Artiklar

Här ökade motorstölderna mest

Under 2014 anmäldes 2 536 båtmotorstölder, vilket är en minskning med cirka 5 procent jämfört med 2013. Det visar Brottsförebyggande rådets statistik för 2014. Anledningen till minskningen sägs vara att fler båtklubbar har anslutit sig till Båtsamverkan samt att polisen har ökat sina kontroller av fordon i hamnarna, det har alltså blivit svårare att föra ut stulna motorer ur landet.

Text: Redaktionen • 2015-02-16 Uppdaterad 2021-06-09
Här ökade motorstölderna mest
Greps med 16 stulna båtmotorer – frias
Polisens Facebook stoppade lyxbåtstjuvar
TV: Frauscher 858 Fantom är hetast på Stockholmsmässan?
Nyhet: Seven Marine har skapat världens största utombordare

I de båttäta Stockholms och Västra Götalands län har stölderna minskat med 9 respektive 12 procent, medan antalet båtmotorstölder har ökat i till exempel Skåne. Mest sticker Gävleborgs län ut där antalet stölder nästan har trefaldigats till 145 stycken.

– Båtarna ligger i obevakade hamnar samtidigt som länet har ett bra geografiskt läge för att snabbt komma ut ur landet. Kapellskär ligger exempelvis nära och under året har polisen gjort ett flertal gripanden både i Sverige och i Östeuropa med stöldgods från Gävleborg, säger Carina Birking, som är utredare på Larmtjänst.

Det är främst motorer under 50 hästkrafter som stjäls, troligen beroende på att de är lättast att hantera och att efterfrågan där är störst. Enligt larmtjänst försvinner 70 procent av de stulna motorerna ut ur landet.


Text: Redaktionen • 2015-02-16
ArtiklarLivetOmbord
Scroll to Top