TV: Här är Ferraribåten som gör 120 knop

Ferrari KD800 från 1957 är väl antagligen det coolaste och galnaste som någonsin byggts i båtväg. Med en motor från 50-talets racingmodeller har den en toppfart på hela 120 knop.

TV: Här är Ferraribåten som gör 120 knop

3 nr av valfri båttidning för endast 99 kr

Ferrari KD800 är en helt unik skapelse som när den far runt i hemmavattnen i Comosjön i norra Italien väcker uppmärksamhet som ingen annan båt. Motorn är en Ferrari 375MM, en V12:a på 4,5 liter som alltså kan skicka iväg båten i hela 120 knop. 

Motorn satt från början i en tävlingsbil som tävlade i Le Mans. 1953 kraschade bilen i 290 kilometer i timmen under ett lopp i Mexiko. Bilen gick åt skogen men motorn klarade sig. 

Efter några år fick playboyen Guido Monzino från Milano tag på motorn. Han satte in den i en specialtillverkad racingbåt av trepunktsmodell, med ett karaktäristiskt skrov med två vingliknande pontoner där fram. Konstruktionen gör att vattenmotståndet blir minimalt vid höga farter, men att det är svårt att behålla fart vid girar. 

Efter ett tag hamnade båten i malpåse. På slutet av 60-talet fick hon dock en ny ägare som fortfarande kör båten. Den är i perfekt skick, men konstruktionen och de höga farterna gör att båten inte är något som vem som helst kör. Det är en riktig tävlingsbåt, med allt vad det innebär. 

Läs hela reportaget i senaste Vi Båtägare

Blir du knäsvag av Ferrari KD800?
Ja
21
9
Nej

TV: Kolla in Riva Lamborghini