Gör det självPlasta in båten för vintern
0
Krympplast seglar upp som ett skållhett alternativ till vintertäckställning och presenning. (Artikel från 2010, 4 sidor)
Byte av ratt på en Maxi 95
0
Att tappa styrningen är nog bland det värsta som kan hända på en segelbåt. För att förebygga haveri kan det vara läge att byta. Här visar vi hur man byter rattstyrningen på en 30-fotare. (Artikel från 2010, 4 sidor)
Byt skrovgenomföringen
0
Många drar sig för att själva byta skrovgenomföringar på grund av risken för att få läckage. Att byta är inte svårt, men se upp för fallgropar. (Artikel från 2010, 4 sidor)
Sy mörkläggningsgardin
0
En mörkläggningsgardin för förpiksluckan ordnar sovmorgon på semestern. Med isydda tyngder ligger den på plats ovanpå luckan. Syjobbet tar inte mer än ett par timmar och kostnaden stannar vid några hundra kronor. (Artikel från 2010, 4 sidor)
Konvertera bilmotor till båten
0
Roger Wibom slängde ut sin gamla dieselmotor för att istället montera en bilmotor i sin norska snipa. Det är inget som vem som helst bör ge sig på, men det finns många tusenlappar att tjäna. (Artikel från 2010, 4 sidor)
Budgetmålning på liten båt
0
En stor del av Sveriges båtbestånd består av mindre plastbåtar. Med tiden blir friborden tämligen anfrätta och i behov av en uppfräschning. Här visar vi hur man ger en 6-meters segelbåt ett nytt liv för under tusenlappen och med mindre än två dagars arbetsinsats. (Artikel från 2010, 4 sidor)
Sy nedgångslucka i tyg
0
Vet du inte var du ska göra av den tunga träluckan när ni seglar? Har du tröttnat på att den slamrar när ni är till sjöss? Då är tipset att sy en egen nedgångslucka i tyg. Tryckknappar i sidan håller luckan på plats och dubbla dragkedjor ser till att luckan kan öppnas och stängas i ett huj. (Artikelserie från 2010, 2 avsnitt/10 sidor)
Serva båttrailern
0
En båttrailer får ofta stå ut med ganska mycket innan den får, ofta välbehövlig, service. Här är några tips på hur du bättre tar hand om din trailer. (Artikel från 2010, 5 sidor)
Renovera dieselmotor (MD6A) Del 4-7
0
Nu börjar det äntligen bli riktigt spännande. MD6A:n ska upp ur motorrummet och vi får en första chans att se hur läget är för den gamla trotjänaren. (Artikel från 2010, 7 sidor)
Renovera dieselmotor (MD6A) del 1-3
0
I de allra flesta av våra svenska segelbåtar från 1970-talet sitter det en dieselmotor och rostar i tysthet. Att byta ut den mot en ny innebär ofta en kostnad som överstiger båtens värde. Följ med från början när vi lyfter ur och räddar livet på en typisk marindiesel. (Artikelserie från 2010, 7 avsnitt/47 sidor).
Nytt elsystem, ombygget del 13
0
I projektbåten Ombygget, en Delta 17HT från 1980-talet, är det nu dags att sätta in ett enkelt elsystem. Men det visar sig vara mer jobb än man först kunde tro... (Artikel från 2010, 7 sidor)
Sy nya dynor till båten
0
Vaknar du i en pöl av kondens på morgnarna? Domnar ena skinkan när du sover på sidan? Då är det definitivt dags att byta båtdynor. Med hjälp av dynspecialisten Inge Flatmo ger vi dig råd inför dynbytet, vare sig du beställer färdiga dynor eller syr själv. (Artikel från 2010, 4 sidor)
Serva vinsch och avlastare
0
Få saker är så centrala på en segelbåt som vinschar och avlastare. Ändå är det ofta så att de får sitta där utan service år efter år. Men till slut pockar de på uppmärksamhet, och då om inte förr är det dags att göra något. Och det här kan man faktiskt göra helt själv och spara många sköna slantar. (Artikel från 2010, 5 sidor)
Rengör bränsletanken
0
Rengöra och serva bränsletanken är ett jobb som är lätt att skjuta upp till nästa säsong. Att mer eller mindre hänga med huvudet i ett trångt och dieseldoftande utrymme under flera timmar är inget finjobb. Tvärtom. Det luktar diesel, smakar diesel och fastnar diesel på händer och kläder. Men det kan vara ett nödvändigt jobb. (Artikel från 2009, 4 sidor)
Montera solcellspanel
0
En tunn solcellspanel på däck är ett bra alternativ till en vridbar panel på pulpit. I samma veva monterade jag en omvandlare för att få ström till en bärbar dator ombord. Att montera prylarna är lätt – men det finns nackdelar att tänka på. (Artikel från 2009, 4 sidor)
Montera bogjet
0
Bogjet – som drivs av en vattenjetpump – har seglat upp som en vass konkurrent till en bogpropeller. Till bogjetens fördelar hör att den är tystgående. Och så krävs det mindre håltagningar i båten. Men monteringen tar tid och prislappen för bogjeten med tillbehör är hög. (Artikel från 2009, 4 sidor)
Installera manlucka på dieseltanken
0
Har din dieselmotor plötsligt börjat dra mer bränsle? Är motorn samtidigt tröttare än vanligt? Då är risken stor att innehållet i din bränsletank smittats med dieselbakterier. (Artikel från 2009, 3 sidor)
Montera hydraulisk autopilot
0
Inte en båt i sikte och bara öppet, lugnt vatten. Tänk vad skönt att slippa vara fjättrad vid ratten och i stället kunna sitta på fördäck och njuta. (Artikel från 2009, 5 sidor)
Renovera kapellet
0
Kapellet är ofta en viktig del av utrustningen, särskilt på mindre motorbåtar. Men väder och vind sliter hårt och förr eller senare måste något göras. Vi tog redaktionsbåtens kapell till en expert. (Artikel från 2009, 4 sidor)
Kylvattenvarnare
0
Tillhör du också dem som har en båt där det är svårt att se om det kommer ut kylvatten tillsammans med avgaserna? Med denna lösning får du ett larm direkt redan när kylvattnet slutar flöda. (Artikel från 2009, 3 sidor)

Filtrering

Båttillverkare


Båtmodeller


Kategori


Tagg


Skribent


Undersida