Artiklar

Stort test av vattentäta fodral

en dränkt teknikpryl upphör för det allra mesta att fungera och allra helst när den behövs som bäst. Vi har tittat på lösningen – skal för platta och telefon som tål både stötar och vatten. Vi bjuder på testet av Lifeproof Nüüd för Ipad. Köp hela testet för endast 10 kronor för att se hur den står sig mot de andra.

Text: • 2015-03-10 Uppdaterad 2021-06-09

Stort test av vattentäta fodral
Här köper du hela testet för 10 kronor.
TV: Här är den hetaste tekniken på Allt för Sjön
TV: Så lagar du gelcoat
Knopskola: Båtlivets fem viktigaste knopar
TV: Så servar du drevet

Köp testet här för 10 kronor
Surfplattor och smarta mobiltelefoner räknas numera som standardutrustning ombord på allt fler båtar. Att ständigt vara uppkopplad, även under fritid och semester, anses som självklart för en växande skara. Och visst finns det en del praktiska poänger med internet i båten. Exempelvis möjligheten att underlätta navigationen. Eller att ha tillgång till väderprognosen ett knapptryck bort. Problemet är bara att det gärna regnar på sjön. Dessutom är båten omgiven av vatten. Och det finns alla möjliga risker att tappa prylen på durken, eller i värsta fall på en klippa för vidare befordran ner till havets botten. Eftersom lejonparten av de plattor och telefoner som säljs inte gillar väta eller ens fukt, borde de – rent logiskt – vara bannlysta i båten.

 

Stort test av vattentäta fodral
Ett gratistest: Lifeproff Nüüd Pris: 1099
Ett otroligt smidigt skal som består av två delar. Snäpps ihop mycket enkelt. Med skalet på plats blir inte plattan mycket större än utan. Tätningen för laddningen snäpps fast och även tätningen för hörlurar känns trygg. Dummy medföljer för att prova att det är helt tätt. Sammantaget testets bästa skal. flytväst finns som tillbehör!
+ Känns säkert, då det bara finns ett sätt att montera det på
+ Bra tätningar för laddning och hörlur
– Priset

Logik och praktik går inte alltid hand i hand. Problemets lösning stavas vattentätt fodral eller skal. Dessa kan i sin tur vara mjuka eller hårda. I det här testet fokuserar vi på hårda skal, även om vi även har med ett mjukt som referens. På marknaden finns ett växande sortiment av både plattor och telefoner som är vattentåliga. Men då är de just det – tåliga. Inte vattensäkra. Dessutom säger det ingenting om stöttåligheten.

För att testet över huvud taget skulle bli hanterbart bestämde vi oss för att begränsa urvalet till skal avsedda för en surfplatta – Ipad Air – och en telefon – Iphone 5/5C. Detta då vårt främsta syfte är att skärskåda skydd och funktion snarare än exakt passform. Nu blev det för all del inte så enkelt i alla fall. Delvis förklarat av den snabba teknikutvecklingen.

En platta eller telefon som är modern idag är passé i morgon. Grundidén med hårda skal är att de har exakt passform. Till exempel är det skillnad i storlek mellan Ipad Air och Ipad Air 2. Ett faktum som resulterade i ett antal felbeställningar innan vi fick hem rätt skal. Just detta var annars ett av testets kriterier, att skal till de utvalda modellerna skulle gå att hitta på svenska webbplatser.

En surfplatta eller smart mobil kostar ett antal tusenlappar i inköp. Givetvis är det därför en smart investering att skydda den så gott det går. Samtidigt finns det en gräns för till vilket pris. Flera av skalen i testet kostar från 700-800 kronor till strax över tusenlappen, vilket gör att totalsumman för telefon/platta och skal kan passera 6 000 kronor.

Flera tillverkare rekommenderar att ett funktionstest genomförs innan deras skal monteras på en telefon eller platta. Det innebär att skalet stängs enligt anvisningarna och sedan sänks ner i vatten. Fungerar allt som det ska då, bör det göra det ihop med telefonen eller surfplattan. Oftast är det ett antal O-ringar som tätar skarvar och portar. Att de höll tätt vid provet är givetvis ingen garanti för att det gör det även senare.

Vissa skaltillverkare håller sig med en hög svansföring i sin marknadsföring. Vad sägs till exempel om att en produkt uppfyller US Department of Defence standard 810F? Att uppge att ett skal tål dykning ner till två meters djup utan att ange hur länge, eller att ange att det tål fall på två meter utan att berätta på vilket underlag, är olika former av snömos som egentligen inte säger ett dugg. Att ange produktens IP-klass ger i alla fall en utfästelse som vi konsumenter kan förhålla oss till. Nästan alla tillverkare lämnar garanti på sina produkter, ibland upp till två år. Men givetvis är det bara skalet som omfattas. Om det havererar och innehållet dränks, får du alltså i bästa fall ett nytt skal. Men produkten inuti, som skulle skyddas, är förlorad. Knapparna funkar bra De hårda skalen i vårt test är i huvdsak konstruerade på två vis. Antingen är de heltäckande med en framsida i genomskinlig plast som täcker skärmen. Eller så sluter skalet helt tätt mot skärmen på så vis att glaset i sig utgör en fuktspärr. I de fallen följer det i allmänhet med ett extra skydd – en plastfilm – som appliceras på skärmen. Eftersom det mer är en fråga om tycke och smak än om funktion, har vi inte värderat om skalen har ett inbyggt skydd för skärmen eller inte.

Knapparna fungerar bra på alla skal i testet. Och vi har egentligen inte noterat någon skillnad i att peka på skärmar med ett plastskydd jämfört med dem utan. Inte heller kunde vi konstatera att ljudet blev riktigt dåligt med skal på. Däremot skiljer det sig om man vill ansluta hörlurskabeln eller i värsta fall laddningskabeln och fortsatt ha ett vattentätt skal. Laddning klarar inget skal med bibehållen fukttålighet, medan en del skal har olika fiffiga skruvgängor för hörlursuttaget. Det gäller alltså att välja rätt produkt för den som vill kunna lyssna på musik eller sjörapporten i lurarna på kryssen. Väl förtöjda, eller när vädret är vackert, kanske en del vill plocka av skalet för att plattan eller telefonen ska bli lite mer lätthanterlig. I en del fall är det lättare sagt än gjort. Det kan till och med krävas ett hårt föremål, typ en smörkniv, för att bända loss dem.

Ett annat problem, som egentligen inte har med själva skalen att göra, är att pekskärmarna fungerar dåligt om de blir blöta. Där är det å andra sidan ingen skillnad på öppen skärm och skal med skärmskydd. Vad vi däremot märkte är att det faktiskt blir färre reflexer på skal med skärmskydd. Testets slutsats blir att det känns tryggast med ett skal som går att prova innan det blir skarpt läge. Ju färre öppningar som måste hållas stängda med diverse pluggar och luckor, desto bättre. Vi missade flera gånger att skruva åt förslutningar och att se till att allt silikon var på rätt ställe. Öppningar med enbart lösa gummipluggar som skydd bör undvikas för att vara på den säkra sidan.

Måste ett skyddande skal inte vara på plattan hela tiden kan den enkla och billiga lösningen i form av en mjuk påse vara ett bättre alternativ. Påsen i vårt test, från Seasea, som kostar en spottstyver jämfört med de hårda skalen, blev en stor överraskning. Inte samma goda åtkomst till alla knappar, men för det priset får det anses som ett mycket gott alternativ. Den är dessutom kompatibel med flera plattor, så på sikt kan du spara åtskilliga hundralappar.

Text och foto Nils Ahlén

Så gjorde vi testet

Alla skal monterades enligt tillverkarens instruktioner, om det fanns några. första steget var en simulerad regnskur i duschen
där vi placerat en träplatta med ett fuktkänsligt papper i skalen för att se om de höll tätt. Nästa steg var nedsänkning i vatten till det djup, och under den tid, som tillverkarna angett. för det mesta två meters djup, men i ett fall hela 20 meter. Vi släppte även skalen ner i ett stengolv från angiven höjd. oavsett vilken behandling skalen utsattes för så höll de måttet. Som testare ser man fram mot att kunna avslöja att produkterna inte håller måttet. I frustration släppte vi då ett skal från fem meters
höjd och körde högtryckstvätten på det. Resultatet blev en liten glipa i skalet i fallet. Och efter några minuter under högtryckstvätten trängde lite vatten in. Men på det hela taget – produkterna i vårt test håller vad de lovar!


Text: • 2015-03-10
ArtiklarLivetOmbord
Scroll to Top