Artiklar

Karta: Här är det störst risk att få TBE

Ny statistik visar att 178 personer diagnosticerades med TBE under 2014. Även om det är en liten minskning från året innan så är trenden tydlig: antalet diagnosticerade TBE-fall har mer än fördubblats i Sverige de senaste 20 åren.

Text: • 2015-05-11 Uppdaterad 2021-06-09
IF-båten återuppstår
Lista: Fem köpvärda segelbåtar från 70-talet
TV: Här går polisens sjösättning rakt in i buskarna
TV: Så är det att köra 4X400 Mercury Verado

3 nr av valfri båttidning för endast 99 kr

Riskområden i Sverige är framför allt Stockholms, Södermanlands och Uppsala läns kusttrakter. Runt 70–80 procent av alla rapporterade fall av TBE kommer från dessa områden. Riskområdet omfattar kustområdena från Roslagen till Kalmartrakten/Öland och de centrala och östra delarna av Mälarregionen. Områden runt och mellan Vänern och Vättern, Göteborgstrakten och östra Skåne är nya områden där personer har blivit TBE-smittade.

I synnerhet kusterna kring Södertörn samt vissa öar i östra Mälaren är utsatta. Viruset finns också på andra håll i landet.

– För de som vistas i områden där TBE-viruset är vanligt rekommenderas det att man vaccinerar sig mot TBE, säger Harald Zetterquist, läkare på Vaccinkliniken i Nyköping.

TBE står för fästingöverförd hjärninflammation (tick-borne encephalitis) och orsakas av ett flavivirus. Sjukdomen överförs via bett från fästingar som är bärare av viruset. TBE är en allvarlig och obotlig sjukdom och det finns inget läkemedel som botar den. Dödsfall är sällsynta men många får bestående besvär som huvudvärk, trötthet, minnesstörningar, koncentrationssvårigheter, balansstörningar och nervskador med förlamningar.

Även barn kan vaccineras, Smittskyddsinstitutet sänkte 2013 den åldersgräns där man börjar rekommendera TBE-vaccin till barn i riskområden från tre till ett år.

Se också: Så är det att köra 4X400 Mercury Verado 

Karta: Här är det störst risk att få TBE

001

Original 2500×2500 – öppna i nytt fönster
Direktlänk https://d2ihp3fq52ho68.cloudfront.net/YTo2OntzOjI6ImlkIjtpOjEwNjM1MDQ7czoxOiJ3IjtpOjI1MDA7czoxOiJoIjtpOjI1MDA7czoxOiJjIjtpOjA7czoxOiJzIjtpOjA7czoxOiJrIjtzOjQwOiIyODM2YjYwNTkwMzc4NWMwODNlM2Y5NjhhY2Y0MDhjYjg2NTljYmYwIjt9

Visa mer info


Text: • 2015-05-11
ArtiklarLivetOmbord
Scroll to Top