Artiklar

Här är lågpriskatamaranen som byggs i Afrika

Att flytta tillverkningen till Afrika kan vara en lösning när priserna måste pressas mer och mer. I alla fall är det vad franska Aventura gjort.

Text: Redaktionen • 2014-11-06 Uppdaterad 2021-06-09
Här är lågpriskatamaranen som byggs i Afrika
Aventura 33
TV: Här slås katamaranen sönder i surfingvågorna
Läs mer: Hallberg-Rassy nyanställer 23
Läs mer: Inga segelbåtar på vårens mässor
Läs mer: Följ med på whiskyresa till Skottland

Aventuras katamaraner finns i storlekar från 20 till 43 fot och produceras numera i Tunisien. Därifrån har redan ett 20-tal Aventura 33 levererats, och fler är på gång. Med en byggtid på omkring 3 000 arbetstimmar blir förstås besparingarna betydande när arbetskraften är billig, och Aventura kostar inte mer än drygt 1,5 miljoner kronor i basutförande. Ändå har varvet möjlighet att erbjuda en hel del kundanpassningar.

En snabbesiktning utförd av Båtnytts utsände visar att finishen inte är riktigt på topp överallt, men några större kvalitetsbrister verkar det inte finnas. Däremot ska köpare vara uppmärksamma på att Aventura 33 inte är CE-godkänd i kategori A, och att den därför inte bör seglas över öppet hav. Kustnära segling i tuffa förhållanden bör dock inte vara några problem. Aventura 33 har två rymliga skrov som kan erbjuda olika planlösningar beroende på behov. Antingen en större ägarkabin i aktern och med separat toa och dusch i fören, eller något mindre dubbelkabiner i ändarna och med toaletten mer centralt placerad.


Text: Redaktionen • 2014-11-06
ArtiklarLivetOmbord
Scroll to Top