Artiklar

TV: Här sänker kaptenen sitt eget fartyg

Efter att ha blivit förföljd i månader av miljöaktivister, sänkte den tjuvfiskande kaptenen sitt fartyg i måndags. Den desperata planen var ett sätt försöka slippa undan fängelse för sin last av olagligt fångad fisk. Se filmen under artikeln.

Text: • 2015-04-08 Uppdaterad 2021-06-09
TV: Här sjunker bara ett år gamla lyxyachten Yogi
Här är förra årets dyraste båtolycka – Delta 54:an sjönk
Därför sjunker osänkbara båtar
Niklas Eriksson har bärgat över 600 båtar

3 nr av valfri båttidning för endast 99 kr

När besättningen på Thunder lämnade sitt sjunkande fartyg hurrade de och var förberedda med packning och tillhörigheter. De togs emot av sina förföljare som inget annat kunde göra än att se på när beviset sjönk till botten. Men att kaptenen och besättningen själva sänkt båten för att slippa undan fängelsestraff för tjuvfiske, var ganska uppenbart. 

Den märkliga jakten till havs hade pågått i tre månader då miljöaktivister förföljt Thunder som fiskat utrotningshotad fisk med olagliga nät. Aktivisternas plan var att förfölja fartyget tills bränslet tog slut och de skulle tvings att uppsöka en hamn, där de skulle kunna arresteras.

Så blev det nu inte och när fartyget sjönk utanför Västafrika var båten ett piratfartyg efter att ha blivit av med sin Nigeriaflaggning några dagar tidigare. Inte långt innan hade Förenta Nationernas havsrättskonvention beslutat att flaggstater så som Nigeria måste ta ett större ansvar för skepp som tjuvfiskar med deras flagg. 

Miljöaktivisfartygen Sam Simon och Bob Barker hann dock rädda 50 000 av den utrotningshotade fisken Dissostichus mawsoni, kanske bättre känd som chilensk havsaborre. En fisk som är hett byte då restauranger runt om i världen betalar stora pengar för den. 

 

TV: Här sänker kaptenen sitt eget fartyg
TV: Här sjunker bara ett år gamla lyxyachten Yogi

Text: • 2015-04-08
ArtiklarLivetOmbord
Scroll to Top