Köp en gummibåt här är bästa tipsen
Här får du svaren på hur du ska tänka när du köper gummibåt eller rib. Foto: Nils Ahlén

Det lär finnas tusentals fabrikat och modeller inom segmentet uppblåsbara båtar. Vi hjälper dig att hitta rätt.

Köp en gummibåt här är bästa tipsen

Enkelt uttryckt finns det två typer av uppblåsbara båtar för fritidsbruk.

* Den första typen är gummibåtar utan ett fast skrov. De kan till exempel ha en gummibotten med en uppblåsbar köl och iläggsdurkar av plywood eller aluminium. Dessa är vanligast i det mindre storlekssegmentet på ungefär 2,4-5 meter och är oftast tillverkade i pvc eller gummi. Vidare i texten kallar vi dessa rätt och slätt gummibåtar, för att skilja dem från den andra typen uppblåsbara båtar.

* Den andra typen är rib, Rigid Inflatable Boat. En rib har pontoner som gummibåtar, fast den största skillnaden är att en rib har plast- eller aluminiumskrov. Även om det finns små ribbåtar från 2,70 meter, är de flesta betydligt större. Det finns andra uppblåsbara båtar som vi inte behandlar i texten, som uppblåsbara kanoter, kajaker och speciella gummibåtar för forsar.

Innan du ska köpa en gummi- eller ribbåt ska du utgå från dina egna behov:
– Det kan vara allt från att köpa en lågprisgummibåt för att ha den som badbåt för småbarn till att välja en rib i stället för en styrpulpet (ordinär plastbåt reds. anm.) för att få bättre stabilitet i sjön. Det säger Michael Wahlberg, servicetekniker på Ekens Naval som gör service och säljer livflottar och gummibåtar.
Om du ska skaffa en gummibåt som ska släpas efter en segelbåt är det a och o att gummibåten har V-skrov som skär sjön stabilt.
– Flatbottnade gummibåtar kan nämligen bli en mardröm under släpningen. Det blir motstånd eftersom gummibåten sugs fast i vattnet. Vid en vindby kan flatbottnade båtar lättare hamna upp och ner än gummibåtar med V-skrov, säger Michael Wahlberg.

Sidan 2 – Så väljer du rätt gummibåt
Sidan 3 – Så väljer du rätt rib
Sidan 4 – Lista: Här kan du köpa gummibåt eller rib