945732.jpg

Artiklar

Prispressad lyx

Polska Galeon har på kort tid blivit en spelare i lyxsegementet. Nu släpper varvet två heta nyheter på 30 respektive 56 fot.

Text: Mikael Mahlberg • 2014-05-05 Uppdaterad 2014-05-05
Vi Båtägare testar fransk lyx
Superyachten Adastra

Princess, Beneteau, Fairline och alla andra anrika europeiska storbåtsbyggare har all anledning att darra en aning på manschetten. Polska uppstickaren Galeon har på några år byggt upp en imponerande flotta med 19 modeller – alla mycket rimligt prissatta. Idag bygger varvet cirka 100 lyxbåtar från 30 till 72 fot per år och expanderar ständigt.

Nu kommer två nyheter som båda verkar hårt riktade mot franska Beneteau.

Galeons nya minsting heter 300 Flybridge och är en flybridgebåt på 30 fot. I salongen finns U-soffa och pentry, under däck en rejäl midkabin samt V-koj och toalettutrymme. Utseendet är något udda med ett stort glashus till överbyggnad. Detta ger dock en utmärkt utsikt från hytten.

Trumkortet hittar vi på prislappen: 1,36 miljoner kronor är prisvärt för en modern 30-fotare utrustad med en Volvo Penta D4-260. Båten lär bli en hård konkurrent till exempelvis Beneteau Antarès 30, en av de senaste årens europeiska storsäljare i 30-fotsklassen.

Samtidigt gör Galeon en betydligt större satsning i nya Galeon 560 Skydeck. För 7,75 miljoner kronor är denna 16 meter långa koloss minst sagt prispressad (till exempel kostar en ungefär lika stor Delta 54, 15 miljoner kronor), men bjuder ändå på en mängd finesser. Eller vad sägs om att hela flybridge kan täckas över av ett hydrauliskt glastak? Som tillval kan man välja att omvandla besättningsutrymmet under akterdäck till ett garage för vattenskotrar och tenders, med sjösättning via den hydrauliska badbryggan.

Under däck ligger tre hytter med ståhöjd och två toaletter. Givetvis finns en lyxig salong en trappa upp samt ett fullutrustat pentry som gör att Galeon 560 Skydeck ska funka för längre kryssningar. Drivlinan är Volvo Penta IPS på maximalt 1800 hästkrafter, och dieseltankar på 2200 liter räcker för att kunna ta sig runt mellan Medelhavets hamnar. Galeon 560 Skydeck blir därmed en vass konkurrent till Beneteus nya lyxyachter i den nyutvecklade Monte Carlo-serien.


Text: Mikael Mahlberg • 2014-05-05
ArtiklarLivetOmbord
Scroll to Top