ArtiklarSex snurror, 6-8 hk
I förra numret av Båtnytt redovisade vi resultaten från ett test med snurror upp till 5 hästkrafter. Nu har turen kommit till nästa grupp utombordsmotorer, effektregistret 6 - 8 hästkrafter. Urvalet är denna gång blygsammare. Medan det finns en uppsjö av olika snurrefabrikat i effekter under 5 hk är den här snurrestorleken mindre representerad av uddamärken. Vi har valt ut sex av de populäraste och mest sålda märkena och provat dem på en liten snurreroddbåt. Ett intressant prov från flera synpunkter...
Écume de Mer, vass fransyska
Många av de havskyrssare som finns på den svenska marknaden är konstruerade nästan enbart för havskappsegling. En av de många är den franska kvartstonnarbåten Ècume de Mer.
Coronet Playmate
En av årets mest sensationella prissänkningar genomfördes av danska Botved Boats när man sänkte priset på Coronet Playmate från 32.630 kr till 19.950 kr.
Flipper HT, Crescent 49, Cabin 15 Hard-top och Hajen HT. "Fyra med topp!"
Flipper HT, Crescent 49, Cabin 15 Hard-top och Hajen HT. "Fyra med topp!"
Hardtopbåtarna tillhör de senaste årens stora försäljningssuccéer. Vi har provat fyra populära båtar av denna typ - Flipper HT, Crescent 49, Cabin 15 Hard-top och Hajen HT. Båtarna har körts med den effekt som tillverkaren rekommenderat, och fartvärderna är därför inte jämförbara.
Coronet Houseboat, huset på havet
Hårdtest i 18 knop med Coronets nya husbåt. Är husbåten något för svenska vatten, eller är det en amerikansk drömbåt för bryggseglare?
Albin O-22
Under hösten 1969 presenterade Albin Motor i Kristinehamn sin nya bensinmotor Albin O-22 på 12 hk. Det är en vidareutveckling av Albin O-21, som försetts med en del finesser. Båtnytt har provkört motorn, som låg monterad i en motorbåt typ Albin 21.
Amazon 31
Amazon 31 är en av de mera uppmärksammade engelska nyheterna bland stora motorbåtar det senaste året. Båten är påfallande "oengelsk" till sin formgivning.
Chrysler 35 hk
Chrysler 35 hk är en av marknadens populäraste utombordsmotorer i storleksklassen. Motorn har funnits i tre år, nu inför 1970 presenteras den för fjärde året i så gott som oförändrat skick. Båtnytt har provkört en 69 års modell under en hel säsong i sammanlagt 150 timmar.
First 285, världens största 8.5-metersbåt
För ett pris av 312.000 kronor får båtköparen världens förmodligen rymligaste 28-fots familjeseglare. Med ståhöjd både i pentryt, på toaletten och i akterruffen. Med navigationsbord, tryckvatten och en rad andra finesser. Frågan var om nya First 285 fungerar som semesterbåt för fyra? Och hur en så hög och bred båt uppför sig för segel. För att få svaret testade Båtnytt First 285 i somras. Både under kappsegling och semestersegling. Man får mycket båt för pengarna.
Båtnytt provkör Fortuna
Fortuna från Blekinge Glasfiberindustri AB är en rejäl familjebåt av traditionell typ, en halvplanande, dubbelruffad båt med goda utrymmen ombord. Den är byggd med tanke på fordrande båtfolk och ger ett intryck av att vara en väl genomtänkt konstruktion.
Albin 21, Fjord Wing, nästa års båtar
Nu på höstkanten duggar nyheterna tätt. Vi har tittat på två av nästa års nyheter, som utan tvivel kan betecknas som ett par av 1970 års mest intressanta båtar, Fjord Wing och Albin 21.
Fem snurrebåtar i test
Vi har provat fem stora snurreroddbåtar. Flytförmågan var i regel god, men i ett par fall var det helt omöjligt att vända båten sedan den kantrats. Det räcker inte bara med att kräva en viss flytkraft när det gäller en båt som skall vara säker. Den måste också kunna vändas om den hamnar med kölen i vädret.
Albin 25
Albin 25 blev redan från början en sensation. Det finns utan överdrift ingen båt av denna typ på marknaden som kan konkurrera med Albin 25 i förhållandet "mesta båt för priset".
8 Gummibåtar från 400 till 3.000 kronor
Kan vi lita på gummibåten? Först skall anmärkas att dessa båtar inte är några livräddningsflottar, utan en helt ny typ av båt. De är mycket vanliga nere på kontinenten, där de är ett mycket populärt alternativ till vanliga båtar.
Colin Archer kommer tillbaka
Colin Archer - hans båtkonstruktioner kan göra många seglare saliga av lyckokänsla. Colin Archers båtar var de sista riktiga sjöbåtarna, säger man. De var båtar som enbart var byggda för kombinationen fart, utrymme och goda sjöegenskaper. Båtarna konstruerades innan kappseglingssportens olika mätningsregler blev avgörande för båtutvecklingen.
12-timmarstest, hur håller standardbåten
Vi börjar vår serie 12-timmarstest med tre sportbåtar av jämbördig typ. Crescent 54, Concorde och Observer
Caprice, H-båten, Folkbåten, IF-båten och Knarr
I samarbete med vår kollega Bådnyt i Danmark har vi provat fem populära familjeseglare. Fyra finns i Sverige - Caprice säljes endast i Danmark. Vi lät även båtarna tävla mot varandra på en olympisk bana - med oväntat resultat.
Tre 17-fots daycruisers
Vi testade de tre båtarna under sex timmars hårdkörning till havs utanför Sandhamn. Båtarna skulle verkligen få bekänna färg. Läs hur det gick.
Bertram, en epok i båthistorien
Bertramvarvet blev snabbt ett av USA:s största båtbyggerier. Redan efter något år hade varvet en årsomsättning på 20 miljoner kronor. Båtarna var synnerligen påkostade och välgjorda. Bertram blev ett slags båtvärldens Rolls Royce. Läs hela storyn om Bertram här.
Vilket är bäst, snurra eller inu?
Snurra eller inu? Skjutande eller dragande propeller? Vilken typ är bäst från ljud- och slitagesynpunkt, vilken är lättast att göra service på?

Filtrering

Båttillverkare


Båtmodeller


Kategori
Tagg


Skribent


Undersida