ArtiklarTest, mjuka jollar
Gummijollen är egentligen den idealiska tendern till en mindre fritidsbåt. Den släpar lätt, är lätt att lyfta ombord och bär oftast mera än den rymmer. Den är därför också en mycket säkrare livräddningsbåt än någon annan jolletyp. För den oinvigde ser alla gummibåtar lika ut, men att det finns skillnader visade vårt test av 13 mjuka jollar.
Kvartstonnare eller familjeseglare
Sex båtar i 26-27-fotsklassen. Drömbåtar för kappseglare och familjer? Vi tog fem kvartstonnare Accent, Facil, Finn Flyer 27, Becker 27 och Granada 27 och lät dem segla mot varandra och mot Hallberg-Rassy 26, en rättfram familjeseglare i samma prisläge och storlek. Vad fann vi? Fem racers mot en pråm? Fem campers mot en vettig bobåt?
22 båtradiostationer, men ingen är byggd för marint bruk
Vi har laboratorietestat 22 av marknadens vanligaste PR-stationer. Från testrapporten kan man bl a utläsa: Ingen av stationerna har egentligen på sjön att göra! Minst 16 av dem kommer dessutom förmodligen inte att få säljas nästa år!
Min båt, Compis
Familjeseglaren Compis presenterades redan 1971, då som ren självbyggarbåt. Tre år senare fanns den också att köpa som färdig båt. Idag finns Compis i cirka 530 exemplar. Vi har pratat med ägarna till fem av dem. Den stora sittbrunnen är de flesta mycket nöjda med, likaså den ombonade ruffen. Däremot klagar man på alltför trång förpik och toalett, högljudd motor och dålig fart på undanvindar.
Albin Express, här kommer en ny folkbåt
Först kom Nordiska Folkbåten. Sen kom Vega, strax efter IF-båten. 1972 kom Maxi 77. Inte sedan dess har seglarna fått någon i båt med verkligt nytänkande i. Inte förrän i år. Albin Express är lika mycket en vettig familjebåt som kappseglare och dessutom billig.
Jollen, årets innegrej! Sveriges populäraste jollar 1979: Optimist, Askeladden, Trissjollen, Windsurfare, Flipper, OK-Jollen, Laser, E-Jollen, Snipe, 505.
Jollen, årets innegrej! Sveriges populäraste jollar 1979: Optimist, Askeladden, Trissjollen, Windsurfare, Flipper, OK-Jollen, Laser, E-Jollen, Snipe, 505.
Jolleseglandet upplever en verklig hausse just nu. Inte bara ungdomar är intresserade. Svensk jollesegling börjar mer och mer likna den engelska. Där seglar alla - oavsett ålder. Här är Sveriges tio populäraste: Optimist, Askeladden, Trissjollen, Windsurfare, Flipper, OK-Jollen, Laser, E-Jollen, Snipe, 505.
Birdie 24, självbyggarbåt till lågpris
Birdie 24 är något så ovanligt i testsammanhang som en självbyggarbåt. Till båtens fördelar hör trevliga linjer och en vettigt disponerad inredning. Väsentligaste nackdelen är en osäker kölinfästning. Håller botten för en rejäl smäll?
Båttest Swan 39 och Baltic 39
Följ med ombord på världens finaste havskryssare. Swan är status, Baltic är "Bentlyn".
Svenske Albin från Taiwan i USA
Trålarypen kommer allt mer bland fritidsbåtarna. Det har vinterns mässor visat tydligt. Och snart har vi den säkert i Sverige. Båtnytt har därför som första svenska båttidning tittat närmare på Albin-trålaren som byggs i Taiwan för den amerikanska marknaden!
Beason 31, en hederlig halvtonnare
- En hederlig båt. Inga märkvärdigheter och trevlig att segla. Så sammanfattade John Albrechtson sina intryck efter testseglingen av Beason 31. Hon är en halvtonnare bland många andra. Den väsentliga skillnaden ligger i en klurig inredning med flera förnuftiga detaljlösningar.
Test: Lilla snurreklassens storsäljare
Småsnurrorna är de verkliga storsäljarna. Enligt statistiken svarar motorer på upp till sex hk för omkring tre fjärdedelar av den totala omsättningen på marknaden. Bara det en fullgod anledning till att titta närmare på vad branschen har att erbjuda. Varvid det också visade sig att tillverkarna lovar runt men ofta håller ganska tunt. Ifråga om prestanda, funktionalitet och därmed valuta för slantarna.
Comet 26
Comet 26, snygg och stadig norsk snipa
Flipper 850, Flippers flaggskepp
Flipper 850 är varvets hittills största serieproducerade båt - och utan tvivel den bästa. Ett flytetyg för den krävande långfärdsåkaren med sinne för komfort. Inte direkt billig vid en första blick på prislappen, men väl värd pengarna när hon blivit bekant.
Finnfire Cruising, vass racer
Nu har Båtnytts långtestbåt Finnfire också blivit en båt att bo i. Kappseglingsmaskinen har fått möbler under däck. Skrov och rigg är densamma. Men ratt, teakdäck och en formidabel inredning har nu gjort Finnfire till en läcker cruiser.
Maxi 80 racer, för kappseglaren
Vilken fart! Aldrig förr har vi seglat så fort i en kölbåt. Nya Maxiracer lättar från sjöarna och surfar i rasande fart för spinnaker och i havssjö när det blåser 10 m/sek.
Nora 20, Maxim, Albin 26, Flipper 850
Nora 20, Maxim, Albin 26, Flipper 850
Fyra helt nya akterruffade motorbåtar hör till de intressantaste nyheterna som presenteras på Göteborgs båtutställning nu om ett par veckor. Alla dessa svenska nykonstruktioner är mycket genomtänkta och representerar var och en på sitt sätt en form av nytänkande.
Stålbåten börjar löna sig
Stål är ett utmärkt båtbyggnadsmaterial som ger robusta och - så gott som - outslitliga nöjesbåtar. Men, det finns nästan inga färdigbyggda stålbåtar att köpa på den svenska marknaden. Vad som finns är ett tjugotal modeller som säljs i olika stadier av halvfabrikat.
Finnfire 33, en verklig kappseglare
Sedan vi rapporterade om vår långtestbåt Finnfire 33 har en hel del hänt. Vi har hunnit kappsegla med den tre gånger. Framgången har varit växlande. Men vi har kommit underfund med att Finnfiren är en verkligt fin kappseglare.
"Rynkorna" bäst för fartbåten
"Skrovrynkor" modell fiskfjäll är ingenting nytt och har redan hunnit visa sitt värde i fartfyllda sammanhang. Men vi var också nyfikna på hur de fungerar vi sjunkande fart och ökande belastning. Därför kördes ett separat prov i "100-timmarstestet". Och resultatet blev faktiskt ganska förbluffande.
Comfort 34, fin blandning av cruiser och racer
Från Sverigevarvet - dvs Sweden Boats i Stenungsund - kommer Comfort 34, en båt, som vänder sig till seglare med stora anspråk på bekvämlighet och hyfsade seglingsegenskaper. Tillsammans med John Albrechtson tog vi oss en närmare titt på båten.

Filtrering

Båttillverkare


Båtmodeller


Kategori
Tagg


Skribent


Undersida