Reportage: Fisksätra Firally slår det mesta
Foto: Karl Hallqvist

Reportage: Fisksätra Firally slår det mesta

Bara 6 meter och dubbla styrplatser. Mer än 50 år på nacken och minst 50 år till i framtiden. Runt 2 000 arbetstimmar och en kultbåt i toppskick. Henrik Dahls topprenoverade Fisksätra Firally slår det mesta.

Först ser jag den inte. Men så skärper jag blicken och sveper över hamnen igen. Där invid strandkanten ligger den ju, Henrik Dahls topprenoverade Firally. Det mattlackade gråsvarta skrovet smälter in så väl i omgivningen att jag missade den helt. Fast i själva verket är det tvärtom. Har man en gång sett en Fisksätra Firally på närmare håll och insett dess brutala beständighet, både sett ur bruks- och trendfaktorperspektiv, sitter den där välfångad och fast förankrad på näthinnan. Det är något speciellt med de här sexmetersbåtarna, vars produktion startade 1962 i Fisksätra utanför Stockholm. Firallyn, eller Frallan som de invigda säger, är en båt som väcker känslor. Något vi blir varse under våra turer med T49, som Henrik Dahl valt att kalla sin klassiker. 

– Namnet har inget med motortorpedbåten, stridsvagnen eller flygplanet med samma namn att göra. T49 är tillverkningsnumret på just den här båten och jag tycker det passar bra, förklarar Henrik, som har ytterligare en nybakad Fralla på sitt samvete; en Televerksorange version, som utöver färgval även layoutmässigt skiljer sig från T49. 

Båda hans Frallor har ställts ut på mässan Allt För Sjön och där satt varma känslor i gungning hos såväl entusiaster som hos de nyligen frälsta på båtupptäckarstråt. 

– För mig var det en pojkdröm som gick i uppfyllelse när jag köpte min första Fralla, även "Småfrallan" ­kallad, då den har den något mindre hytten, skrattar Henrik Dahl och fortsätter:

– När den var färdigrenoverad kliade det åter i fingrarna efter nya projekt och jag har liksom förälskat mig i båttypen. Det här är oerhört välbyggda båtar. Flera av dem har över 50 år på nacken och en grundstomme som fortfarande är i superskick. Det är rätt unikt och något som säkerligen få av dagens moderna plastbåtar kan leva upp till. 

Kultskatter. Henrik Dahl har hittills renoverat två Fisksätra Firally. Utöver färgen skiljer sig de båda båtarna åt även sett till layout.