Ett fartyg från Hansa Heavy Lift Foto: Piergiuliano Chesi Creative Commons

Artiklar

Svenska parets katamaran sjönk i Röda havet

Långseglingen mellan Kroatien och Thailand fick ett abrupt slut för Stefan och Svetlana Jerkander från Bandhagen. Efter sex dagar till sjöss förliste deras katamaran i Röda havet.

Text: • 2014-09-08 Uppdaterad 2014-09-08
TV: Här sjunker båten mitt ute på havet
TV: Här blir slussningen en mardröm
TV: Här kör segelbåten på grund
Bilder: Här kan du köpa en svensk ubåt

Drömresan till Thailand förvandlades till en mardröm för Stefan och Svetlana Jerkander när deras katamaran förliste strax utanför Sudans kust i mitten av augusti. På sju åtta minuter sjönk båten och det enda som paret hann få med sig var flytvästar, nödraketer och en gummijolle, skriver Expressen.

Paret fick sedan tillbringa tolv timmar i en liten gummijolle i 45-graders värme.

–De första timmarna såg vi ingenting och efter sex timmar tänkte jag att inga båtar skulle komma. Vi hade inget vatten och jag förstod att jag skulle klara natten, men inte nästa dag, säger Stefan Jerkander till Expressen.

Räddningen kom i form av ett tyskt lastfartyg från Hansa Heavy Lift. Stefan sköt upp nödraketer, men det var tveksamt om lastfartyget skulle komma dem till mötes.

– Det var ju piratvatten så de tvekade först om de skulle plocka upp oss eller inte. Det tog säkert en och en halv timme. Efter att vi avfyrat den första nödraketen såg jag att de började åka i väg. Vi hade bara tre nödraketer men vi bestämde oss för att skicka upp en till. Då bestämde sig kaptenen för att vända, säger Stefan Jerkander till Expressen.

Trots att paret räddades för nästan en månad sedan så kan de ta ett tag innan de kommer hem till Bandhagen igen. När de skulle försöka gå i land i Indien krävde de indiska tjänstemännen tusentals kronor i mutor och det hela blev än mer komplicerat av att Svetlana är rysk medborgare och att parets pass försvann med katamaranen skriver Expressen.

– Nu åker vi med fartyget till Singapore. Där räknar vi med att vi ska kunna gå i land. Vi har förberett genom att prata med svenska och ryska UD. Sen ska vi flyga hem till Stockholm igen, säger Stefan till Expressen.

Här kan ni se parets Facebook-sida för resan.


Text: • 2014-09-08
ArtiklarLivetOmbord
Scroll to Top