Experten om båttrenden: "Designen allt viktigare"

Båtexperten Curt "Curre" Gelin, alias mr Båttest, sammanfattar några av årets stiltrender och listar sina nya favoritmodeller i segelbåtsväg.
- Fokus är att det ska se trevligt ut, båtarna är snyggare än någonsin och det är rappare linjer och rymligare inredningar.

Bra utrymmen på nya modellerna. Här ser vi Oceanis 38 interiört.

Curt Gelin är mr Båttest. Ingen annan svensk journalist har antagligen varit med så länge och testat så många modeller som han har! Ända sedan 1970-talet och fram till idag har Curre vänt ut och in på både segel- och motorbåtar. Har du frågor om begagnade båtar så är Curre rätt man att fråga!

Utseende har kommit i kapp funktionalitet. På årets Allt för sjön-mässa kunde Curt Gelin skönja ett visst möster bland segelbåtarna.
- Det är tjusigare linjer på båtarna i år än nånsin. Lite mer strömlinjeformade, lite mer harmoni i linjerna. Man har gått in i estetiken mer. Designen har blivit viktigare, båtarna är mycket snyggare än för fem år sen, säger Curt Gelin till Livet Ombord och menar att båtproducenterna har insett vikten av att båten ska vara inbjudande.
- Fokus ligger på att det det ska se trevligt ut, det ska locka till att bjuda ombord. 

Andra tydliga trender som syns på årets båtar är dubbla roder och dubbla rattar enligt Curt Gelin. Och på mässan syntes också en hel del dekaler.
- Man klistrar på folie på sidorna, då kan man relativt billigt variera utseendet på båten. Och varför inte ha rött på ena sidan och grönt på andra..., spekulerar Curre och försvinner bort i fantasin för ett ögonblick.

 

 

Sammanfattningsvis säger Curt Gelin att det är rappare linjer, rymligare inredningar, snabbare skrov och lägre priser på årets nya segelbåtar.
- Konstruktörerna och deras uppdragsgivare, båtvarven, verkar gå in för att ge båtarna ännu snyggare formspråk, design är deras kanske starkaste kort i konkurrensen. Och som ofta är det franska varv som ligger i framkant och som tänjer och testar publikens sinnen i meningen ögon och smak, säger han.

Se Curres nya favoritmodeller i faktarutan till höger. (OBS: priserna är cirkapriser)

Läs även:

På trendspaning med Praktiskt Båtägande