943721.jpg

Artiklar

Båtuthyrning

Genom att hyra ut din motorbåt eller segelbåt kan du finansiera båtlånet eller få extra klirr i hushållskassan. En veckas högsäsongsuthyrning kan ge dig flera tiotusenlappar. Och för dig som inte har en egen båt kan en hyrbåt rädda semestern!

Text: Redaktionen • 2014-04-20 Uppdaterad 2014-04-20
Hyr båt på Mallorca

Text: Johan Cooke

Du som är prenumerant kan logga in och läsa hela artikeln i Vi Båtägare nr 5 2013.

 

Olika former av båtuthyrning

– Förmedling av privata båtar (där båtägaren själv lämnar ut och tar emot).
– Privatpersoner lämnar sina båtar hos uthyrningsföretagen som ansvarar för själva uthyrningen med in- och utlämning samt tillhörande service.
– Privatpersoner köper båtarna via uthyrningsföretagen och skriver ett avtal om att hyra ut dem ett antal veckor per år.
– Privatmarknaden där båtägarna själva hyr ut sina båtar direkt till andra, till exempel via Blocket.
– Bareboats, där uthyrningsföretaget äger båtarna för uthyrning utan skeppare som blandas med inhyrda båtar.
– Charter med skeppare, oftast större båtar över 50 fot.
– Uthyrning utomlands.

Försäkringsbolagen tillåter uthyrning, men villkoren är olika. Kolla noga med ditt försäkringsbolag vad som gäller.

 

Att tänka på när du ska hyra ut båt

1) Skriv ett avtal med punkter som parternas identitet, var och när båten ska hämtas och lämnas, tillåtna farvatten, båtens skick och utrustning. I avtalet ska det framgå att hyresgästen har nautisk kompetens och referenser. Om båten hanteras oansvarigt eller vanvårdas ska båtägaren ha rätt att avbryta uthyrningen. Skriv vilken ersättning som gäller per fördröjd timme och dygn eller vid slarv med städningen.

2) Ta betalt i förskott och begär en deposition som motsvarar självrisken. Begär legitimation av hyresgästen när ni träffas.

3) Kontrollera med ditt försäkringsbolag vad som gäller vid uthyrning, oftast behövs en tilläggsförsäkring.

4) Hyresmannen ansvarar för båten under hela hyresperioden och får inte använda båten för till exempel tävling eller godstransporter eller själv hyra ut din båt. Bogsering i en nödsituation är ett undantag.

5) Informera hyresgästen om att han ska kontakta dig direkt om han upptäcker något fel eller orsakar någon allvarlig skada på båten.

6) Som uthyrare är du ansvarig för att båten är sjösäker med säkerhetsutrustning, till exempel flytvästar och nödsignaler.

7) Vid återlämnande ska båten vara välstädad, fulltankad med drivmedel och med fyllda gasolflaskor. Gör en besiktning. Känner du tveksamhet, lyft båten eller gör en dykbesiktning. Ett annat alternativ är att hyresmannen skriftligen och på heder och samvete intygar att båten inte gått på grund.

 

Att tänka på när du ska hyra båt

1) Kontrollera att uthyraren och den båt du tänkt hyra verkligen finns, framför allt om du ska hyra direkt av en privatperson. En förskottsbetalning eller en deposition kan gå förlorad om en falsk uthyrare lurar dig.

2) Gå igenom avtalet noggrant. Var medveten om vad som gäller med eventuell återbetalning om du avbokar strax innan hyrestiden.

3) Kontrollera att hyrbåten är CE-märkt. Det är inte säkert att någon försäkring gäller om båten inte är CE-märkt.

4) Gå igenom att utrustningslistan stämmer. Om uthyraren hävdar att du orsakat en skada som du inte är skyldig till ligger i princip bevisbördan på dig. Om du efter att ha kastat loss upptäcker ett dolt fel som inte finns på checklistan ska du kontakta ägaren direkt.

5) Vid fel på båten eller utrustning ska det finnas dokumenterat vad hyresmannen är skyldig till i form av åtgärder inom 24 timmar eller reducerad betalning.

6) Begär en skriftlig kvittering från uthyraren att du återlämnat båten i avtalat skick.

7) Om en tvist uppstår ska du och uthyraren i första hand lösa det genom att använda avtalet. I andra hand kan du vända dig till ARN, som prövar opartiskt och utan kostnad, och i sista hand domstol.


Text: Redaktionen • 2014-04-20
ArtiklarLivetOmbord
Scroll to Top