ArtiklarMuskelbåtar för snabba grabbar med gott om pengar
Snabba sportbilar eller häftiga motorcyklar köps knappast för att de är praktiska eller ekonomiska. Här gäller det prestanda och körglädje för hela slanten. Precis samma sak som gäller för de s k muskelbåtarna. Vi har provat några som erbjuder ett fartfyllt sjöliv där det gäller att veta vad man gör.
Chess, 100% segling
Jag har alltid trott att kölbåtar har en inneboende tröghet. Det är gel. Sätter man 20 kvm segel i krysstället plus 28 kvm spinnaker på en 600kg tung båt får man ett ekipage som får Laser att framstå som en drög. Vi har provseglat Chess på Vätterns vatten.
Corvette 720 DC
Corvette 720 DC är en daycruiser med racertycke men som ändå passar familjeåka.
Sunwind 35, Artina 29
Nya finska seglare: Sunwind 35, linjeskön och lättdriven. Artina 29, rigg med variationer.
Motorbåtar: USA-båtar vs nordiska
Båtnytt genomförde i början av sommaren ett mycket grundligt test av fem motorbåtar. Två från Sverige, helsvensken Royal Partner 190 och halvsvensken Legend 19. En från Norge - Draco 1900. Samt de två giganterna från USA: Bayliner 1950 samt Sea Ray 19. Alla färgsprakande sportbåtar strax under sex meter. Vi ville ha fakta hur amerikansk kvalitet skiljer sig från nordisk. Resultatet var överraskande och förskräckande.
Dagseglaren: campingbåt för unga seglare
Dagseglaren, en liten kölbåt till rimligt pris. Roliga och sjövärdiga båtar som inte kräver stor besättning och där det oftast finns ett litet krypin för sovsäck och tält. Båtnytt har tittat på, testat och provat några av de nya dagseglarna. Plus några äldre. Chess, Fore, Campus 500, Campus 600 och Flyer.
Tre tuffingar som mjuknat inombords
Bella, Flipper och Örnvik har tre trotjänare från 1970-talet. Hardtopbåtar som utvecklats till små familjebåtar. Som blivit "bovänligare" och till och med tillåter en och annan övernattning. Perfekt att lasta med barn och matsäck för snabba utflykter till kobbar och skär.
Bertram 28 Moppie, Flybridge Cruiser
De har världsrykte. Sjövärdiga. Välbyggda. Kraftigt dimensionerade. Båtar med stort B. Bertram. Vi har provkört de två modeller som säljs i Sverige.
Utombordsmotorer 20-25 hk
Marknadens utombordsmotorer i klassen 20-25 hästkrafter är förvillande lika. Dels är prestanda relativt detsamma. Dels använder tillverkarna samma grundkonstruktion för olika motorer.
Beneteau Antares 1120, första testet av en miljonbåt
Över miljonsträcket. Vi har aldrig försökt bryta den vallen tidigare i våra tester. På grund av inflation och allt högre båtpriser tyckte vi att tiden nu var mogen.
First 235 & Maxi 84, kostar lika mycket
Vilken båt väljer du när prislappen är densamma - en begagnad, trygg och säker svensk eller en ny och frestande fransyska? Vi har seglat Maxi 84 och First 235 tillsammans. Svaret på vår jämförelse är: Chansa på stort, det håller i längden.
Test: Marknadens små utombordsmotorer
Test av marknadens små utombordsmotorer, service lika viktigt som pengarna.
Guyline 3800, elegant och fylld av finesser
Profilen röjer båten! Guyline 3800 är försedd med stor targabåge och karaktäristisk överbyggnad. En annorlunda båt från konstruktören Guy Christer Lönngren.
Bowi Serai 28, en av många
Bowi är ett norskt båtbyggeri som presenterar sig i Sverige med en traditionell kabinbåt. Snygg, prydlig, men den höjer sig inte över mängden på något sätt.
Draco 2900 Star
Kan man ta utrymmena i en 33 fots motorbåt och stoppa in i en som bara är 9 fot? Utan att det känns trångt och överlastat? Svaret ger Draco sitt nya flaggskepp.
Baja Force, kompromisslös
Baja Boats är med amerikanska ögon mätt ett medelstort varv som tillverkar sportbåtar och lite större båtar med kraft i baken. Vi har provat Baja Force 265 och 235.
Chaparral Villain III
Chaparral är det amerikanska båtmärke som känns mest svenskt. På gott och ont. Tre modeller säljs i Sverige. Fartvidundret Villain III, daycruisern 235XLC och den lilla daycruisern 198CXL.
Test: Carver Santego och Carver Montego
Test: Carver Santego och Carver Montego
Carvers två 27-fotare är lite av främmande fåglar i vår svenska skärgård. När man kliver in i dem känner man sig förflyttad till filmens värld och Hollywood.
Farttest av 10-meters båtar
Hur snabbt kan en standardbåt segla? Det är frågan som Båtnytt försöker besvara med kappseglingen One of a Kind, som nu gått för nionde gången. 19 båtar mellan 31 och 34 fot kom till start.
Maxi 999 vs Bianca 320
Svenska Maxi 999 och danska Bianca 320 är lika stora och krigar om samma köpare. Vad skiljer dem egentligen åt mer än utseendet och 94.000 kr? Två vanliga familjer har i sommar testseglat dem på ostkusten. Med hjälp av deras synpunkter kan vi utse en vinnare i den här landskampen mellan Sverige och Danmark.

Filtrering

Båttillverkare


Båtmodeller


Kategori
Tagg


Skribent


Undersida