ArtiklarMitt projekt: Nytt pentry del 1
Mitt projekt: Nytt pentry del 1
Fredrik Lindestål tröttnade på sitt gamla pentry och bestämde sig för att bygga ett nytt. För strax över 10.000 kronor fick han ett helt nytt pentry.
Mitt projekt: Installera nya instrument del 3
Mitt projekt: Installera nya instrument del 3
Efter några hundra timmars arbete med att utvärdera olika lösningar, anpassa styrplatsen till nya instrument och en hel del kabeldragning är det dags att koppa på ström och testköra det nya systemet.
Gör det själv: Ny akterspegel
Gör det själv: Ny akterspegel
Ett lyft för båten. Modernare utseende och enklare att bada från segelbåten. Det blev resultatet när familjen Oddving fixade en ny akterspegel med integrerad badplattform. Familjen sparade uppemot 50.000 kronor på att göra jobbet själv.
Vårda båtens batterier
Vårda båtens batterier
Rätt skötta och förvarade håller batterierna längre. Här är tipsen om hur du kollar batteriernas status och underhåller dem samt råd om vad du bör tänka på när du köper nya. (Artikel från 2011, 4 sidor)
Tysk skotning, gör seglarlivet enklare
Tysk skotning, gör seglarlivet enklare
Tack vara en tysk skotning kan cruisingseglare med storskotet på rufftaket istället börja skota från rorsmansplatsen. Har du en slant över kan du passa på att byta till kraftigare vinschar. Så här går det till.
Mitt projekt: Installera nya instrument del 2
Mitt projekt: Installera nya instrument del 2
Kabeldragning och kabelkapning. Även om det är ett stort projekt att byta ut alla instrument ombord går det att göra hela jobbet själv. Nya elsystem är logiskt uppbyggda.
Gör det själv: Montera bränslefilter
Gör det själv: Montera bränslefilter
Ett bränslefilter är en billig och enkel sak som minskar risken för driftstopp och skador på motorn. Har du inte redan ett är det hög tid att montera ett.
Tvätta kapellet själv
Tvätta kapellet själv
Fågelbajs, mögel och fettfläckar. Det finns många öden som kan drabba ditt kapell. Så här gör du för att få det rent och fint igen. (Artikel från 2012, 2 sidor)
Bygg ny instrumentpanel
Bygg ny instrumentpanel
Vi fyller våra båtar med allt mer elektronik och fina instrument. Här visar vi hur du enkelt skräddarsyr din egen instrumentpanel, med plats för allt. (Artikel från 2012, 3 sidor)
Installera nya instrument del 1
Att slänga ut det gamla och installera nytt är ett omfattande och kostsamt projekt. Resultatet blir ett navigationssystem som ständigt ger uppdaterad information om allt. Det praktiska jobbet kan sammanfattar i ett ord: kabeldragning.
Gör det själv: Renovera värmaren
Tjuter värmaren, har du dålig värme eller ingen värme alls? Då är det troligen ny glödspiral, veke och sotning som behövs.
Nytt kök och skrovmatta i Maxi 77
Efter en vinter fylld av hårt jobb kan Lasse Augustsson äntligen skörda frukterna. Hans Tess är sannolikt landets fräschaste Maxi 77. (Artikel från 2012, 4 sidor)
Rensa bland raketerna
Utgångna nödraketer en säkerhetsrisk. Nödraketer och bloss är bra ur säkerhetsutrustning att ha med sig ombord. Men när nödraketerna blir gamla ger de en falsk trygghet. Se till att skaffa färska raketer inför säsongen och gör dig av med de gamla.
Mitt projekt: Bertram 25, del 2
Johan Pedersén tog över en förfallen Bertram 25. Men efter 500 timmars plast- och sliparbeten på skrovsidorna var han missnöjd med resultatet. Bara att börja om igen.
Ta fighten med frosten, epoxibehandla järnkölen
Järnkölar rostar, men med rätt behandling kan du bromsa förloppet. Praktiskt Båtägande visar hur du med hjälp av vanliga konsumentmaskiner rostskyddar din järnköl.
Gör det själv: Byt dekaler
En ny era randas. Noggrannhet och tålamod är A och O. Sol, vind, saltvatten och tidens tand tar ut sin rätt på båtens tejpade dekorlinjer. Att byta dekaler är mödosamt - men vilket lyft det blir!
Installera autopilot
Liksom på Musse Piggs campingutflykt på tv på julafton är ratten obemannad, och den nya autopiloten fick av dottern i familjen smeknamnet "Långben". Här visar vi hur en autopilot monteras på hjärtstocken på en 30 fots segelbåt. (Artikel från 2012, 4 sidor)
Gör det själv: Splitsa med snits
Så splitsas skot, fall och förtöjningslinor. Att splitsa en lina är ett handarbete som kräver mycket övning. Det är en utmaning att lära sig de rätta handgreppen, men när de sitter är det en användbar kunskap.
Gör det själv: Piggare motor
Gör motorn piggare inför semestern. För att båtsemestern ska bli trevlig och problemfri är det viktigt att motorn går så bra som möjligt. Praktiskt Båtägande visar några enkla knep, som dessutom får ner bränsleförbrukningen.
Mitt projekt: Bertram 25, del 1
Förvandlingen. Johan Pedersén tog över en förfallen Bertram 25. Efter 3.000 arbetstimmar är enbart plastskrovet original i den nästan färdigrenoverade båten.

Filtrering

Båttillverkare


Båtmodeller


Kategori
Tagg


Skribent


Undersida