Artiklar

Ny märkning med vätska ska minska motorstölder

Så kallat märk-DNA kan förhindra bostadsinbrott. Nu ska metoden testas för att minska stölder av båtmotorer, drev, båtar och övrig utrustning. Försöket görs vid Näsbyvikens båtsällskap i Täby utanför Stockholm med start den 1 april.

Text: Redaktionen • 2015-04-14 Uppdaterad 2021-06-09
Ny märkning med vätska ska minska motorstölder
Läs mer: Greps med 16 stulna båtmotorer – frias
Läs mer: Greps med 16 stulna båtmotorer – frias
Läs mer: Stölder av båtmotorer ökar
Så slipper du bli blåst på båtköpet

3 nr av valfri båttidning för endast 99 kr

– Vi har haft stora problem med stölder av framförallt båtmotorer och drev och genom projektet hoppas vi att försvåra för tjuvarna och göra motorer och tillbehör mindre attraktiva att stjäla, säger Roger Alm, ordförande i Näsbyvikens Båtsällskap.

Vid DNA-märkning appliceras en fluorescerande vätska på det som ska märkas. Vätskan är osynlig för blotta ögat, men synlig med hjälp av UV-ljus. Varje märkning har ett unikt DNA som går att spåra internationellt. Det är omöjligt att avlägsna, då minsta partikel av blandningen innehåller en unik kod. 

Märkningen reagerar på UV-ljus vilket gör den lätt för polisen att hitta. I Stockholms län har alla polisbilar utrustats med UV-lampor för att lättare hitta DNA-märkt stöldgods. Lamporna är finansierade av Stöldskyddsföreningen. För att visa att någonting är märkt, fästs petsäkra varningsdekaler på det märkta föremålet.

Märk-DNA fungerar stöldförebyggande genom att märkta föremål är mindre attraktiva att stjäla. Genom metoden går det också att spåra stulet gods tillbaka till ägaren. Tillsammans med bland annat Stöldskyddsföreningen och de största försäkringsbolagen har polisen genomfört ett så kallat hot-spot-projekt i tre Stockholmskommuner under 2014.

Syftet har varit att utvärdera om metoden kan minska inbrott. Allt pekar på mycket goda resultat och nu ska man alltså testa om det även kan fungara i båtvärlden. Båtägarna får tillgång till DNA-märkning från Stöldskyddsföreningen vilket ska användas på båt, motor, drev, trailer och annan stöldbegärlig utrustning.

Området kommer också att skyltas för att informera om att märkning är genomförd. Mellan 2013 och 2014 minskade båtmotorstölderna i Sverige marginellt, enligt Brottsförebyggande Rådet, Brå. Problemet är fortfarande stort och under 2014 polisanmäldes drygt 2 500 båtmotorstölder.


Text: Redaktionen • 2015-04-14
ArtiklarLivetOmbord
Scroll to Top