Interiör - Ombonad utan lyx

Interiör - Ombonad utan lyx

Det talas emellanåt i ganska raljerande ordalag om interiören på DC 21. Och visst är det lilla pentryt inte särskilt användbart såvida man inte kröker rygg ganska rejält, men någon katastrof är det inte. Och allt handlar om ur vilket perspektiv man väljer att se det. Komfort- och prestandakrav är så klart helt andra idag jämfört med för 40 år sedan. Men jag skulle säga att 21:ans inredningsstandard står sig ganska väl även jämfört med många mer sentida båtar, främst då kanske om man sneglar på de amerikanska, som emellanåt inte har många rätt.

Bild 336193Det finns pentry och det finns ett litet uppfällbart bord. Ursprungligen fanns en liten utfällbar diskho i pentrydelen, men den har Ulf monterat bort på sin båt. Med ett enkelt handgrepp kan man också flytta fram ryggstödet på aktersoffan och får då hygglig sittkomfort där bak.

Bild 336194 Stolarnas fasta montering på de äldre båtarna kan kännas väl primitivt idag och förarplatsens utformning överlag är inget att skriva hem om. Men allt känns genast mycket mer logiskt och modernt när det som i Ulfs båt går att vrida runt förarstolen och använda den som sittplats vid bordet.


Höjd i taket

Det finns en stor fri yta framför förar- och navigatörsplatsen, idealisk för sjökort eller för montage av allehanda elektroniska instrument, som numera är mer regel än undantag i våra fritidsbåtar. Det finns ingen toa ombord, men vissa båtar kan ha det, då det fanns att få som extrautrustning.

Bild 336195 Tittar man ner i ruffen väntar inga större överraskningar. Hyfsat rymligt med ganska väl tilltagen höjd i taket, främst i akterkant. Enda utropstecknet är väl egentligen att ruffen inte förrän på senare modeller utrustades med däckslucka. Gissningsvis var det ganska mörkt invändigt innan luckan kom till. I Ulf Johanssons båt är luckan tillverkad i gröntonat plexiglas, vilket sveper in hela ruffen i ett effektfullt grönt sken. Läckert, är min spontana åsikt, men Ulf är på gång att byta ut luckan mot något mer diskret.

Ser man på det övergripande utförandet på inredningen så känns den ombonad utan någon som helst lyx. Enstaka trädetaljer och klassiskt vadderade skrovsidor bidrar till ett sobert intryck. Som så ofta under en båtmodells levnadstid förbättrades också DC 21:an under åren, och senare årsmodeller har generellt högre standard än de tidiga.

Av: Text Jens Augustinsson Foto Philip Pereira dos Reis