Artiklar

Frihet under ansvar

Min äldste son lärde sig cykla nyligen. Han har precis fyllt sex år. Hela sommaren har vi kämpat. Han sammanbiten på sadeln och jag flåsande efter med fast hand på stödpinnen som var fast-skruvad i cykelns pakethållare.

Text: Redaktionen • 2008-12-05 Uppdaterad 2008-12-05

Det har varit en seg kamp och tvära kast mellan hopp och förtvivlan. Innerst inne trodde jag aldrig det skulle gå. Det gick så långt att jag slängde ut cykeln i skogen en gång i ren ilska över att det gick så trögt. Dumt.

Men så plötsligt trampade han iväg. Lite vingligt men på egen hand.

Det enda som krävdes var att jag släppte taget. Och vilken känsla när han rullade bort från mig. Som att se en fågel lätta och flyga mot himlen.

Friheten har en sällsynt förmåga att få människor att lyfta. Det kan handla om att lära sig cykla eller att köra båt. För mycket stödpinnar och regler hämmar friheten.

I förra numret av Praktiskt Båtägande hade vi en underbar bild på Vilma när hon susar fram i den lilla racerbåten Flugan. Hon är sex år och båten gör gott och väl femton knop. Om det nya förslaget om båtkörkort går igenom får hon börja paddla kanot istället. Tråkigt.

Friheten begränsas på alla områden. Idag verkar det som om ungarna ska ha hjälm på sig när de kör Bobby Car inomhus. Snart vågar väl ingen släppa ut ungarna på sjön.

Men stäng av dataspelen och ut med ungarna i segel-jollar och snurrebåtar istället.

Syftet med båtkörkortet är väl att få bort idioterna från sjön och minska olyckorna. Men idioter kommer alltid att finnas. Det är ofta män med mer pengar än folkvett, och på dem biter inget regelverk eller utbildning. Om reglerna istället sätter stopp för att nästa generation får växa in i båtlivet har vi snart bara idioter på sjön.

I somras var jag ute med båten och hade förtöjt i en naturhamn inför natten. Två killar i tioårsåldern surrade runt i viken med en dinge med en liten utombordare i aktern. Jag vet inte om den gjorde femton knop men den gick tillräckligt fort för att de skulle ha roligt. Mitt sällskap i båten utryckte irritation inför pojkarnas framfart, men jag njöt. De där pojkarna hade säkert varit med och seglat en hel dag och nu fick de utlopp för sin lekfullhet. De kommer alltid att se sjön och båtlivet som en självklarhet. Deras sjövett växer med åren och när det blir dags för dem att skaffa egen båt tror jag inte att de kommer att vara några värstingar på sjön.

Nu lär vi få ett båtkörkort och det är väl bra, men om jag fick önska skulle det bli så enkelt och lätt att ta som möjligt. Enligt förslaget ska yngre båtförare kunna övningsköra med en vuxen ombord, även båtar som gör mer än 15 knop, och det känns som ett vettigt litet kryphål i regelverket.

Släpp stödpinnen. Frihet under ansvar är den bästa regeln. Även på sjön.

Samuel Karlsson, Chefredaktör


Text: Redaktionen • 2008-12-05
Artiklarpraktisktbatagande
Scroll to Top