Artiklar

Test: Välj rätt solcellsladdare

Solpaneler har blivit billiga och antalet soldrivna små apparater och tillbehör har ökat explosionsartat de senaste åren. De allra billigaste kostar några hundralappar medan den avancerade kostar många tusen. Den största skillnaden ligger i vilka apparater de klarar att ladda och hur stor kapacitet batteriet har.

Text: Max Carlgren • 2014-07-14 Uppdaterad 2021-06-09
Läs mer: Vi tipsar om sju bra navigationsappar
Läs mer: Varför köper man en jätte i trä?
Läs mer: Så seglar du jorden runt gratis

Vi har testat Power Plus Cobra från Teknikmagasinet för 559 kronor, Voltaic Fuse 4W för 999 kronor och Powermonkey Extreme för 1 695 kronor, de båda sista fick vi låna från webbutiken Adisgladis.

Det finns två sätt att ladda från en solcell, antingen direkt från panelen in i apparaten som ska laddas eller genom att ladda upp ett batteri och sedan ladda från det. Vi har använt en Iphone 4S och en Ipad generation 2 för att se vad laddarna går för.

Alla kan även laddas upp från en dator eller annan strömkälla så att de funkar som extrabatteri även om solen inte skiner. Den dyraste har rejält mycket mer batterikapacitet än de andra, den klarar att ladda upp en telefon flera gånger, men tar också längst tid att ladda upp. Tittar du på andra laddare än dem vi testat kan man generellt säga att billiga laddare har mindre batterikapacitet och laddar långsammare än dyrare med högre kapacitet. Många billiga laddare klarar heller inte att ladda en smart telefon direkt från panelen. De flesta billiga laddare klarar inte heller att ladda en surfplatta. Kika även på effekten på solpanelen för att få en uppfattning om hur snabbt den laddar.

Test: Välj rätt solcellsladdare
Power Plus

Power Plus

Lätt att använda. Solcellen ligger i ett tygfodral, ett externt batteri kopplas in med sladd och kan förvaras i en ficka på baksidan av fodralet. Det finns ett stödben som gör att den kan stå i bra vinkel mot solen,

men den välter så fort det blåser. Klarar att ladda Iphone direkt från solpanelen. Från batteri klarar den att ladda både Iphone och Ipad, men laddning av Ipad går mycket långsamt. Batteriet blir fullt på ungefär 4 timmar i solen. Liten batterikapacitet gör att den inte klarar att ladda Iphone full. Olika adaptrar följer med.

storlek 245 x 170 x 20 mm

vikt 330 gram

batterikapacitet 1 000 mAh

effekt solpanel1,76 watt

pris 559 kronor

www.teknikmagasinet.se

Test: Välj rätt solcellsladdare
Vo ltaic Fuse

Vo ltaic Fuse

Lätt att använda, solcellen sitter insydd i framsidan av en väska. Inuti finns batteri samt plats för olika adaptrar som följer med. Den kan inte ladda Iphone direkt från solpanelen, men däremot ladda 12 volt direkt från panelen. Klarar att ladda både Iphone och Ipad utan problem från batteriet, laddar snabbt. Laddas fullt på ungefär 8 timmar i solen. Remmar på utsidan av fodralet låter dig spänna fast solcellen på lämplig plats.

storlek 210 x 113 x 5 mm

vikt 298 gram

batterikapacitet 3 000 mAh

effekt solpanel 4 watt

pris 1 299 kronor

www.adisgladis.se

Test: Välj rätt solcellsladdare
Powermonkey Extreme

Powermonkey Extreme

Dyrast, tåligast och bäst. Rejäl laddare med externt batteri, rubbet är vattenskyddat till en meters djup. Laddar Iphone direkt från panelen och från batteriet laddar den även Ipad utan problem i bra hastighet. Har en liten panel som visar laddning och en strömbrytare som du drar med fingret över för att sätta i gång laddning. Levereras i hårt fodral med olika adaptrar. Solcellen har band som låter dig fästa den där solen skiner som bäst.

storlek batteri: 152 x 59,5 x 28 mm

panel: 171 x 90 x 18 mm (hopfälld)

vikt 356 gram

batterikapacitet 9 000 mAh

effekt solpanel 3 watt

pris 1 695 kronor

www.adisgladis.se


Text: Max Carlgren • 2014-07-14
ArtiklarLivetOmbord
Scroll to Top