ArtiklarVi Båtägare presenterar Finngulf 34
Till VM för 3/4-tonnare i Helsingfors 1981 ritade Håkan Södergren en konstruktion efter de senaste IOR-reglerna och efter koncept som gav hans 1/2-tonnare Helmer Bryd och Blues stora framgångar året innan.
Fabola Diva 29
Idén är att skapa en snabb och förhållandevis lätthanterlig familjebåt med god komfort till ett konkurrenskraftigt pris. Det är konstruktionsteamet Peter Ståhle/Bernt Lindquists kommentar till Diva 39
Belmar 29
Belmar 29 är en finsk snipa som är avsedd att konkurrera med de norska snäckorna.
Gib Sea Plus, fartig men felande fransyska
Från Frankrike kommer nya Gib Sea Plus som är tänkt att locka samma typ av seglare som köper en Albin Express, Maxiracer eller X 79.
Gummibåt i mellanklass, dyrt men användbart flytetyg
Gummibåten ses oftast över axeln som flytetyg och de moderna typerna får oförskyllt lida för föregångarnas svagheter. Men rätt skött och använd är "gummimunken" ett utomordentligt åkdon. Lätt och lätt att ta med. Bärkraftig och säker på gränsen till det otroliga. Kostar också därefter i förhållande till styva skrov av samma storlek. Men här om någonsin är det kvalitet som gäller.
Baltic 51, havets Bentley
Pampigt! Nästan som att segla en 12:a! Vi var rejält imponerade när vi tog ut Baltic 51 under en höststorm utanför Vinga. Mycket för att få känna om hur det är att ratta en jordenrunt-kappseglare. Finskan 51:an Skopbank ligger just nu elva i Whitbread Round the World Race.
14 segelbordare testade
När vi planerade Det Stora Testet av marknadens segelbordare hade vi en sak klar: Vi skulle mäta bränsleförbrukningen på millimetern när, hylla marknadens snålaste och bua ut den törstigaste. Efter fyra dagars testande hade verkligheten spräckt våra ambitioner.
Elvström 22
Det danska konstruktörsparet Paul Elvström/Jan Kjærulff har tagit för vana att presentera åtminstone en ny båtmodell vart år. Förra året premiärvisades Elvström 22 på båtmässorna. Vi båtägare provseglare båten i Långedrag en höstdag. Elvström/Kjærulff har jobbat och seglat så länge tillsammans att de nästan vuxit ihop tankemässigt. Båda herrarna kan det mesta som är värt att veta om segling. De har ritat massor med båtar och de flesta av dessa båtar seglar utmärkt. Elvström 22 är naturligtvis inget undantag.
Guyline 125, snabbseglare med motorseglarkomfort
Motorseglare, snabbseglare, eller en lättskött familjebåt? Det verkar vara tre olika båtar vi talar om. Men ändå har man lyckats samla alla dessa epitet i en Guyline 125.
Fyra förnämliga snabbseglare
Förnämliga snabbseglare eller frustrerande seglingsmaskiner? Lite tillspetsat kan du se på snabbseglarna Contrast 33, Albin Nova, Athena och Omega 34 på detta sätt. Vad duger de till? Vi var fyra familjer som seglade ut en helg för att få veta. Dessutom fick John Albrechtson ge sin syn och besiktningsmannen Eje Wåhlstedt säga sitt. Vilken båt är bäst?
Contrast 33, Albin Nova, Athena och Omega 34. "Familjetest, fyra förnämliga snabbseglare"
Förnämliga snabbseglare eller frustrerande seglingsmaskiner? Litet tillspetsat kan du se på snabbseglarna Contrast 33, Albin Nova, Athena och Omega 34 på detta sätt. Vad duger de till? Vi var fyra familjer som seglade ut en helg för att få veta. Dessutom fick Johan Albrechtson ge sin syn och besiktningsmannen Eje Wåhlstedt säga sitt. Vilken båt är bäst?
Fyra snabba för seglarfamiljen
Comfortina, First 30E, Arcona 32 och Linjett 32 är fyra fina båtar för seglarfamiljer som vill byta upp sig till mera utrymmen och mera fart. De är också intressanta på så vis att de står för olika sätt att bygga båtar. Dels den moderna rationella, dels den traditionella.
Avance 245, nygammal och uppsnofsad
Konsten att ta en etablerad båt, göra om den, och lägga till en siffra, börjar bli vanlig. Det fina är att man ibland får en ny båt. Samtidigt passar nämligen byggarna på att fräscha upp hela båten. Ett bra exempel på den här företeelsen är Avance 245, en utveckling av mer kända Avance 24.
Aluminiumbåten - slarviga skeppares slitvarg
Intresset för småbåtar i aluminium har ökat markant under den senaste tiden. Främst förmodligen tack vare ryktet om materialets tålighet mot väder och vanvård. Vi har långtestat för att prova detta påstående.
Flipper Futura, annorlunda seglare
Vad har ett flytetyg med en pinne och trasor på motorbåtssidorna att göra? Helt enkelt därför att Flipper Futura introducerades som motorseglare och därför bedömts ur båda synvinklarna. För motorbåtare som vill prova vindkraft och seglare som vill åka bekvämt.
Albin Nova - Albins nya till kanonpris
Det sensationella med Nova är att Albin begär 206.000 kr för en båt som deplacerar 3700 kg och är 33 fot lång. Andra båtar med samma vikt kostar ofta runt 20 - 25% mera.
"Dyr" snurra kan ge billigast båtåk
Dyr diesel för billigt bränsle. Eller en törstig snurra som sparar initialkostnader och service? Det är den klassiska frågan. Räknar man rätt är det utombordaren som blir ekonomimotorn! Vilket vi kunde konstatera praktiskt i ett hundramilstest.
3-cylindrig marindiesel blir framtidens båtmotor
Marindieslarnas mellanklass, med effekter upp till femtio hästar, ser ut att bli framtidens båtmotor. Måttlig i pris och bränsleförbrukning men med acceptabel effekt i förhållande till vikten. Testets trecylindriga trio ger belägg för påståendet.
Fem HT-båtar testade
Här kommer Sveriges populäraste båtar.
Amigo 33
Arne Arksund på Öckerö är en av de svenska båtbyggare sin fortfarande satsar på att bygga traditionella långfärdsbåtar. Hans Serie av Amigo-båtar skiljer sig markant från dagens moderna snabba konstruktioner. Amigo-båtarna säljs på trygghet och kvalitet.

Filtrering

Båttillverkare


Båtmodeller


Kategori
Tagg


Skribent


Undersida