Artiklar

Räddningsstation i Storsjön?

Under Storsjöyran som startar i slutet av juli kommer Sjöräddningssällskapet vara på plats för att se hur intresset är för att starta en räddningsstation i Storsjön.

Text: Redaktionen • 2014-07-22 Uppdaterad 2014-07-22
Läs mer: Lugnt till sjöss
Sjöräddningssällskapet- Frivilliga sjöräddare sedan 1907
Sjöräddningen: Fem saker du ska låta bli på sjön

Sjöräddningssällskapet har fått en inbjudan av Länsstyrelsen i Jämtlands län och Trygghetens hus att delta på musikfestivalen. Anledning är att man vill undersöka allmänhetens intresse av att ha en räddningsstation i Storsjön. Då Storsjöns båtliv ständigt växer känner de lokala myndigheterna ett ökat behov av sjöräddningssällskapets närvaro.

– Att stärka räddningsresurserna i Storsjön vore mycket positivt och något som vi hoppas går att realisera. Våra räddningsresurser är begränsade och att få Sjöräddningssällskapet etablerat vore bra för alla medborgare som nyttjar Storsjön, säger chefen för Jämtlands räddningstjänstförbund, Micael Lundmark.

Även Polismyndigheten i Jämtland är positiva till en eventuell etablering av Sjöräddningssällskapet.

– Jag hoppas att Sjöräddningssällskapet kan etablera sig här i Jämtland. Det skulle öka förmågan till räddningsinsatser på Storsjön och vara en välkommen aktör inom Trygghetens Hus. Sjöräddningssällskapet är en mycket kompetent och betydelsefull resurs som vi ser fram emot att samverka med, säger Länspolismästare Polismyndigheten Jämtland, Stephen Jerand.

Men i och med att Sjöräddningssällskapet är beroende av frivilliga insatser och bidrag från allmänheten krävs det att befolkningen känner samma behov.

– Eftersom vi är helt baserade på ideella insatser och frivilliga bidrag måste vi alltid ha ett starkt lokalt intresse och engagerade människor för att kunna starta en ny räddningsstation. Intresset finns redan hos de lokala myndigheterna i Östersund, så det ska bli roligt att se vilka frivilliga krafter som finns i regionen, säger Andreas Arvidsson på Sjöräddningssällskapet. 

Under Storsjöyran kommer Sjöräddningssällskapet därför att finnas på plats för att hålla en dialog med besökare men även informera om sjösäkerhet genom olika föredrag. Man kommer även visa upp två båtar som sjöräddningen använder och även informera om hur verksamheten är uppbygd och hur den fungerar. 


Text: Redaktionen • 2014-07-22
ArtiklarLivetOmbord
Scroll to Top