ArtiklarDäcksrenovering
Hur väl en båt än sköts åldras den. Plast, trä och annat material nöts och slits, men allt går att renovera. Kurt Schedin totalrenoverade däck och sittbrunn under en höst och fick en båt som ser tjugo år yngre ut.
Nivåmätare Gobius för toatanken
När det gäller septiktankmätare finns det fördelar med att slippa givare inuti tanken, eftersom de kräver regelbunden rengöring. Det gör nivåmätaren Gobius intressant. Den monteras utanpå tanken och mäter nivån med hjälp av vibrationer. (Artikel från 2012, 3 sidor)
Knoparna du ska kunna, lär dig knyta rätt
På båten behöver knoparna vara starka nog att klara den belastning de är tänkta för. Samtidigt behöver de kunna lösas upp vid behov. Att kunna slå de vanligaste knoparna är en bra kunskap att ha med sig ut på sjön.
Mitt projekt: Chris Craft Barrelback 19 del 2
Joakim bygger sin nostalgibåt efter ritning i sitt villagarage. Och nu är det dags att färdigställa hans mahognyracer - en Chris Craft Barrelback 19.
Gör det själv: Tillverka din egen elpanel
Ibland är den enda lösningen att tillverka något på egen hand. Kan du hantera en lödkolv är det både enkelt och billigt att bygga en egen panel med strömbrytare och säkringar till båten.
Installera ankarspel i aktern
I takt med att båtarna växer blir det allt mer intressant att få fria händer när du ska lägga till. Ett ankarspel där bak står högt upp på många seglares önskelista. (Artikel från 2012, 4 sidor)
PB lotsar dig till skinande fribord
Om du slarvar med grundarbetet spelar det ingen roll hur mycket du vaxar och slutpolerar. Det är nämligen vid avverkning och djuppolering som du sätter standard för glansen på dina fribord.
Mitt projekt: Chris Craft Barrelback 19 del 1
Joakim Funhammar jobbar febrilt för att få klart sin mahognyracer, en kopia av Chris Craft Barrelback 19. I det här numret skildras Joakims största projekt - att bygga skrov och däck.
Installera nivåmätare Wema på toatanken
Att installera ett nivåinstrument i båtens toatank är varken ett svårt eller speciellt smutsigt jobb. Både arbetet och kostnaden uppvägs snabbt av känslan av att veta att tanken inte kommer att svämma över i naturhamnen. (Artikel från 2012, 3 sidor)
Byt impeller i Mercruiserdrev eller utombordsrigg
En sliten impeller försämrar kylningen och kan i förlängningen leda till motorhaveri. Här visar vi hur ett impellerbyte går till. Konstruktionen är likartad på alla Mercruiserdrev och på de flesta utombordsmotorer. (Artikel från 2012, 5 sidor)
Gör det själv: Nytt pentry del 3
Pentryt till Petterssonbåten börjar ta sin slutgiltiga form. I sista delen av projektet är det dags att finslipa, lacka och montera allt på plats.
Vårda tampar
Spara tusenlappar på att hålla tågvirket i gott skick. Det får att göra mycket för att hålla tågvirket i gott skick. Genom att underhålla, tvätta och förvara tamparna smart behåller de spänsten längre. Dessutom ser det snyggt ut.
Gör det själv: Fräscha grabbräcken
Gör det själv: Fräscha grabbräcken
Dags för teakunderhåll! Ett par kvällars slipande och oljande, mer behövs inte för att fräscha upp grabbräckena. Och det är ett tacksamt jobb. Hela båten får ett lyft eftersom grabbräckena är det första du möter när du kliver ombord.
Bygg eget peke
Mångsysslaren och båtägaren Toni Henriksson bestämde sig förra vintern för att bygga sitt eget peke med stege och ankarvippa. I PB berättar han om vilka svårigheter han har haft och vad man ska tänka på när man svetsar. (Artikel från 2012, 4 sidor)
Gör det själv: Rädda regnskogen
Montera teakimitation ombord. Isiteek har seglat upp som ett hett alternativ till klassisk teak på däck eller i sittbrunn. Det är förbryllande likt äkta teak med fibrer. Halva jobbet är att lägga tid på mallning. Så här kan du montera isiteek på sittbrunnsdurken.
Gör det själv: Nytt pentry del 2
En efter en faller bitarna till pentryt på plats. I andra delen av projektet bygger Nils Persson utdragslådor, fäller in strömbrytare till gasolen och väljer armatur.
Ny instrumentpanel, gör din egen panel från grunden
Med en utökad panel är det lättare att hålla koll på motorn och upptäcka om något går fel. Dessutom kan man passa på att bygga en varvräknare för under hundralappen.
Laga segel som segelmakaren
Maxi 68-ägaren Niklas Gustafsson hörde av sig till PB för att få hjälp med att fixa sina gamla och urblåsta segel. Här får du reda på hur segelmakaren Björn Åqvist lagar Niklas segel. Och ger sina bästa tips om vad du själv kan göra och tänka på. (Artikel från 2012, 6 sidor)
Mitt projekt: Nytt pentry del 2
Fredrik Lindestål bygger ett helt nytt pentry till sin motorbåt Windy 27. Nu är själva modulen färdig och det är dags att börja med finliret.
Gör det själv: Motorbyte på en dag
Ett motorbyte är en omfattande operation. Hinner man få i en ny motor och testköra innan solen går ner? Praktiskt Båtägande följde med motormontörerna Bosse Cederlund och Robert Krijgsman under en ganska lång arbetsdag.

Filtrering

Båttillverkare


Båtmodeller


Kategori
Tagg


Skribent


Undersida