass havskappseglare och bekväm långfärdsbåt. Dessutom skiljer sig 38:an från alla konkurrenter genom en sinnrik inredning.
Den nya, snålare generationen
Snålt tilltagen snurra ger inte alltid billigaste milen. Det har vi konstaterat förut och nu har tankegången tydligen börjat slå igenom även i köparleden. Allt fler byter nämligen sina "tjugor" och "tjugofemmor" mot 30-40 hk eller mera, till såväl nytta som nöje.
En dubbelduel i medelklassen
För bara åtta år sedan var det fortfarande mode att rita båtar för familjesegling efter IOR. Ett hyfsat mätetal var viktigare än farten i sig. Konstigt nog blev det ganska lyckade båtar ändå och flera IOR-båtar har blivit klassiker. Båtnytt har testat Cenit 33, Scanmar 33, Contrast 33 och Compis 33.
Coronet DC 21 och Ockelbo DC 21
Köpte du en daycruiser billigt för 5-10 år sedan? Då gjorde du ditt livs affär. Idag går det förmodligen att få ut dubbla priset! Det finns flera orsaker till att intresset för snabbare båtar ökat så starkt. Lågt bensinpris är en av dem. Och varför inte farten som ett utslag av 80-talets muskelbyggande. Vi har tittat närmare på två nygamla familjeracers som upplever den nya våren: Coronet och Ockelbo DC 21
Crown 31, familjebåt med vinnartalang
Crown 31 är Håkan Södergrens bidrag till 80-talets familjesegelbåt i 30-fotsklassen. Han har prioriterat farten men ändå fått utrymmen under däck som klassar Crown 31 som en fullvärdig familjebåt. Till farten och utrymmena skall du lägga ett "överkomligt" pris.
Fotogendriven finne med flera finesser
Fotogendrift är inte längre ett realistiskt alternativ till sjöss hos oss. Allra minst på allvarligt syftade arbetsbåtar. Läget är annorlunda i t ex Finland, där bränslet inte är lika hårt beskattat.
Båtnytt provar First Class 10
First Class 10 liknar ingen du seglat förut. Fransk, elegant, stark. Hela 62 kvadratmeter segel på ett depacement på bara 3,1 ton. Den är en rå fartmaskin som saknar ståhöjd och som kostar drygt en kvarts miljon. En Admiral's Cup-båt till samma pris som en halvtonnare.
Coronet 26
Danska Coronet stod en gång för några av de bästa motorbåtarna, världskända för god design och kvalitet. Sedan gick det upp och ner för både företaget och produkterna. Men ny tycks de vara tillbaka, i ny, stor stil. Och den berömda kvaliteten har blivit vid det gamla.
Vi båtägare testar: Cenit 33
Trä Marins nya Cenit 33 är ett fräscht tillskott i den växande internationella floran av bullriga volymbåtar. Hon är byggd efter receptet: En bekväm, rymlig och mycket väldisponerad familjecruiser med en lätthanterlig mastheadrigg och ett stort storsegel. Interiörlösningen med en framskjuten salong, separat akterhytt och rejäl toa är en trend som kommit för att stanna.
Fabola Kuster 29
Fabolabåtar är ett företag som på senare år renodlat sitt sortiment och stadigt utvecklats.
Fartvidunder för vuxna familjer
Fyra fantastiska bårar när det gäller fart! De seglar enligt LYS-tal mellan 1,20 och 1,27, kryssar med lätthet i 7-7,5 knop och gör nästan samma fart för motor. Men fungerar de för familjen? Klarar de båtarna? Vi har testat Diva 39, Conqubin 38, Cayenne och Jubilee S 40.
Flipper 740, Bever 740
Bra bottenformer ger bättre bränsle-ekonomi.
Draco Tricab
Draco, känd för planande båtar med annorlunda formgivning, har byggt en "halvplanare". I Norge är det något av en sensation.
Flipper Flash & Ultraljud-band
Flipper Flash - Ny finsk "silverblixt" Ultraljudband, Bra mås-skrämma. Bara ett band, men i all sin enkelhet det mest effektiva måsskyddet vi prövat hittills. En spole med 30 m "Fågelfri" räcker hela säsongen för kapell, däck och brygga.
Vi båtägare testar Facil 30
Det kom flera nya svenska 30-fotare under 1983. Facil 30 är en av dem, en mycket välutrustad båt som gör henne till en av de billigaste när slutpriset räknas fram. Dessutom en lyckad kompromiss mellan racer och cruiser.
Min båt, Comfortina
Comfortina - den vidareutvecklade Comfort 32:an - tillverkas med mycket rationella metoder. Båten har ett avancerat innerskrov i plast som förenklar inredningsarbetet. En härlig seglare som tar sjön bra, enligt flera Comfortina-ägare. Men hon kräver en aktiv besättning för att ge maximal utdelning.
One Of A Kind 1984
Båtnytts ärliga tuffa test - One of a Kind - blev en seger för de välorganiserade båtarna. "Proffs" i form av segelmakare och båtsäljare betydde allt i årets omgång.

Filtrering

Båttillverkare


Båtmodeller


Kategori
Tagg


Skribent


Undersida