Artiklar

Upptäck de fina sprickorna

Seglare uppmanas varje vår att kontrollera riggen och leta efter sprickor i röstjärn och rigg. Tyvärr kan sprickor i rostfritt stål, bronsgenomföringar och andra metaller vara så fina att de inte går att upptäcka med blotta ögat, förrän det är för sent. Men det finns ett enkelt knep för att avslöja den allra minsta spricka.

Text: Redaktionen • 2005-05-24 Uppdaterad 2005-05-24

Seglare uppmanas varje vår att kontrollera riggen och leta efter sprickor i röstjärn och rigg.

Tyvärr kan sprickor i rostfritt stål, bronsgenomföringar och andra metaller vara så fina att de inte går att upptäcka med blotta ögat, förrän det är för sent.

Men det finns ett enkelt knep för att avslöja den allra minsta spricka. Antingen kan man köpa en sprayburk med sprickindikator eller så kan jag här avslöja en billigare metod:

Tvätta rent föremålet. Pensla därefter på rikligt med fotogen. Vänta en stund och torka därefter med en trasa. Pudra sedan föremålet med vanligt vaniljsocker, avvakta en stund och torka sedan försiktigt. Nu bör vaniljsockret avslöja sprickan.

Fotogen tränger nämligen ned i de finaste sprickor. Och fotogenet suger upp pulvret och visar på så vis sprickan. Vaniljsocker hittar man i de flesta matvarubutiker eftersom det är en vanlig ingrediens i bakning.

Chrille, Sollentuna


Text: Redaktionen • 2005-05-24
ArtiklarpraktisktbatagandeTips & trix
Scroll to Top