Artiklar17 släpjollar jämförda
En släpjolle skall fylla många funktioner, vara lätt att släpa, trevlig att ro, lätt att bära, starkt byggd - oöm och kanske viktigast, vara en trygg båt för barnen att vistas i. Här har vi tagit reda på hur 17 släpjollar fungerar i dessa avseenden. Resultatet var delvis nedslående. Många båtar har dålig flytsäkerhet.
Fabola Campus 600, en stor liten båt
I ett lätt skrov där formen ger farten och seglingsglädjen har Campus 600 många möjligheter. Från dagseglare till långfärdsbåt. Ursprunget kommer från belönade Campus. Här är idéerna förfinade och båten större.
First Class, förstaklassig fransk fart
Fart som 33-34-fotare, LYS 1,14, supersnabb sänkköl, enkel inredning, starkt byggd. Nya First Class bjuder på åtskilliga nya idéer, en del avancerade, men alla fungerade. En kappseglingsbåt i första hand, men även en ovanligt praktisk söndagsseglarbåt.
Kappseglarnas familjebåtar
Nu har trenden vänt. Ingen köper längre vad man något vanvördigt kallar för "flytande husvagnar". Det ska vara något vassare. Helst ska man segla om alla andra under semestern. Man kräver inte bara fart. Det ska också finnas bekvämlighet, trivsel och plats för hela familjen. Här har vi jämfört fyra nya fartiga båtar.
Bever 740
Bucklig botten ger bra bränsle-ekonomi.
Bever 380
Den blev känd som "båten med duschen" på utställningarna. Men långt ifrån alla beskådare fattade finessen med att vattnet som strilade ner, rann ut av sig själv. Och det är utan tvekan den märkligaste egenskapen hos Bever 380, veterligen en av de allra minsta flytetygen med självlänsande sittbrunn.
Vi Båtägare testar Flipper 740
På lite avstånd syns det knappt men Flipper 740 är konventionellt dubbelruffad med akterruff. I princip en lillasyster till Flipper 850.
Bothnia NF 30 och Maestro 31
I raden av alla nya båtar händer då och då att vi stöter på en och annan pärla. En sådan, som inte är helt ny som båttyp betraktad, är Bothania NF 30.
First 42, oj vilken fransyska!
Trots hotet om båtskatt, trots höga priser, trots stora igångsättningskostnader ökar utbudet av stora båtar. Båttillverkarna vet att det gäller att exportera eller stänga igen. Därför blir de bara fler, de stora båtarna. Vad går de för? Hur seglar de? Följ med ut och njut.
Baltic 42 DP, balanserad elegans
Riggen är hög och mäktig på Baltic 42DP och Doug Peterson har ritat en båt med mycket modern design. Inredningen är finurligt löst genom att skotten är vinklade rätt ut från bordläggningen. På det viset utnyttjar man båtens volym maximalt.
Avance 40, för snabba långfärder
När Avance Yachts i Finland ville bygga en 40-fotare beställde man en båt som skiljer sig från konkurrenterna. Sparkman&Stephens fick rita en snabb långfärdsbåt som skall kunna ensamseglas. Resultatet blev oväntat.
Åtta jollar jämförda
En jolle för barnen att kajka med, en praktiskt roddbåt och en liten stabil motorbåt. Finns den goda karamellen i en och samma båt? Nej, inte än. Men vårt test av åtta jollar visar att många klarar mycket. En av de bästa är fortfarande optimisten.
Contrast 36, Rospiggen 28 MS
Contrast 36, gedigen seglingsmaskin. Rospiggen 28 MS, akterruff ger bättre bobåt
Granada 808
"Vi har försökt konstruera en så stor båt som möjligt inom en given ram och den ramen är 8 meters längd och knappa 3 meters bredd."
Vi båtägare presenterar Flipper 740
Flipper 740 håller flippertraditionen vid liv, både när det gäller bottenkonstruktionen som linjerna ovan vattenytan.
Vi båtägare presenterar Facil 30
I många år har båtkonstruktörer hävdad att 9x3 meter är idealistiska mått för en familjeseglare.
Aphrodite 29, påkostad men tungseglad
Aphrodite 29 eller A 29, som byggaren föredrar att kalla båten, är en båt som siktar på samma pubilk som Fenix, Cumulus, NF-båten, Mamba 27 m fl båtar där fart och utrymmen är gemensamma nämnare.
Bianca Lido: Rymlig, elegant men intetsägande
Danska Bianca Lido är en ny familjeseglare med ambitionen att vara både rymlig och snabb. Vilket låter bekant. Resonemanget är detsamma som för en lång rad andra båtar. Krasst sett är dock Lido mera lagd på rymd än på fart.
Cayenne
Håkan Södergren är känd för att rita snabba seglare av skärgårdskryssartyp. Serien Lady Helmsman, Carrera Helmsman, Sierna och Athena har fått en storasyster i Cayenne International.
Becker 27, båtfolkets egna erfarenheter

Filtrering

Båttillverkare


Båtmodeller


Kategori
Tagg


Skribent


Undersida