929332.jpg

Artiklar

2013-års Praktiska Båtägare

För åttonde året i rad delar Praktiskt Båtägande ut priset med det passande namnet Årets Praktiska Båtägare. För 2013 går priset till Robert Rendert för en smart problemlösning. - Det känns jätteroligt. Jag ser det som en bekräftelse på att det jag tyckte var en bra idé även uppskattas av andra, säger han.

Text: • 2014-03-18 Uppdaterad 2021-06-09

2013-års Praktiska Båtägare

Tävla om 16 000kr

Är du Årets praktiska båtägare? Skicka in ditt fixartips!
Läs allt om tävlingen här!

Turerna med den nya båten fick tårarna att rinna. Och nej, det var inte bara glädjetårar. Problemets lösning var lika enkel som genial.
– Det är ju så att behovet föder lösningar, säger Robert Rendert, årets Praktiska Båtägare.

I denna enda mening lyckas Robert Rendert sätta fingret på det som är själva essensen i de återkommande Tips & trix-sidorna i Praktiskt Båtägande. Sidor där våra läsare delar med sig av sina bästa tips och klurigaste uppfinningar. Det behov som fött fram den lösning som vi på PB-redaktionen nu utsett till årets bästa uppstod efter att Robert Rendert och hans familj bytte båt. På deras gamla båt, en 20-fots Sunseeker daycruiser, upplevdes aldrig fartvinden som något problem. Men det krävdes inte speciellt många minuter bakom ratten på den nya båten, en HR510, förrän tårarna började rinna. När båten sköt fart började fartvinden virvla runt den mittmonterade styrpulpeten. Till sist, när farten blev tillräckligt hög, sögs vinden in bakom rutan, vars värde som vindskydd plötsligt devalverades.
– Det där fick mig att börja fundera på en lösning. Jag är ingenjör i grunden, även om jag jobbar som copywriter idag. Jag brukar hitta på saker, och tillverka dem också, säger Robert. 

 

2013-års Praktiska Båtägare


Vindskydd runt vindrutan

Resultatet blev ett par vindskydd i sex millimeters akrylplast som fästs med klämmor i den rostfria båge som sitter runt vindrutan på många styrpulpetbåtar, inklusive HR510. För den som kan sin bilhistoria finns samma typ av sidorutor exempelvis på en rad 1960-talssportbilar typ AC Cobra. När Robert i en monter på Allt för sjön fann en universalklämma från Pivotion (numera ett varumärke i Noas portfölj, red:s anm.) som var avsedd för 25 millimeters pulpit-rör, föll den sista pusselbiten på plats. Passformen på klämmorna, liksom att vindskivorna måste vara lätta att justera och plocka bort vid behov, var en avgörande faktor för tillkomsten. 
– Prismässigt blir det ju lite dyrt när man bara gör ett exemplar. Klämmorna kostade hundra kronor styck och tillskärningen av akrylplast gick på 300 kronor. De rostfria vinkelfästena fick jag tillbockade för en liten kostnad av en metallfirma, säger Robert. Förutom vinddraget gav också originalrutan dåligt skydd mot vattenstänk när man körde mot grov sjö som kom snett framifrån.

Även det problemet är numera ett minne blott med vindskydden monterade. Efter att ha kört ett par säsonger med dem på familjens båt vet Robert Rendert att de fungerar. Hittills har han inte gjort några mer seriösa försök att sälja in idén hos någon kommersiell aktör för en eventuell serieproduktion, men tanken finns förstås. 
– Båtar med styrpulpet och vindruta har blivit allt vanligare, antagligen för att de är väldigt praktiska. Men utan sidorutor blir det väldigt blåsigt, så det var roligt att kunna hitta en lösning som var både effektiv och enkel, säger Robert.

Utöver den prestigefyllda titeln, Årets Praktiska Båtägare, belönas Robert med ett presentkort på 16 000 kronor hos Erlandsons Brygga.

På frågan om han har några idéer om vad det kan komma att användas till blir svaret
– Inte på rak arm till just den här båten, den har vad vi behöver nu. Men det skulle vara roligt att byta ut vår gamla 2-taktare på “slängbåten” till en tystare 4-taktare. Det borde pengarna räcka till, säger Robert. 
–  Jag tycker att det känns jätteroligt. Jag ser det som en bekräftelse på att det jag tyckte var en bra idé även uppskattas av andra.

  

 

Tidigare vinnare

2012 Jan Smede för sin “Nivåmätning med termometer”

2011 Ulf Lundin för sitt handtag som unviker att ankarbandet skär in i händerna om draggen fastnar.

2010 Jan Smede för sin kordaformade ratt

2009 Hans Johansson för sitt  barnsäkra blockskydd av  glasfiber och epoxi.

2008  Bengt–Arne Svanhill för sitt tips om hur man förenklar sin av- och påmastning med ett fönstergångjärn och en repstump.

2007 Peter Karlström för sin uppfinnng att fylla kylsystemet med glykol utan kladd

2006 – Hansi Ohlsson för sin “verktygstavla i stickkojen”

 

 

Är du en praktisk båtägare? Tävla om 16 000 kr

Text: • 2014-03-18
ArtiklarLivetOmbord
Scroll to Top