ArtiklarMultimeter, maxad mätare
Att man kan mäta spänningen på sina batterier med en multimeter är det många som vet. Men en multimeter har så många fler funktioner. Praktiskt Båtägande visar hur du får ut det mesta av din mätare.
Dränkt motor, så räddar du den
Att båten ska sjunka är många båtägares stora skräck. Men när bäringen är avklarad återstår en hel del arbete. Praktiskt Båtägande visar hur du får liv i en dränkt motor.
Sy ett segelskydd
En stor nackdel med försegel på pistolhakar är att seglet måste rullas ihop efter varje segling. Med ett specialanpassat skyddsöverdrag slipper du rulla eller vika. Det är bara att svepa över skyddet.
Gör det själv: Nytt pentry del 1
För Nils Persson är inga projekt för stora eller för krångliga. Praktiskt Båtägande följer med när ett nytt tidstypiskt mahognypentry växer fram.
Mitt projekt: Ny järngenua
Vindö 32 får ny motor. För två år sedan ställdes Carl-Gustaf Leijonhufvud inför ett val. Antingen renovera motorn i familjens Vindö 32 S/Y Mimmi eller köpa en ny. Här berättar han om projektet.
Gör det själv: Ny el del 4
Ordning och reda. Instrumentpanelen är helt avgörande för att kunna ha koll på att motorn fungerar som den ska. Trots det är det många båtar som har ett enda virrvarr under sin panel. Praktiskt Båtägande visar hur du rensar upp.
Säkra gasolen
Idag har de flesta fritidsbåtar gasol ombord. En produkt som rätt hanterad är bland det säkraste man kan använda för matlagning. Men om olyckan är framme får det ofta förödande konsekvenser, för både båt och besättning. (Artikel från 2012, 5 sidor)
Serva drevet
Volvo Pentas drev är de absolut vanligaste på marknaden. Konstruktionen är robust och med rätt underhåll är de näst intill outslitliga. Här får vi följa PB:s motorexpert Lars Lundbladh som visar ett av de vanligaste servicemomenten – ompackning. (Artikel från 2012, 2 delar om 5 sidor vardera)
Montera kölskydd
En rejäl grundstötning är varje seglares mardröm. En räddare i nöden är att innan smällen ha monterat ett kölskydd. Så här funkar det i praktiken. (Artikel från 2011, 4 sidor)
Byt ut gamla säkringshållare
Nästan alla biltillverkare hade slutat montera porslinssäkringar ("rullsäkringar") redan i början av 80-talet. Har du sådana i din båt kan det vara hög tid att uppgradera. Genom att byta till flatstiftssäkringar kan ofta många konstiga elproblem förebyggas och onödiga spänningsfall undvikas. (Artikel från 2011, 3 sidor)
Gör det själv: Byt elsystem del 2
Snyggt och säkert. Nu är det dags för Praktiskt Båtägandes motorexpert Lasse Lundbladh att koppla in motorelen. Här visar han hur du kopplar ihop allt på ett säkert och snyggt sätt.
Gör det själv: Svajankring
Så bäddar du för en god nattsömn på svaj. Vi är många som längtar efter de där lugna sköna sommardagarna i båten. Men en julinatt i en svensk gästhamn kan vara allt annat än fridfull. Och många ankarvikar blir fulla långt innan lunchtid under högsäsong. Lösningen heter svajankning.
Gör det själv: Tätt runt rutorna
Om du ska byta rutlister finns det mycket att tänka på. Har du dessutom en äldre båt med träöverbyggnad kan det bli ännu knepigare.
Fixa din motor själv
Är du nybörjare när det gäller allt vad båtmotorer heter? Förtränger du det faktum att du borde byta olja och filter av olika slag för att du inte vet hur du ska göra? Lugn, här förklarar vi de mest grundläggande sakerna du bör kunna för att din dieselmotor ska må bra. (Artikel från 2011, 4 sidor)
Gör det själv: Byt elsystem del 1
Praktiskt Båtägandes motorexpert Lasse Lundbladh byter elsystem i en gammal 60-talsbåt. Först slits all den gamla elen ut och det nya systemet planeras.
Fixa läckande impellerpump
Har du vattenläckage från skvallerhålen där sjövattenpumpen sitter fast på motorn? Lugn. Vi visar hur du byter packboxar och åtgärdar problemet.
Gör det själv: Byt elsystem del 3
Säkrat. Turen har nu kommit till förbrukarelen. En ny säkringspanel sätts in och kablarna dras om.
Renovering Chris-Craft Lancer
Alla har en drömbåt, och för designern Bo Zolland är det Chris-Craft Lancer. Nu håller han på att renovera sin ögonsten och Praktiskt Båtägande har varit med på resan. (Artikelserie från 2011, 4 avsnitt/22 sidor)
Måla sittbrunnen med halkskyddsfärg
Våta sittbrunnsbänkar blir lätt hala och allt spring upp och ner från däck gör att de snabbt blir smutsiga. Genom att måla sittytorna med mörk halkskyddsfärg får du både en fräschare sittbrunn och ett halkskydd som höjer säkerheten. (Artikel från 2011, 4 sidor)
Fixa septiktank med sugtömning till toan
I och med den nya lagen som snart träder i kraft är det fler båtägare som kommer att tvingas installera både septiktank och sugtömningsmöjlighet. Här visar vi hur man kompletterar sin toalett med en tank. (Artikel från 2011, 4 sidor)

Filtrering

Båttillverkare


Båtmodeller


Kategori
Tagg


Skribent


Undersida