”Jag klättrade för mitt liv”

Svenskar i sjönöd räddade på havet utanför Bermuda. Här är kaptenens historia!

Foto: Privat

"Vi tar nu in mer vatten än vad vi får ut. Båten börjar kännas lite tyngre i vattnet nu efter många hundra liter vatten som runnit in. Vi är nu ganska trötta efter två stormiga nätter utan sömn. Vinden ligger kvar på konstanta 17-20m/s, vågorna har byggt på ytterligare, 6-8m. Vi är osäkra på om vi klarar oss till Bermuda innan båten har tagit in för mycket vatten."

Den svenska besättningen på S/Y Bull var tidigare i mars med om några riktiga mardrömsdygn. Efter en långsegling hem från Florida i USA hamnade båten i sjönöd i närheten av Bermuda. Kapten Niklas Carlberg från Stockholm/Gotland har skrivit om de dramatiska timmarna i sin blogg.

"På eftermiddagen bestämmer vi oss för att larma baserat på: Vattnet står nu över durken inne i båten och stiger. Vinden verkar inte avta, snarare öka, vågorna bygger dessutom hela tiden. Snart kommer natten och vi oroar oss för att behöva överge en båt som går under när den blir för vattenfylld mitt i natten."

Niklas och hans resekamrat Karin tvingas larma och en stor räddningsaktion med amerikanska kustbevakningen drogs igång. Understödda av helikopter och flyg räddades besättningen på S/Y Bull av kylfartyget Crown Sapphire, Panama. Se den dramatiska räddningsaktionen här!

- Jag klättrade för mitt liv, skriver Niklas Carlberg i sin blogg.

För Livetombord.se berättar Niklas och de avgörande timmarna.

- Det är viktigt att fokusera på rätt tankar i ett sådant läge. Vi behöll lugnet och agerade i tid.

När Livetombord.se talar med Niklas Carlberg har han kommit hem till Sverige. Livet har snabbt återgott till vardag och jobbet som lärare. Till sommaren ser han fram emot fallskärmshoppning och nya äventyr.

- Jag vet inte hur vanligt eller ovanligt det är att båtar sjunker. Men det är många som varit med en bilolycka och de slutar inte köra bil för det.

 

 

Se räddningsaktionen

Publicerat på besättningens facebooksida: