Fixa den gamla fogen

Fixa den gamla fogen

Många båtar seglar runt med en generande murken rand mellan skrov och däck. Men det här är ganska enkelt att ordna själv. Ladda ner PDF och följ med steg för steg när vi fixar fogen.Flera älskade båtmodeller från 1970-talet har en synlig tätning i övergången mellan skrovet och däcket. Den har naturligtvis en praktisk funktion men kan även vara ett dekorativt element, som en extra snobbrand. Det här gäller dock inte om fogen suttit där i över 20 år. Då kan det nästa kvitta om du polerat upp gelcoaten till högsta glans. En sprucken, torr och smutsfärgad rand är knappast något som förhöjer det allmänna intrycket.

I det följande exemplet gör vi jobbet på en IF från 1976, och vi använder oss av tätningsmaterialet Sikaflex 292. Det finns naturligtvis andra märken att köpa, men det gäller att försäkra sig om att produkten verkligen är anpassad för marin användning med allt vad det innebär av uv-strålning och saltvatten.

I övrigt gäller för hela projektet så hög grad av renlighet som möjligt. Att spotta på ett smutsigt finger och använda det för att jämna fogen är knappast optimalt. Mögel behöver ”smuts” som näring för att kunna växa. Om man vill använda fingrarna är alltså gummihandskar en bra idé.

Här har vi också valt att lägga ut en 50-lapp på att köpa ett specialverktyg för att jämna till fogen. Det är en bra pryl, men det går även att använda en liten plastsked eller en glasspinne.

Här visar vi steg för steg hur du får till en fog som inte skämmer din vackra båt.

Fixa fogen

Av: Philip Pereira dos Reis