ArtiklarBandholm 27, lättseglad och familjevänlig
Knud Olsen har med sin Bandholm ritat en båt med ny och snabb undervattenskropp. Och med en fin inredning som påverkar priset...
Aphrodite 101
Den moderna familjesegelbåten. Så vill Jan Kjærulff själv beteckna sin Aphrodite 101, en långsmal mycket välseglande och imponerande välinredd båt.
Min båt, Comfort 30
Jag är mycket nöjd med min Comfort 30, Det är en bra båt. Det är egentligen bara en sak som jag undrar över: "var håller alla Comfort-ägare hus"? Nästan varenda ny båt får snabbt ett eget förbund. Men Comfort som funnits i många år på marknaden har inget förbund. Det tycker jag att tillverkaren borde ha fixat. Det är konsthandlare Gunnar, 49, i Täby som tycker till. Kanske tankarna föder ett Comfortförbund i sommar, vem vet.
Uttern 630, Monark 585, Flipper 620
"Kapell för troende och småbåtsboende..." skaldade testlagets lustigkurre. Det ligger en hel del sanning bakom skämtet. De tre båttyper vi provad avhänger i stor utsträckning på ett kapell för att fungera. Och förvandlar därmed den gamla campingbåtens primitiva boende "ombord" till något som närmast påminner om en tälttillvaro i renaste lyx.
Granada 27
Det som stannar kvar längst i minnet hos oss är Granadans fina seglingsegenskaper. Gillar man en båt med lite racing över sig är den toppen.
Avance 24
Avancen är en liten båt, knappt 7.50 lång, Ritad av Peter Norlin. Lillasyster till 1/4-tonnaren Accent. Avance 24 har två egenskaper som man genast faller för: 1) Snabbhet 2) Rymlighet.
Albin Viggen, Comfort 26
Comfort 26, en snabb båt. Albin Viggen, den hänger med
Vi satsar på segelbordare
Det var volvofolket som myntade det fyndiga uttrycket "segelbordare" och räddade den sjögladare delen av mänskligheten från tungvrickaren segelbåtsutombordshjälpmotor. Men hur tekniskt annourlunda och bättre är nykomligarna, och är skillnaden värd att satsa på?
Saltö 31, Cytra 31, Parad 31
Tre båtar - tre inredningsidéer. Med fina fartresurser, bra sjöegenskaper och bokomfort som gemensam nämnare. Motorkryssare för vidare vatten, som visserligen kostar en slant. Men också ger valuta för pengarna, för den som vill investera i finare fritid till sjöss.
Per och Mats Göthlin testar 11 segeljollar
Våra jolle-experter Per och Mats Göthlin har i sommar testat elva stycken segeljollar. De flesta har aldrig tidigare varit med i något svenskt test. Resultaten är ganska uppiggande. Så gott som alla jollar kan sägas ha hög kvalitet på tillverkningsmaterial och tillbehör. Säkerheten är tillfredsställande.
Brofjord 36, en härlig sjöbåt
Från hjärtat av Bohuslän - Lysekil kommer nya versionen av motorseglare Brofjord 36, en båt som gör anspråk på att ta upp konkurrensen med bland annat Nauti Cat 33.
Sex allaroundbåtar i test
J11, Askeladden, Pokus, Terhi 375 S, Widegon, Akva-Marin. Combi-jollarna är som namnet säger en kombination av segelbåt, roddbåt och fiskebåt. Seglingsegenskaperna blir följaktligen inte vad en ren segeljolle kan erbjuda. Men en del av combijollarna hade ändå förvånansvärt fina egenskaper med tanke på att dom också fungerade utmärkt att lägga nät med.
Coronet 26 Family, fyra säsonger på en sommar
Fyrahundratolv timmar representerar rätt mycket båtåka. Särskilt om det komprimeras till fem sommarmånader. Grovt räknat svarar det mot drygt fyra säsongers "normal" användning. Så hann vi också lära känna vår "testbåt -76" ganska väl - och hon oss -, vilket härmed redovisas.
Albin 25
Albin 25, folkbåten med det unika andrahandsvärdet.
Räcker - Godkänd av sjöfartsverket?
Vi har vant oss vid att båtar godkände av Sjöfartsverket är säkra båtar. Den blå skylten i aktern är en trygghetsgaranti för mig och min familj om vi skulle få hårt väder. Men vad händer egentligen om man går runt? Båtnytt stack ut och kapsejsade en dag med 7-8 m/sek och gjorde en överraskande upptäckt. Crescent 455, Askeladden 14, Combi Fabola Pokus.
100-timmarstest, motorbåtar
Båtnytts stora och unika test är slutfört - i varje fall vad båtarna beträffar. Resultatet blev ömsom vin och ömsom vatten, delvis väntat och stundom överraskande. Snabbt summerat är erfarenheten den att båtarna nog i princip är bra, men också att kvaliteten tycks variera mellan exemplaren. Och att vissa tillbehör är genomgående dåliga.
Askeladden 14, Crescent 45, Combi Fabola Fokus
Vi har vant oss vid att båtar godkända av Sjöfartsverket är säkra båtar. Den blå skylten i aktern är en trygghetsgaranti för mig och min familj om vi skulle få hårt väder. Men vad händer egentligen om man går runt? Båtnytt stack ut och kapsejsade en dag med 7-8 m/sek och gjorde en överraskande upptäckt.
Daycruisers: Vackert väder viktigaste tillbehöret
Är daycruisern bara en USA-inspirerad dagdröm, som borde ha stannat kvar däröver? Eller gör den hemma också i svenskt vatten och väder? Vi testade och fann att nog duger den bra hos oss också. Det beror bara på hur man realistiskt ser och använder den.
100-timmarstest, snurror
Den moderna snurran är något av ett tekniskt mästerverk i fråga om uteffekt per kilo. Men också en serieprodukt där kvaliteten kan växla. Därför är service, trim och skötsel ofta avgörande för hur motorn bedöms och betraktas.
Trio för sport och transport
För många är sex eller sju knop höjden av sjölivets behag. Andra vill fara fram fem gånger fortare av olika anledningar. Här har vi tagit upp den senaste kategorins åkdon för närmare granskning och varför just detta sätt att bränna pengar har sin tjusning.

Filtrering

Båttillverkare


Båtmodeller


Kategori
Tagg


Skribent


Undersida