939267.jpg

Artiklar

Guide: Så får du båten riktigt snygg

En hink varmvatten med lite Vanish och ryktborste gör susen för teaken. Om du under sommaren tvättar båten löpande blir vårvaxningen en enkel match. Men var försiktig med att använda starka medel som mördar plasten. Vi ger dig tipsen om hur du bäst vårdar din båt!

Text: Redaktionen • 2014-06-10 Uppdaterad 2022-04-14
Läs mer: Sju enkla steg för att vårrusta båten
Video: Detta får du inte missa vid vårrustningen
Tävling: Fota sjötsättningen och vinn en prenumeration
Läs mer: Vad kallas en ö-älskare

Det finns lika många teorier som det finns båtägare om hur du ska gå till väga under till exempel polering, vaxning och teakvård. Därtill råder det vitt skilda uppfattningar om vilka båtvårdsprodukter som ska användas.
– Jag vill inte peka på vad som är rätt eller fel under en vårrustning. Däremot har jag en lång praktisk erfarenhet av vad jag tycker är bäst, säger Victor Chamorro Karlsson, ägare av Båtvårdsspecialisten, som årligen utför 300 båtvårdsjobb i olika omfattning.

Under våren behöver båtplasten vaxas eller lackförseglas, vilket är vaxning fast med en annan metod. Förutom att båten blir snygg behåller gelcoaten sin yta. Därmed kan sol och saltvatten inte tära på plasten, som håller sig fin år efter år.

Det första steget innan du kan vaxa skrovsidor, däck och överbyggnad är att tvätta båten. Om en båtägare tidigare varit noga med vaxning och löpande spolat rent sin båt med färskvatten och använt mjuk borste och schampo under en sommarsäsong blir jobbet enklare. Då räcker det i regel att under vårrustningen tvätta plasten som nämns ovan innan du förseglar med vax.

– Vanligt schampo eller schampo för bil eller båt är skonsamt mot gelcoat och annat material ombord. Om det är svårt att få bort alger, rinningar och sot bör du i första hand använda varmvatten istället för starkare medel. Därefter kan man börja att vaxa eller lackförsegla, säger Victor.

 

Polering

Om båtens gelcoat har mycket ingrodd smuts, och om oxid i plasten sitter djupt, behövs polering. Oxidering i plast innebär att UV-strålningen mattar ned gelcoaten, som till sist torkar ut och i slutändan spricker.

– Mitt tips är att använda poler- och rengöringsmedel med så mycket återfuktande egenskaper som möjligt. Var försiktig med att använda starka medel som nöter på gelcoat, säger Victor.

Ett exempel är rubbingmedlet Autosol, som enligt Victor är mycket effektivt men är för grovt för en vanlig plastpolering.

– Efter många års polering med Autosol finns det tyvärr inte mycket kvar av gelcoaten att polera. Använd bara Autosol på gelcoaten då det är absolut nödvändigt, säger han.

Victor undviker också starka, så kallade cleaners. Om det ska användas är det viktigt att späda ut dem rätt. Han skyr också polermedel med alkohol och aceton, som gör rent men torkar ut gelcoaten.

– En uttorkad gelcoat oxiderar även om du vaxar efteråt. På lång sikt spricker gelcoaten och det krävs omfattande åtgärder för att åtgärda den, säger Victor.

Om du inte vill handpolera kan du antingen använda en roterande eller en oscillerande maskin. En oscillerande maskin har två huvuden och ger ett bättre resultat. Det finns två stora fördelar med att polera och lägga på vax/lackförsegling med maskin framför att göra det för hand.

– Jobbet går mycket snabbare. Den andra vinsten är att maskinens skumgummiplatta värmer upp plastens porer. Därmed blir det lättare att få bort smuts och oxidering. När du maskinvaxar tränger vaxet in i porerna, säger Victor.

 

Lackförseglar

Han anser att de flesta vaxprodukterna är bra, men för att få snäppet bättre resultat utför Båtvårdsspecialisten alltså lackförsegling. Det finns ingen större skillnad mellan lackförsegling och vax. Lackförseglingen tränger mer in i porerna och förseglar bättre, anser Victor. Lackförsegling är precis som vax flytande.

– Vi häller på lite lackförsegling på polermaskinens skumgummiplatta. Efter att ha lackförseglat med maskinen torkar vi rent hinnan med en trasa för hand. Om vi skulle ha polerat in vaxet med maskin skulle vi sedan också torkat bort vaxet för hand, säger Victor.

Repor kan i regel poleras bort. Om du upptäcker djupa repor eller hål som har gått in i gelcoaten är det bäst att låta någon kunnig person åtgärda skadan.

– Många båtägare undviker att vaxa  sina däck och halkytor för att det inte ska bli halt att kliva på. Jag tycker att man alltid ska vaxa eller lackförsegla alla plastytor för att ytorna inte ska ligga oskyddade för sol, saltvatten och luftföroreningar som skadar plasten, säger Victor.

Skrov och däck som gulnat kan i bästa fall åtgärdas med maskinpolering. Om det inte fungerar kan Autosol eller oxalsyra vara ett alternativ. Se till att använda till exempel gasmask, skyddsglasögon och gummihandskar när du arbetar med oxalsyra och andra ohälsosamma produkter.

 

Ryktborste

När du behandlar teak ska du gå skonsamt till väga. Med vatten och mjuk borste skrubbar du längs med träfibrernas riktning. Victor rekommenderar att använda en ryktborste för hästar.

– Ryktborstarna håller många år men är lite dyrare. I en hink med varmvatten häller du i en kapsyl med Vanish. Det är ett mycket effektivt rengöringsmedel för att avlägsna ingrodd smuts från teaken, säger Victor.

– Produkter som Snappy Teak, Borracol eller syror på teaken ger ett rent och snyggt resultat. Men vi använder inte dessa produkter eftersom de fräter på teak, plast och aluminiumdetaljer ombord, säger han.

Är teaken illa däran kan du slipa med 100 till 160 korns sandpapper. Om du vill ha teaken

grå låter du den vara, eftersom teaken grånar efter hand. Under sommaren kan du tvätta teaken med lite vatten med Vanish eller såpa. Om du däremot vill behålla teakfärgen kan du använda teakolja.

– Istället för teakolja använder vi produkterna Teak Deck Brightner och Teak Deck Sealer från Topgear Marine. Om båtägaren vill ha en ljusare teaklyster använder vi först Brightner innan vi lägger på Sealer. I annat fall förseglar vi med Sealer omgående, säger han.

För att tvätta tygklädsel inne tipsar en av företagets anställda, Amanda Karlsson, om att använda Vanish i sprejflaska och med hjälp av ryktborsten få bort fläckar.

– För att tvätta mögelangripna galondynor och inredning kan du använda Vanish och ryktborste eller Interior Cleaner och ryktborste, säger Amanda.

När du ska göra rent ditt kapell tipsar Rolf Engels, grundare av företaget Kapell & Annat, om att tvätta kapellet i mild tvållösning.

– Tvätta med svamp eller mjuk borste i ljummet sötvatten, max 30 grader. Glöm inte insidan. Skölj sedan med massor av vatten. Tolv procent ättika i sista sköljvattnet neutraliserar tvålresterna, säger han. För att undvika mögel eller alger, se till att ha bra ventilation under kapellet. Stuva aldrig kapellet fuktigt. Han menar att Shipshape är ett bra tvättmedel för

Av: Johan Cooke


Text: Redaktionen • 2014-06-10
ArtiklarLivetOmbordVårrustningVårrustning
Scroll to Top