Plura är aktuell med en ny säsong av Pluras kök i TV3 där han åker ner till Sicilien och bland annat åker ut på havet och lagar till nyfångad fisk. Foto: TV3

Artiklar

Plura om skräckupplevelsen till sjöss

Artisten tillika båtentusiasten Plura Jonsson är beroende av att ha nära till vattnet. För livetombord.se berättar han om sin värsta skräckupplevelse på sjön och vad det är han tycker är det bästa med att vara ute till sjöss. - Det finns något trolskt över det.

Text: • 2014-04-15 Uppdaterad 2014-04-15

Per Malte Lennart "Plura" Jonsson

Aktuell med: En ny säsong av Pluras kök i TV3 där han tillsammans med kända gäster lagar mat. Den här gången åker de ut till sjöss i Sicilien.

Favoritbåt: Eftersom jag är så dålig på att segla så skulle jag föredra en gammal motorbåt.

Båtmotto: Att ta det förhållandevis lugn så man verkligen kan uppleva havet och naturen. Att gå fram i 40 knop är inte min grej.

Vad är det bästa med att vara ute på sjön?
–  Närheten till vattnet är väldigt viktig för mig. Det är rogivande. Man kan sitta och titta ut när solen går ner över havet, man kan ta det lugnt. Insupa atmosfären och naturen och det skådespel som är. Det är nåt speciellt med havet. Det finns så mycket myter och sagor och legender om havet. Havet är också där man reser bort, folk har alltid rest iväg och upptäckt nya kontinenter, det är en metafor för nåt – att komma bort. Och om jag går ner och badar på Koster så är jag uppkopplad med hela världen, jag är i samma vatten med nån som står i Peru och badar liksom. Det är häftigt.

På en skala 1-10 – hur mycket av en båtnörd är du?
– På ett sätt är jag väl en tia eftersom jag gillar att vara ute på sjön. Men jag kan ingenting om båtmodeller och så, så där skulle jag säga två.

Du har ingen egen båt men är ändå något av en båtentusiast? 
Ja, jag är ofta ute på sjön. Vi växte upp med båt. Pappa hade segelbåt, Svenska segelskolans pojkbåt eller nåt sånt där hette den. I ek. Så man var med och skrapade båten varenda helg varje vår. Eller medan pappa skrapade så lekte vi nere vid vattnet. Och vi var ofta ute med båten, vi hade sommarställe i St Annas skärgård. En vecka varje sommar var vi alltid ute och campade vid öarna där. Då fiskade vi och badade och åt fisk som vi själva dragit upp. På den tiden, slutet av 50-talet, början av 60-talet så fanns det hur mycket fisk som helst, det är otroligt stor skillnad mot idag. Vi fick så mycket fisk så vi kunde inte äta upp allt, man fick ge bort till grannarna.

Vart åker du helst när du åker ut med båt?
– Helst i St Annas skärgård, Tjust skärgård och ner genom Gryts. Jag har många barndomsminnen därifrån. Fast nu på slutet har jag varit ute mycket i Koster, det är fantastiskt men en helt annan skärgård där. Min bror och hans familj har två hus därute så sen -99 har jag varit där varje år och jobbat och skrivit låtar för det mesta. Och jag gifte mig där.

Jag gillar mellanskärgården mest. Det är mer växter där, det finns något trolskt över det, speciellt på kvällarna och nätterna. Men det är fantastiskt att komma ut i ytterskärgården också med kala klippor. Man badar och lagar mat och kollar på sjöfågel och så, fast det är väl också på väg bort. 

Hur ofta är du ute till sjöss?
– På sommaren är jag ute ett par gånger i veckan. Med folk som jag känner som har båt. Vi har tillgång till en norsk roddbåt på Koster som jag är ute och ror med ibland. Jag har också varit ute med folk som har små fiskebåtar där och varit med och dragit upp fisk och hummer och så, det är riktigt kul. Det är fascinerande att fiska, att man får napp. Att man får upp färsk makrill och sen går hem och grillar eller steker den, det är så jäkla gott. Jag älskar fisk. En gång på 80-talet fick jag nån stor jävla gädde på typ 8 kilo ute på Hasselö.

Vilket är ditt bästa båtminne?
-Det är från när man var ute med morsan, farsan och syrran och brorsan när man var liten, på 60-talet. Man åkte ut längst ut i farleden, morsan gjorde världens bästa mackor, man badade, man fiskade, och sen när man åkte hem framåt eftermiddagen och solen började gå ner och man var trött och man halvsov på durken. Man var brun som en pepparkaka, eller först var man röd som en kräfta, och håret var nästan kritvitt. Det är minnen… just de utflykterna sitter för livet.

Värsta båtminnet då?
– Det var en gång när jag var ute i hård sjö med en ganska stor, öppen fiskebåt. Jag skulle åka hem från Västervik, det blåste upp och var höga vågor så jag fick hålla mig i relingen för att inte trilla överbord. Jag var själv. Det var väldigt otäckt. Och sen när jag skulle lägga till i hamnen så var det medvind och det hjälpte inte att jag slog full back, så jag försökte få tag i ett rep från bryggan som jag kunde fästa vid båten och jag lyckades få stopp på båten precis innan den kraschade in i båthuset. Då fattar man verkligen vilka krafter det är på sjön. Man ska inte underskatta naturen.

Hur laddar du upp inför årets båtsäsong?
– Det gör jag väl egentligen inte. Men jag har köpt ett hus i Sörmland där jag ska kolla om jag kan få en båtplats så jag kan skaffa båt och åka ut och fiska. Jag funderar på en Askeladden, en plasteka. Eller varför inte en riktig eka.  

 

Läs även:

Martin Timell – en riktig båtnörd


Text: • 2014-04-15
ArtiklarLivetOmbord
Scroll to Top