Artiklar

Abu Dhabi Ocean Racing först till Kapstaden

Abu Dhabi Ocean Racing med den brittiska skepparen Ian Walker vann den inledande etappen av Volvo Ocean Race 2014-15. De passerade mållinjen i Kapstaden idag klockan 16:10:44 (CET) och Martin Strömbergs Dongfeng Race Team seglade in på en imponerande andraplats – endast 12 minuter efter vinnarna.

Text: Redaktionen • 2014-11-06 Uppdaterad 2014-11-06

Här kan du följa Volvo Ocean Race Live

Läs alla blogginlägg från starten i Alicante

Det en blev rafflande slutspurt till Kapstaden. Abu Dhabi Ocean Racing (UAE) lyckades med nöd och näppe hålla undan för Martin Strömbergs Dongfeng Race Team och passerade mållinjen drygt 25 dygn efter starten i Alicante.
– Detta är mer känslosamt än vad jag trodde och de senaste dagarna har varit tuffa för oss, säger Ian Walker. Jag måste gratulera Dongfeng för deras fantastiska insatts och de har verkligen pressat oss hårt i slutet.

Kinesiska Dongfeng Race Team inledde etappen starkt och ledde en vecka efter att fältet lämnat Alicante. Abu Dhabi Ocean Racing tog över tätpositionen genom stiltjebältet doldrums vid ekvatorn och har sedan haft initiativet. Dongfeng Race Team var senare det lag som valde den sydligaste vägen på väg mot Kapstaden. De hittade gynnsamma vindar, mer fart och slog sig på nytt in i toppstriden. Det senaste dygnet har de varit hack i häl på Abu Dhabi Ocean Racing.
– Den sista veckan har varit fantastiskt rolig. Vi har seglat fort och jag är väldigt stolt över att vi lyckades komma ikapp och att vi var så nära att vinna, säger Martin Strömberg.

Ian Walkers lag är en av favoriterna till att vinna tävlingen. De har en av de mest erfarna besättningarna av alla lag och har sinsemellan seglat Volvo Ocean Race 20 gånger. Ombord på Dongfeng Race Team är det endast Martin Strömberg och skepparen Charles Caudrelier som har seglat Volvo Ocean Race tidigare. De två kinesiska seglarna i laget inledde sina karriärer som havskappseglare för mindre än ett år sedan.

Under etappen har Dongfeng haft problem med båtskador. En vecka efter starten seglade de in i ett föremål i vattnet och tvingades byta ett av sina roder. När de forsade fram genom Södra Oceanen i söndags gick ett däcksbeslag sönder vilket orsakade stora skador ombord.

Den nederländska båten Team Brunel väntas gå i mål som trea ikväll. Danska Team Vestas Wind och Team Alvimedica (USA/ TUR) beräknas gå i mål i morgon. Spanska MAPFRE jagas av svenskbåten Team SCA och båda båtarna går troligtvis i mål på fredag.

Den 15 november klockan seglas ett In-Port Race i Kapstaden och nästa etapp startar den 19 november och går till Abu Dhabi.

Vinnaren av en etapp tilldelas ett poäng, tvåan får två poäng, trean får tre poäng osv. Det lag som har minst antal poäng efter den sista etappen vinner Volvo Ocean Race 2014-15. Tävlingen avslutas med målgång i hjärtat av Göteborg i juni 2015.

Resultat Etapp 1 
1. Abu Dhabi Ocean Racing: 25 dagar, 3 timmar, 10 minuter och 44 sekunder
2. Dongfeng Race Team: 25 dagar, 3 timmar, 22 minuter och 48 sekunder


Text: Redaktionen • 2014-11-06
ArtiklarLivetOmbord
Scroll to Top