Artiklar

Världens äldsta flaskpost hittad efter 101 år till havs

I 101 år hade den tyska flaskposten drivit runt i Östersjön innan den hittades av en tysk fiskare utanför Kiel. Brevet som var i relativt gott skick har kunnat spåras och man har fastställt att det skrevs av Richard Platz 1913 när han var 20 år.

Text: Redaktionen • 2014-07-15 Uppdaterad 2021-06-09
TV: Är det ett flygplan eller båt?
TV: Blinda bygger båt till Båtmässan 2015
Test: Välj rätt solcellsladdare
Världens äldsta flaskpost hittad efter 101 år till havs
Foto: International Maritime Museum Hamburg

Direkt vid fyndet av flaskan togs det till International Maritime Museum i Hamburg där forskare har fått undersöka flaskposten. Mycket av brevet var svårtytt efter år av slitage men Richard Platz, avsändaren av brevet, hade skrivit sin adress och bett om att få brevet skickat till sig av den som hittade det. Han hade även inkluderat två frimärken så att upphittaren inte skulle behöva betala kostnaden. Då en adress kunde urskiljas så har man kunnat leta upp hans släktingar och den närmaste, barnbarnet Angela Erdmann, som nu är 62 år har fått ta del av nyheten. Angela hade aldrig träffat sin farfar då han dog 1946, 6 år innan hon var född så hon var mycket glad av nyheten.

Museet har behållit flaskposten då man ännu inte kunnat tyda hela brevet vilket man hoppas kunna göra innan man ställer ut det för offentligheten. Detta är ett nytt rekord då enligt Guinness World Records hade den tidigare äldsta flaskposten spenderat nästan 98 år till sjöss innan den fiskades upp ur vattnet.


Text: Redaktionen • 2014-07-15
ArtiklarLivetOmbord
Scroll to Top