Sjöskolan: Vad är en knop i km/h?

Knop i km/h. På sjön mäter man farten i knop. Den ständiga frågan är hur snabbt det är i kilometer i timmen. Det enkla svaret är: knappt det dubbla!

Sjöskolan: Vad är en knop i km/h?
Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!

Det hade varit enklare om all hastighet mättes i kilometer i timmen. Men världen är komplicerad. För att göra det lätt för oss struntar vi i varför skillnaden finns. På sjön mäter man avstånd i nautiska mil, eller distansminuter. En nautisk mil är 1 852 meter, i runda slängar. Och hastigheten mäter man i knop där en knop motsvarar 1,852 km/h.

Kör du i 10 knop går det alltså i 18,52 kilometer i timmen. Men lika lite som du kan hålla reda på alla decimalerna i pi (3,14 får räcka, det är visst hur många som helst) kan du räkna ut din hastighet gånger 1,852 i huvudet. Knepet är att göra det lätt för sig. Går du från knop till kilometer i timmen blir svaret knappt det dubbla. Och omvänt från kilometer i timmen till lite mer än hälften.

Några vanliga exempel: Har du en snipa eller roddbåt med snurra kommer du förmodligen upp i runt 8 knop, alltså går den i 15 km/h. Många kabinbåtar och salongsbåtar toppar runt 20 knop, alltså strax under 40 km/h. Och styrpulpetbåtar och daycruisers brukar komma upp i runt 35 knop, runt 65 km/h.

Och ett par exempel från landbacken: Moppefart, 30 km/h är 16 knop. Landsvägsfart, 70 km/h, motsvarar runt 40 knop. Och motorvägsfart, 110 km/h, är i runda slängar 60 knop. Kommer du ändå inte ihåg kan du skriva ut tabellerna och ha som fusklapp!