150950.jpg

Artiklar

Tips: Badbrygga till båten

En liten plattform längst bak kostar inte alls lika mycket som den smakar. Att hoppa i och ur jollen, hämta upp vatten till disken och komma upp efter morgondoppet blir betydligt lättare och roligare med en liten badbrygga. Efter en otrolig badsommar är det säker många som är sugna på att skruva fast en badbrygga på båten till nästa sommar.

Text: Redaktionen • 2014-11-20 Uppdaterad 2021-06-09

Så byter du impeller på utombordaren

Knopskola: Båtlivets fem viktigaste knopar

TV: Så lagar du gelcoat

Badplattformstillverkarna skördar säkert goda vinster i dessa tider. Var och varannan 70- och 80-talsbåt har ju blivit utrustad med en liten veranda längst bak. Men faktum är att det är väldigt praktiskt, och att montera en plattform är inte särskilt svårt. Det som egentligen är det svåraste momentet är att mäta så att plattformen hamnar i mitten och att den blir vågrät. Det är nämligen inte alltid så att man kan lita på att de originalmonterade detaljerna på båten sitter exakt centrerade.

Om man väljer en universalmodell går det att få tag i en badplattform för under 3 000 kronor. Men undersök marknaden väl. Kanske är det inte särskilt mycket dyrare att välja en plattform som är speciellt anpassad för just din båt. Hos vissa tillverkare ingår det dessutom stege och det är värt att ta in det i budgeten. En bra badstege till plattformen kan nämligen gå lös på flera tusenlappar.

Ett misstag man lätt gör som entusiastisk altanbyggare är att välja en så pass stor plattform att akterspegeln bara med nöd och näppe räcker till. När allt är monterat är det oftast flera gånger snyggare med en till båten proportionerlig plattform istället för den största möjliga.

Av: Text och foto Johannes Nordemar

Faktaruta

Kostnad Badplattform: 2 300 kronor Kassettstege: 1 500 kronor Fotsteg: 400 kronor Övrigt material: 200 kronor Omsvetsning av pushpit: 1 500 kronor Summa: 5 900 kronor


Text: Redaktionen • 2014-11-20
ArtiklarLivetOmbord
Scroll to Top