Foto: Sjöräddningssällskapet

Artiklar

Så många sjöräddningsfall orsakade kanonsommaren

Sommarens kanonväder gjorde att massor av båtägare gav sig ut på sjön. Fast några efterdyningar i olycksstatistiken går inte att spåra. När försäkringsbolagen summerar årets sommar talas det om rekord i antalet anmälda grundstötningar. Bland annat har Atlantica fått in 15 procent fler grundstötningar och If har betalat ut drygt 43 miljoner i ersättning, att jämföra med 34 miljoner i fjol.

Text: • 2014-11-11 Uppdaterad 2014-11-11
Läs mer: Så väljer du rätt brandsläckare till båten
TV: Laga gelcoatskador på båten
TV: Här är nya svenska racern som gör 70 knop
TV: Är inbyggda utombordare framtiden?

Samtidigt visar Sjöfartsverkets statistik att antalet sjöräddningsfall under 2014 är mindre än i fjol. Under perioden maj till augusti i år genomfördes 474 sjöräddningsuppdrag jämfört med 543 under motsvarande period 2013. En förklaring står att finna i den kyliga starten på årets säsong. Under juni månad genomfördes 73 räddningsinsatser relaterade till fritidsbåtar, vilket är 35 procent färre än 2013. Fast även under juli och augusti, då högtrycken stod som spön i backen och skärgårdarna invaderades av semesterfirare, minskade antalet sjöräddningsfall. 208 larm under juli är 30 färre än 2013, och i augusti var larmen 12 fler under 2013 – 136 mot 124. Sjöfartsverkets statistik redovisar de fall som klassats som statlig sjöräddningstjänst. Det betyder att det måste föreligga konstaterad fara för liv. Lättare grundstötningar och liknande händelser med endast materiella skador återfinns därför i försäkringsbolagens redovisningar.

– Vi upplever att fler som råkar ut för incidenter på sjön och som inte omfattas av statlig sjöräddningstjänst har någon form av assistansförsäkring, till exempel är medlemmar i Sjöräddningssällskapet eller Sjöassistans. Vi hoppas att det är en bestående trend. Det underlättar vårt arbete, då vi snabbt kan hänvisa dem vidare när det inte föreligger fara för liv, säger Annika Vestergård, chef för Sjöfartsverkets sjö- och flygräddningscentral.


Text: • 2014-11-11
ArtiklarLivetOmbord
Scroll to Top