921253.jpg

Artiklar

TV-kocken tipsar om båtmat

Han är TV-kocken som älskar att vara ute på sjön. Här tipsar Anders Levén om bra mat att ha med sig på båten. Och varje dag under Allt för sjön-mässan tipsar Anders om en smarrig och smart maträtt som passar till sjöss.

Text: • 2014-03-05 Uppdaterad 2014-03-05

Anders Åke Levén

Gör: Kock och matkreatör. Är med i Skärgårdsradion, 90,2, varje vecka och pratar mat och dryck

Aktuell med: Allt för sjön-mässan 1-9 mars

Båtägare till en: Anytec

Båtnörd på en skala 1-10: En sexa, värre än så är det inte.

Första båt: En öppen femmeters eka med motor

Önskebåt just nu: Anytec, kupé

Under hela Allt för Sjön-mässan kommer tv-kocken Anders Levén, tillsammans med inbjudna gäster, att laga och inspirera till både god och smart mat att ha med sig på sjön. Här på livetombord.se kommer Anders varje dag under mässan att lägga ut ett nytt smarrigt recept som passar till båtmenyn. Vi tog oss ett snack med kocken tillika båtentusiasten några dagar före mässtart.

Vad är bra mat på sjön?
– Det ska vara enkelt och mättande. Kanske någon varm soppa att börja med, åtminstone i början på säsongen. Och strimlad, lättstekt kalkon med champinjoner, grädde och vitt vin med nykokt potatis till.

Vad är din absoluta favoritmat på båten?
Nyrökt abborre som äts på en klippa med skivad kokt potatis och en kryddmajonäs. Det är grejer det.

Något smart tips i matväg när man är på båten?
Köp ett bas-kit med olja, smör, kryddor, pasta, matvete, grädde och även lite basgrönt. Huvudråvaran fiskar man helst upp själv  eller köper på plats.

Tips på mat ner till båtvarvet nu precis innan båtsäsongen drar igång?
– En soppa i termos eller att värma på. Eller en god kokkorv i termos. Och kaffe. 

Vad är ditt bästa båtminne?
– Ett minne som alltid ligger kvar är båtåkning i tidig gryning ifrån stan sommartid med uppgående sol, spegelblankt vatten i snabb fart. Underbart!

Och värsta båtminnet?
– Det är en av mina första båtar som alltid bjöd på mera meck än åkning Tack Monark 35 hkr…

Vad kommer du bjuda på under Allt för sjön-mässan?
– På just smarta tips ombord samt matlagning med någon spännande båtentusiast. Självklart kan man även köpa goda grejer av mig, till exempel Levéns Skärgårdsröra. Vi kommer att jobba ihop med skärgårdsradion varje dag och där kommer det hända mycket skoj.

Här hittar du Anders under mässan

Läs mer om mässan här:

 

Anders smarriga rätter från båtmässan

 

2014-03-09

Musslor med lax och saffran, 4 pers 

Du behöver:

1 kg blåmusslor

60 cl vittvin

1 lök

1 stånd fänkål

1 vitlöksklyfta

1 morot

2 potatisar (king edward) kokt pressad och sist i

1 pkt saffran

3-4 dl grädde

salt, peppar, tabasco,smör

plockad dill

frysta ärtor

400 g laxfilé i tärningar 2*2 cm

 

Gör så här: 

1. Mussorna kokas ungefär i fem-sex minuter, tvättas och kokas i vinet.

2. Dessa skall öppna sig. Slå allt på en sil.

3. Fräs nu grönsakerna i smör finskurna och slå på musslefonden, plus grädden koka ihop ca 15 minuter. I med pressad potatis krydda och även saffranen nu får allt koka ytterligare minst fem minuter. När man är nöjd skall laxen i och ärtorna samt plockade musslor.

Njut med en brödbit och vinet såklart.

 

2014-03-08

Anders gudomliga laxfilé 4 pers

Du behöver:  

200 g färsk lax per gubbe

1 morot

1 zuccini

4 salladsllökar

1 stor tomat

olivolja, salt , svartpeppar

150 g riven racletteost

2 dl vittvin

2 dl grädde

2 dl frysta gröna ärtor

1,5 dl majonäs

1-2 vitlöksklyfta

färsk koriander, mynta efter smak

Gör så här: 

1. Strimla grönsakerna och stek dem hastigt i het panna och lägg i botten på ett ugnsfast fat.Krydda

2. Grilla laxen het helt kort den skall inte gå färdigt, lägg bra fördelat på grönsaksbädden.

3. Mixa nu ärtor, majonäs, vitlök med några droppar olivolja mot slutet kör man i massor av koriander och mynta till en ärtaioli

Sätt ugnen på 200°c

Slå hackad tomat, runt laxen, i med vin och grädde och toppa med den rivna osten.

15 minuter sedan äter vi toppan med aiolin och kanske lite potatis.

 

2014-03-07

Afrikanska köttbullar currydressing och sallad på matvete, mynta och lök

Du behöver:

600 g blandfärs (gärna vilt)

1 gul lök

2 vitlöksklyftor

1 dl torkade aprikoser

0,5 dl hackade mandlar

färsk mynta

2 ägg

1 dl yoghurt(turk)

salt, peppar, spiskummin

300 g matvete

1 rödlök hackad

2 tomater småskurna

1 vitlöksklyfta pressad

1 dl färsk mynta

1 dl bladpersilja

1 citron pressad

2,5 dl turkisk yoghurt

1 rivet äpple

1-2 msk curry(madrass)

salt,peppar

 

Gör så här:

1. Kör färsen i blandare med ägg,skurna aprikoser, mandel , fräst vitlök, gul lök givetvis hackade och avkylda., mynta ,kryddor och yoghuretn justera med kallt vatten(vila 30 min)

2. Blanda ihop dressingen och ställ i kylen

3. Blanda ihop salladen av färdigkokt matvete eller koka själv, allt blandas som en taboule och blir godare efter hand.

4. Stek nu köttbullarna i smör och olja, jag brukar spritsa i handen direkt via en spritspåse.

5. Efterstek en stund i ugn och servera genast

 

 

2014-03-06

Gyllene kalkonschnitzel o hälsosallad, 4 pers

Du behöver: 

 

4 x 150g kalkonfile

1,5 dl ströbröd eller torkat inkråm av vitt bröd

2 ägg

0,5 dl worschestersauce

salt o peppar

3 msk smör och 1 dl olivolja

 

3 dl matvete

4 dl hönsbuljong

10 st salladslökar

10 st sparris/burk eller färsk

3 st kokta ägg(7 minuters)

2 st tomater

1 dl finhackad bladpersilja

0,5 dl vittvinsvinäger

1 dl olivolja

Salt,peppar

1-2 dl riven pepparot

 

Gör så här:

Banka köttet mellan plastfilm till en tunn schnitzel, blanda ägg ,salt,peppar och worschester och lägg i köttet.Låt dra i minst 15 minuter

Koka matvetet i 15 minuter i endast hönsbuljong och kryddor.Skär nu grönsakerna i lika stora bitar och blanda dessa med vinägern och oljan.Även hackat ägg.

Vänd i matvetet när detta kallnat och smaka av med salt och peppar.

Nu skall schnitzlarna stekas frasiga i ganska mycket fett. Steks gyllenbruna och droppa av på papper.

Servera med nyriven pepparot

 

 

 

 

2014-03-05

Macka med ceasarsallad med sesamfröstekt kyckling, 4 pers

4 kycklingbitar bankade

1,5 dl sesamfrön

havssalt och nymald vitpeppar

olja,smör

romansallad,paprika,chinakål

2,5 dl majonäs(1,5 dl per äggula,1 msk senap,1 tsk vinäger,citron)

5 sardeller

1 tsk riven vitlök

1,5 dl riven parmesanlagrad

2 msk olivolja

peppar,ev tabasco

bönchips

 

Gör så här:

Banka kycklingen och stek dem med sesamfrön i olja,låt kallna blanda salladen med dressingen varva allt på en smörgås. Gärna  surdegsbröd.

 

En fräsch skärgårdsröra med stenbitsrom & whisky 4 pers

 

200 g skärgårdsröra (dill,räkor,färskrökt lax,selleri,lime)

tunnbröd med råg

1 liten burk stenbitsrom

 

 

2014-03-04

Kryddig Fläskkarre med smak av Korea, 4 pers

 

1 kg fläskkarre i tjocka skivor(som strimlas)

1 msk kinesisk soya

2 msk japansk soya

1 dl hoisinsås

1 msk olja

1 msk sesamolja

2 msk vatten

1 msk chilisås (thai)

1 vitlöksklyfta

1 chilifrukt

1 pressad apelsin

salt,sesamfrön

 

Gör så här:

sätt ugnen på 200°c eller grilla

 

Blanda allt och ställ i kylen över natten, stek i het ugn i ca 30 minuter, här är ett alternativ till era spjäll som ungarna kommer att älska.

Chilistyrkan kan justeras efter dina önskemål.

Servera med rödkål eller en färsk rödkålsallad med tärnad apelsin och kummin. Och kokt potatis.

 

2014-03-03

Nykokt kronärtskocka med vispat smör, 4 pers

Du behöver:

4 st kronärtskockor

1 citron

1,5 msk salt

vatten så det täcker

 150 g smör

1 citron

salt,cayenne

Vispas luftigt

eller

100 g smör (brynt)

0,5 dl olivolja

1/2 dl sherryvinäger

2 hårdkokta ägg ( hackade)

Persilja

Salt och vitpeppar

Gör så här:

Bryt av stammen med ett knyck så alla små fibrer hänger med ut ifrån botten av kronärtskockan.

Koka i stor kastrull under lock med en skivad citron, salt.

Koktid börja med 20 minuter och kolla om bladen lossnar, men man brukar få koka i ungefär 30 minuter.

Servera direkt med dessa två smörvarianter och några skivor serranoskinka, salami tex.

 

Söndag den 2 mars 2014

Lyxig tunnbrödrulle med kryddig varmkorv

Du behöver:

Senap, ketchup
Levén s Skärgårdsröra
Rostad lök
Mjuka tunnbröd
Basilika

Servera din kokta korvar med senap och ketchup direkt på brödet fyll med skärgårdsröra och rostad lök, ev färsk basilika, rulla och njut med en härlig öl.

2014-03-01

Het beefcurry med ris 4 pers

Du behöver:

600 g Oxfilé , Biff, Entrecote

4 dl cocosmjölk/cocosgrädde

4 msk röd currypasta


2msk nam pla ( fisksås )


50 g torrostade jordnöter krossade

10 st limeblad


1 röd chili

majsolja, salt,vitpeppar

isbergsallad

jasminris eller basmati

 

Gör så här

1. Ris: Skölj riset tills vattnet är klart, häll ner riset i kokande vatten, när riset kokt upp flytta till en annan platta med lägre temp. Vattenmängd enligt förpackning

2. Skiva och marinera köttet i currypasta under 20 minuter. Bryn köttet i majsolja i het panna, lyft köttet och låt vila. Fräs chili och limeblad tillsätt cocosmjölk, jordnötter och det sista av currypastan koka ihop. Lägg i köttet och smaka av med fisksås e salt och peppar

3. Servera med det kokta riset.

 

Varje dag kommer Anders att lägga ut ett nytt recept här på sajten så håll utkik!

 

 

Fler av Anders smarriga rätter från båtmässan

Fransk torsksoppa 4 pers 

Du behöver:

1 hel torsk ca 1 kg(filéa men huvud och ben sparas till soppgrund)

1 gul lök

1 morot

1 purjolök

2 klyftor vitlök

1 apelsin

1 tsk paprikapulver

1,5 msk tomatpuré

1 påse saffran

5 dl höns eller fiskbuljong

4 dl vittvin

1 dl pernod

2 lagerblad

salt,peppar,tabasco, smör

 

Gör så här:

Fräs ben och huvud tillsammans med slagen och alla grönsakerna finskurna i smör tills allt blir gyllene. Tillsätt paprika, saffran och tomatpuré fräs vidare och nu slås vittvin, pernod och buljong i. Koka på medelvärme i minst 30-40 minuter.Låt gärna soppa stå tills dagen efter.Passera i sil/durkslag. Koka upp och reducera och smaksätt. Du lägg sdom fina torskbitarna i och koka upp kort innan servering

Servera med aioli, krutonger och smörgåskrasse

 

Enkel frittata, 4 pers

Du behöver:

8 hela ägg

1 gul lök

2 msk smör/olivolja

1/2 liter färsk svamp eller shitaki,champinjoner

4 kokta potatisar i skivor

2 dl babyspenat

salt, peppar, tabasco

1,5 dl riven ost parmesan eller västerbotten

Servera med tomatsallad

Gör så här:

Sätt ugnen på 200°c ta fram en ugnsfast stekpanna. Fräs nu svampen först i smör och olivolja i med hackad lök ev vitlök och när svampen fått färg vänd i potatis och spenat.Lätt vispade ägg kryddas och hälls i under försiktig omrörning. den skall antyda till att bli fast när man strör riven ost på toppen och kör in det hela iugnen. Några minuter så att det hela sufflerar.

Servera på en gång med sallad och några droppar med olivolja.

 

Håll utkik här på sajten för fler recept under veckan!

 

 


Text: • 2014-03-05
ArtiklarLivetOmbord
Rulla till toppen