Artiklar

Kraftprov inför Volvo Ocean Race

I en hård kamp mellan tre Volvo Ocean Race-lag så slutade Team Brunel i topp och slog därav svenska Team SCA.

Text: • 2014-07-25 Uppdaterad 2021-06-09
Läs mer: Martin Strömberg klar för i Volvo Ocean Race
TV: Alex Thomson en Mast Walk
Läs mer: Vem tycker du är årets seglare?
Kraftprov inför Volvo Ocean Race

Team Brunel, Team Telefónica och svenska Team SCA var med i den första riktiga kräftmätningen mellan Volvo Ocean 65:or som tog plats i Lanzarote denna vecka. På en 650 sjömil lång bana tävlade lagen i varierande väder och var ett utmärkt tillfälle för lagen att pröva sin form.

– Racet var riktigt kul med varierande förhållanden. Vi hade hård vind, lätt vind och seglade i med- och motvind, säger Team Brunels litauiska lagmedlem Rokas Milevičius och tillägger att besättnings stora erfarenhet spelade en stor roll i segern.

Team Brunel klarade banan på 57 timmar och 39 minuter och enligt Rokas Milevičius så berodde det mycket på lagmedlemmen Andrew Capes tidigare erfarenhet av racet.

– Vi visste vad vi kunde vänta oss eftersom Andrew “Capey” Cape har seglat racet tidigare. Han gjorde ett riktigt bra jobb med förberedelserna innan starten och vi visste precis när vinden skulle dö och när den skulle öka.

Andraplatsen seglade det spanska Team Telefónica hem på 59 timmar och 40 minuter. Trots att de missade förstaplatsen var lagkapten Iker Martínez nöjd med lagets insats.

– Det var en glad överraskning. Vi kom hit för att se var vi står och för att lägga en grund för vår fortsatta utveckling. Sanningen är att vi ligger bättre till en vad vi först trodde.

Det var en tuff kamp om andraplatsen då det svenska laget gick i mål endast 10 minuter efter Team Telefónica. Detta var lagets första kappsegling och laget ser det som ett väldigt bra övningstillfälle som dom kan lära sig av.  

– Vi har en bra bit kvar att gå. Det här visade oss ännu tydligare vad som är viktigt under en havskappsegling så nu tror jag att alla i laget har en bättre bild av vad vi behöver bli bättre på, säger Sally Barkow.

Men tredjeplatsen betyder inte att laget borde packa ihop och åka hem enligt hennes lagkamrat Abby Ehler som tror att laget har all anledning att vara självsäkra.

– Det här är vad vi tränat för hela tiden – att kappsegla. Vi var med i täten och och gav de andra en rejäl utmaning så jag tycker att vi kan vara nöjda med vår insatts. 

 

Undertiden har Team Alvimedica och Abu Dhabi Ocean Racing anlänt till Southampton, Storbritannien i veckan. Under resan från Newport, Rhode Island – vilket enligt regelverket för Volvo Ocean Race inte fick vara ett race mellan lagen – navigerade båtarna sig genom tufft väder med bland annat 40 knops vind och åskväderstormar. – — Vi är verkligen på tårna och det här är riktigt bra träning inför tävlingen, sa ADOR:s navigatör Simon Fisher under seglatsen över Atlanten.

För Team Alvimedica kommer en tid på torra land vara särskilt uppskattat efter att de spenderat mycket tid på havet de senaste veckorna. Men som uppvärmning har det vart värt det menar lagets Onboard Reporter Amory Ross.
– Vi har seglat massor av tuffa sjömil och varenda en är viktig på många olika sätt. Jag tror att alla håller med om att vi spenderat tiden väl.

 Abu Dhabi Ocean Racings skeppare Ian Walker återvände i och med resan till sin hemstad Southampton och både lagen kommer att stanna på Englands sydkust tills de ska delta i “Aberdeen Asset Management’s Cowes Week” mellan 2-9 augusti. Sedan seglar de “Sevenstar Round Britain and Ireland Race” dagen efter. I båda tävlingarna kommer de också få sällskap av Team SCA, Dongfeng Race Team och det spanska laget.


Text: • 2014-07-25
ArtiklarLivetOmbord
Scroll to Top