150923.jpg

Artiklar

Rätt box för din båt

Vackra sommarkvällar finns det kanske trevligare saker att syssla med än att stirra på den senaste dokusåpan, men ibland kan tv:n vara bra att ha - även i båten.

Text: Redaktionen • 2010-05-19 Uppdaterad 2010-05-19

Personligen kan jag utan problem vara utan tv ombord. Jag avnjuter hellre sommarkvällen på annat sätt, eller läser en bok om det regnar. Men visst kan väl tv:n vara användbar ibland, även om det oftast går lika bra med en radio för att ta del av nyheter och väder.

Det som gäller för den som vill titta på tv på sjön är det digitala marknätet. Det finns visserligen lösningar även för satellit-tv, men jag lämnar dem därhän på grund av priset, som börjar runt 50 000 kronor för en marinanpassad parabolantenn med automatisk satellitföljning. En fungerande alternativ möjlighet för den som inte kan vara utan sina satellitkanaler är ju dock att experimentera med en liten parabol på stativ att placera i land.

Digital tv via marknätet har en stor fördel, som också samtidigt är en nackdel – bilden är alltid perfekt. Och är den inte det blir det ingen bild alls, bara stillastående rutor. Det går alltså inte att ratta in en halvtaskig bild och hålla till godo med den, som på den gamla analoga tiden. Detta ställer större krav på antennen och inriktningen av denna än tidigare – något som kan vara knepigt i en båt, som hela tiden rör sig lite.

Antennen

De klassiska riktantenner som används på hustak är uteslutna av just det skälet. I stället är det rundstrålande antenner som är oberoende, eller åtminstone nästan oberoende, av riktning som krävs.

Dessutom kan det vara långt mellan sändarmasterna i våra skärgårdar och ofta parkeras ju båten för natten bakom skymmande klippor eller skog. Att få upp antennen på så hög höjd som möjligt är därför en klar fördel och i många fall en nödvändighet. Segelbåtar har här ett klart bättre läge än motorbåtar – upp med antennen högst upp i masten bara. För en motorbåt räcker inte alltid targabågen eller den lilla masten på rufftaket, utan det kan krävas en lösning med en höjbar mast.

Sådana finns i olika utföranden avsedda för husvagnar, men borde fungera lika bra i en båt. Det finns ju dock utrymme för enkla och billigare egna lösningar. Till exempel ett par rör i varandra, eller en utskjutbar båtshake i lämpliga fästen och med antennen monterad på kroken. Själv använder jag sådana utskjutbara rör som är avsedda för täckställningar. De har fördelen att vara försedda med en skruv för att låsa det utdragna röret.

De flesta antenner av rundstrålande ”tefatstyp” har också en inbyggd antennförstärkare för att förbättra signalen och mottagningen. Denna förstärkare behöver en drivspänning och normalt sker spänningsmatningen via antennkabeln, samma koaxialkabel som används för bildsignalen. Någonstans mellan antennen och digitalboxen ska en liten spänningsförsörjningsdosa kopplas in – antennsladden ansluts till dosan, tillsammans med tolv volt från batterierna, och så går ytterligare en antennkabel vidare till boxen/tv:n. Ett fåtal boxar har denna spänningsmatning inbyggd och då behövs inte den extra dosan.

Viktigt att tänka på är att både boxen och antennförstärkaren drar ström även om de inte används, så lämpligt är att koppla in dem via en strömbrytare. Då kan du stänga av helt när du inte tittar på tv och kan spara på den dyrbara batteriströmmen.

Boxen

En digitalbox ”översätter” den digitala tv-signalen, som består av ettor och nollor, till en analog signal som kan tas emot av tv:n. Många moderna tv-apparater har inbyggd box och med en sådan tv behöver du givetvis inte göra någon separat boxinvestering. Fördelen med kombinerad digitalbox och tv är att du sparar ström och dessutom slipper att trassla med extra sladdar – och du behöver bara en fjärrkontroll i stället för två. Men annars är det inget särskilt som gäller för en båt – samma box som hemma fungerar.

Överföringen av signalen ska helst ske med scart-kabel – den där feta sladden med stora fyrkantiga tyska 21-poliga kontakter i ändarna. Om tv:n är gammal nog att sakna sådan kontakt krävs en box som i stället skickar ut en antennsignal (så kallad RF-signal). Sedan ställs en av tv:ns kanaler in på denna signal.

Eftersom det här handlar om mobilt tv-bruk koncentrerar vi oss helt på boxar som kan drivas med tolv volt. Sådana är det inte gott om över huvud taget och de som har RF-utgång är definitivt en bristvara – två finns med i vår sammanställning.

En vanlig box som kan drivas på batterispänning och som säljs överallt är Sagem. Den är troligen Sveriges vanligaste box och finns med och utan kortplats samt i flera olika varianter med inspelningsbar hårddisk.

En annan variant är den lilla smidiga König, som säljs av Net On Net. Andra märken som fungerar finns också. En del av dessa finns med i sammanställningen, som dock inte gör några anspråk på att vara helt komplett.

Kontrollera bara vid köp att boxen inte har direkt nätanslutning, utan drivs av en batterieliminator som ger tolv volt. Då är det en smal sak att koppla in den bredvid tv:n i båten med en egen kabel till närmaste säkringsdosa eller tolvvoltsuttag.

Gör ett fast montage, så att boxen inte riskerar att skadas. Saknas skruvfästen fungerar det med ett vanligt hålband, men snyggare lösningar kan givetvis konstrueras av den händige. Anslut antennsladden till boxen och en scart-kabel (eller en kort antennsladd vid RF-användning) mellan boxen och tv:n.

Tolvvoltskravet kan för all utrustning kringgås genom användning av en enkel inverter för några hundralappar. En sådan omvandlar tolv volt till de vanliga 230 volt växelspänning som finns i vägguttaget. För den som är mån om sin batteriekonomi kan den lösningen dock inte rekommenderas, eftersom effektförlusterna blir stora när lågspänning ska omvandlas till högspänning och sedan tillbaka till lågspänning igen (både tv och box drivs internt med låga spänningar).

Abonnemang

I det gamla analoga tv-nätet fanns tre fria kanaler: SVT1, SVT2 och TV4 (eller fyra, för den som även räknade finska YLE). Med digital mottagning kan du ta emot betydligt fler gratiskanaler: SVT1, SVT2, TV4, TV6, SVT24, Barnkanalen, Kunskapskanalen, Axess TV och TV Finland. Utbudet kan variera en aning på olika ställen i landet.

Dessa kanaler är gratis allihop – du behöver inte en digitalbox med kortplats, utan det är bara att titta. Det finns dessutom en uppsjö ytterligare kanaler som alla kostar pengar. I motsats till satellitkanalerna kan du i det markbundna nätet inte välja leverantör – Boxer har monopol och du har inget val.

Om du är villig att teckna ett abonnemang hos Boxer och köpa en dyrare box med kortplats kan du få tillgång till exempelvis TV3, TV5 och sport-, nyhets-, natur- och filmkanaler. Du kan inte välja enskilda kanaler, utan måste köpa färdiga kanalpaket. Har du en annan tv-leverantör hemma och bara vill använda Boxer under båtsäsongen finns ett kontantkort.

Har du redan ett Boxer-abonnemang hemma kan du öka på det med ett extrakort till lägre avgift. En ännu billigare lösning är att bara skaffa ytterligare en box och ta med det befintliga kanalkortet på resan.

Den riktigt snåle flyttar hela boxen fram och tillbaka mellan bostaden och båten, men då krävs att den kan köras på tolv volts spänning – och att du står ut med flyttbesväret.

Att tänka på

När du sätter igång tv:n första gången på en ny plats, se till att starta i tid och inte två minuter innan programmet börjar. Förutom att höja och kanske rikta antennen måste du nämligen också göra en ny kanalsökning i boxen, och det kan ta upp till tio minuter i vissa fall. Data är lagrade från den senaste sändaren och har du bytt plats kan det vara helt nya frekvenser och kanaler som gäller.

Lycka till – det går att få tv-bild även på sjön! Personligen tycker jag dock att solnedgången är mer värd att se på &

Av: Text och foto Anders Reuterswärd


Text: Redaktionen • 2010-05-19
ArtiklarLivetOmbord
Scroll to Top