Internationella ligors härjningar i svenska båthamnar är en skitig business som drar mörker ner över våra ljusa sommarnätter, konstaterar Praktiskt Båtägandes chefredaktör Anna Sandgren.

Artiklar

Ledare: Sverige har öppet hus för internationella båttjuvar

Praktiskt Båtägandes chefredaktör Anna Sandgren har under sommaren fått en grundkurs i ett av kryphålen i det svenska rättssamhället. Ett som drabbar båtägare hårt.

Text: Anna Sandgren • 2017-09-21 Uppdaterad 2021-06-09

Hoppas du har haft en skön båtsommar och att du inte är någon av alla dem som glad i hågen vandrat ner till bryggan för en stundande dag ute på böljan, bara för att konstatera att någon klåfingrigt lagt beslag på din båt eller din motor. Själv har jag hittills klarat mig bra, förutom en stulen soppadunk. 

Prenumerera på Praktiskt Båtägande här

Under vår och sommar har vi matats med statistik över de allt större stöldvågor som sköljer över oss båtägare. Mest ökar motorstölderna, men även allt fler båtar stjäls. Som ung drömde jag alltid om att bli sjöpolis. Som bekant kom annat emellan, men vänner inom den flytande kåren har jag däremot hunnit skaffa mig. Flera av dem har under sommarens middagar uppgivet konstaterat att dagens lagstiftning inte ger polisen befogenheter att hålla kvar de infångade båttjuvarna, eller snarare ligamedlemmarna. För det är oftast stora, professionella ligor med kopplingar långt utanför Sveriges gränser det handlar om.

De får helt enkelt inget straff i Sverige, utan släpps för att i många fall sedan återvända för ännu en stöldraid. Åker en svensk medborgare däremot fast ger lagen rätt att utdöma hårdare straff. Det är konstigt. Ungefär som att bli fångad med handen i syltburken och istället för en tillrättavisning få en hel pannkaksfabrik till skänks.

Läs mer: Så ökar du chansen att få behålla din båtmotor

Mina polisvänner berättade också att de, vid majoriteten av brottsplatserna, hittar använda kanyler. Analyser visar att det har varit olika adrenalinframkallande preparat i dem. Onekligen behövs extra muskler för att orka lyfta tunga motorer med ren armkraft. Eller ren och ren; det är en skitig business som drar mörker ner över våra ljusa sommarnätter. 

Vi kikar i Praktiskt Båtägande nummer 9-2017 närmare på denna glädjeförstörande verksamhet och tar reda på vad du som båtägare kan göra för att försvåra för tjuven.

Vi tar er också med till svenska Österbotten i Finland, där vi upptäcker vackra och vänliga Kvarken. Dessutom testar vi vilka länspumpar som håller måttet, hur du ger båtens teakdurk nytt liv och kastar loss med både en av de franska jättevarvens segelbåtar och en av våra svenska mindre aktörers smarta ribbar.

I sommar har vi mött flera av er läsare under turerna med vår redaktionsbåt i Stockholms skärgård. Tack för alla fina möten!

Här stals 65 båtmotorer – på en dryg vecka

Så ökar du chansen att få behålla din båtmotor

Ledare: En stulen motor är en stulen sommar


Text: Anna Sandgren • 2017-09-21
ArtiklarpraktisktbatagandeBåtstöldKrönikaPraktiskt Båtägande
Scroll to Top