943976.jpg

Artiklar

Så får du båten såld på nätet

Det är mycket som spelar in vid en lyckad försäljning av en motorbåt eller segelbåt. Här följer några gyllende tips!

Text: Redaktionen • 2014-10-03 Uppdaterad 2014-10-03
Läs mer: Köp & sälj båtar på Livetombord.se
Läs mer: Att tänka på när du ska köpa båt
Läs mer: Se upp för rishögar
TV: Vi testar världsnyheten Oxe Diesel

Annonsera på flera ställen — även utomlands

Säljer du båten själv, annonsera på flera ställen, även utomlands. Livetombord.se är ett av flera goda alternativ när det gäller sajter som i viss mån även bevakas av båtspekulanter från våra grannländer. Om du säljer via större förmedlare är chansen stor att din båt också når ut internationellt, tack vare företagets internationella kontakter.

Bilder 

Fina bilder på båten är viktigt, både på utsidan och insidan. Det kanske är för sent för en del som läser detta och som nu står i begrepp att sälja sin båt. Men har du möjlighet, se till att plåta båten när hon befinner sig i sitt rätta element, under en klar och vacker sommardag. Lägg sedan ut bilderna på någon sajt på internet, typ Blocket eller Båtbörsen.

Tänk på att du säljer drömmar, inte en plastkoloss på land. Bilderna brukar bli bäst snett framifrån, gärna med lite bogsvall och skum som yr runt fören. Segelbåtar ska naturligtvis ha seglen hissade. Bilder snett bakifrån kan också bli bra. Försök undvika att alltför realistiska närbilder på människor kommer med på bilden. Kunden är intresserad av båten, inte av de nuvarande ägarna.

Priset måste vara rätt 

När det säljs tretton på dussinet av samma märke, då gäller det att få spekulanten till båten. Priset är avgörande och ett “försökspris” gör att båköparen vänder blicken åt annat håll. Har du en båt i gott skick, ja då är sannolikheten stor att det blir affär. Sedan behöver du inte nödvändigtvis sänka priset ytterligare om kunden fallit för just din båt, då några tusenlappar inte spelar någon större roll för båtköparens beslut. Skänk hellre med lite utrustning, tipsar en båtförsäljare.

Båten ska vara ren — överallt 

Första intrycket av båten är superviktigt, annars går din båt bort. Friborden bör vara välpolerade, sittbrunnen ska blänka och tampar, skot och förtöjningsgods ska vara torra och rena. Det ska vara rent och fint inne i båten också. Dålig lukt och matrester i vasken kan normalt inte pratas bort med argument som att motorn är i ypperligt skick eller att hon seglar underbart på slören. Att “rekonda” båten är en av de mest lönsamma investeringarna du kan göra. Du får igen pengarna. Vanligt vatten och rengöringsmedel är det som behövs, vanligen. Vädra ordentligt. Torka även ur kölsvinet ordentligt och glöm ej undersidan av durken.

Motorrummet skiljer agnarna från vetet 

Motorrummet behöver några egna rader, av många båthandlare ansett som ett utrymme som skiljer agnarna från vetet. Här är det trångt och mörkt och därmed också svårt att bara “fixa till” inför försäljningen. Men det ska vara rent och snyggt även här för att fånga kräsna båtköpare. Det ska inte finnas gammal olja, vare sig på motorn eller på durken.

Kapellet viktigt på motorbåten 

När det gäller motorbåtar är kapellet extra viktigt. Det går att tvätta och fräscha till befintligt kapell med hyfsat gott resultat. Laga repor, ta bort jordslag, mögel och fläckar. Det finns firmor som kan hjälpa till med detta med gott resultat. Ibland är ett nytt kapell enda lösningen. Då blir det dyrt, en investering du knappast får igen genom ett högre pris, men ett nytt kapell kan vara anledningen till att spekulanten väljer din båt.

Deklarera vad som säljs 

En båtaffär är ofta komplex. Varan är sammansatt av många olika delar, av motor, drivlina, skrov, inredning, utrustning etcetera. Risken att en begagnad båt ska vara behäftad med fel, allvarliga och mindre allvarliga, är naturligtvis överhängande. Att i efterhand avgöra vem som hade rätt eller fel i en affär är mycket svårt. Därför är det viktigt med en ordentlig genomgång av båten före försäljning: motorns ålder och kondition, skrovets skick och att utrustningen fungerar. Säljer du båten via mäklare, får du ofta hjälp med att göra en varudeklaration. Dessutom bör du se till att båten blir besiktigad, något som köparen vanligtvis finansierar, men som gör att du som säljare också kan sova gott efter avslutad affär. 

Ordning på papperen 

Se till att ha ordning och reda på alla papper som tillhör båten och låt spekulanten ta del av detta. Samla försäkringsbrev, kontrakt och kvitton från reparationer, service och inköp i en pärm som spekulanten kan ta del av.

Underlätta även för köparen att göra egna undersökningar kring båten, då köparen har en undersökningsplikt. Spekulanten känner sig trygg efter att ha förvissat sig om att du är den rätta ägaren, något som kontrolleras via säljarens försäkringsbolag och genom ett telefonsamtal till larmcentralen, som för register över stulna båtar. Underlätta även för köparen att kontrollera huruvida båten är belånad, hos Swedbank, SEB eller Handelsbanken som alla har speciella båtlån.


Text: Redaktionen • 2014-10-03
ArtiklarLivetOmbord
Scroll to Top