Gör det självInstallera autopilot
0
Liksom på Musse Piggs campingutflykt på tv på julafton är ratten obemannad, och den nya autopiloten fick av dottern i familjen smeknamnet "Långben". Här visar vi hur en autopilot monteras på hjärtstocken på en 30 fots segelbåt. (Artikel från 2012, 4 sidor)
Gör det själv: Splitsa med snits
0
Så splitsas skot, fall och förtöjningslinor. Att splitsa en lina är ett handarbete som kräver mycket övning. Det är en utmaning att lära sig de rätta handgreppen, men när de sitter är det en användbar kunskap.
Gör det själv: Piggare motor
0
Gör motorn piggare inför semestern. För att båtsemestern ska bli trevlig och problemfri är det viktigt att motorn går så bra som möjligt. Praktiskt Båtägande visar några enkla knep, som dessutom får ner bränsleförbrukningen.
Mitt projekt: Bertram 25, del 1
0
Förvandlingen. Johan Pedersén tog över en förfallen Bertram 25. Efter 3.000 arbetstimmar är enbart plastskrovet original i den nästan färdigrenoverade båten.
Nytt teakdäck i sittbrunnen
0
Många av våra kära båtar börjar bli lite till åren. Friborden hålls ofta snygga, men de liggande ytorna får inte sällan ta stryk. Här visar vi två olika enkla sätt att fräscha upp dem på. (Artikel från 2012, 5 sidor)
Byt fönsterlister (IF)
0
Förr eller senare börjar alla fönsterlister läcka. Det är både irriterande och kan ge fuktskador i båten. Men det är ofta ganska lätt att fixa. (Artikel från 2012, 2 sidor)
Byt fönster (Maxi 77)
0
Mörka och murriga – så känns många av våra äldre båtar. Pensionären och före detta möbelsnickaren Stickan Hedblom bestämde sig för att ta tag i detta. (Artikel från 2012, 3 sidor)
Gör det själv: Ny skylight
0
Har solen svårt att nå ner i ruffen på din båt? Här sätter vi in två nya luckor. En där vi byter ut en gammal lucka och en där vi gör ett nytt hål för att sätta in en ny.
Gör det själv: Mest watt för pengarna
0
Solenergi är gratis och miljövänligt, men panelerna skiljer sig i pris, Praktiskt Båtägande visar hur du väljer och installerar en prisvärd solcellspanel.
Däcksrenovering
0
Hur väl en båt än sköts åldras den. Plast, trä och annat material nöts och slits, men allt går att renovera. Kurt Schedin totalrenoverade däck och sittbrunn under en höst och fick en båt som ser tjugo år yngre ut.
Nivåmätare Gobius för toatanken
0
När det gäller septiktankmätare finns det fördelar med att slippa givare inuti tanken, eftersom de kräver regelbunden rengöring. Det gör nivåmätaren Gobius intressant. Den monteras utanpå tanken och mäter nivån med hjälp av vibrationer. (Artikel från 2012, 3 sidor)
Knoparna du ska kunna, lär dig knyta rätt
0
På båten behöver knoparna vara starka nog att klara den belastning de är tänkta för. Samtidigt behöver de kunna lösas upp vid behov. Att kunna slå de vanligaste knoparna är en bra kunskap att ha med sig ut på sjön.
Mitt projekt: Chris Craft Barrelback 19 del 2
0
Joakim bygger sin nostalgibåt efter ritning i sitt villagarage. Och nu är det dags att färdigställa hans mahognyracer - en Chris Craft Barrelback 19.
Gör det själv: Tillverka din egen elpanel
0
Ibland är den enda lösningen att tillverka något på egen hand. Kan du hantera en lödkolv är det både enkelt och billigt att bygga en egen panel med strömbrytare och säkringar till båten.
Installera ankarspel i aktern
0
I takt med att båtarna växer blir det allt mer intressant att få fria händer när du ska lägga till. Ett ankarspel där bak står högt upp på många seglares önskelista. (Artikel från 2012, 4 sidor)
PB lotsar dig till skinande fribord
0
Om du slarvar med grundarbetet spelar det ingen roll hur mycket du vaxar och slutpolerar. Det är nämligen vid avverkning och djuppolering som du sätter standard för glansen på dina fribord.
Mitt projekt: Chris Craft Barrelback 19 del 1
0
Joakim Funhammar jobbar febrilt för att få klart sin mahognyracer, en kopia av Chris Craft Barrelback 19. I det här numret skildras Joakims största projekt - att bygga skrov och däck.
Installera nivåmätare Wema på toatanken
0
Att installera ett nivåinstrument i båtens toatank är varken ett svårt eller speciellt smutsigt jobb. Både arbetet och kostnaden uppvägs snabbt av känslan av att veta att tanken inte kommer att svämma över i naturhamnen. (Artikel från 2012, 3 sidor)
Byt impeller i Mercruiserdrev eller utombordsrigg
0
En sliten impeller försämrar kylningen och kan i förlängningen leda till motorhaveri. Här visar vi hur ett impellerbyte går till. Konstruktionen är likartad på alla Mercruiserdrev och på de flesta utombordsmotorer. (Artikel från 2012, 5 sidor)
Gör det själv: Nytt pentry del 3
0
Pentryt till Petterssonbåten börjar ta sin slutgiltiga form. I sista delen av projektet är det dags att finslipa, lacka och montera allt på plats.

Filtrering

Båttillverkare


Båtmodeller


Kategori


Tagg


Skribent


Undersida