Göteborg får Sveriges första äkta ambulansbåt
Göteborgs skärgård får landets första ambulansbåt som kan transportera en ambulansbil på däck. Foto: Pernilla Sätherström

Göteborg får Sveriges första äkta ambulansbåt

Nu kan du känna dig ännu tryggare till sjöss - i alla fall i Göteborgs skärgård. Här finns numera en båt som är 20 meter lång och kan transportera en ambulansbil på däck i över 30 knop. Kolla in Sveriges första ambulansbåt.

Sveriges första specialbyggda ambulansbåt är invigd. Båten är en specialbyggd katamaran som kan ta en ambulans på däck och ändå nå farter på över 30 knop, tack vare de dubbla Catepillarmotorerna på sammanlagt nästan 3 000 hästkrafter. Den kommer vara den viktigaste länken i ansvaret för Göteborgs skärgårds ambulanstrafik och ska vara stationerad på Donsö i södra skärgården, då majoriteten av alla larm kommer härifrån.

Båten är framtagen av företaget Northern Offshore Services, som är specialiserade på transport av personal och utrustning till vindkraftverk och idag har ett 20-tal höghastighetskatamaraner i sin flotta. Rederiet är också baserat på Donsö.

Kolla in fler bilder och illustrationer av båten på nästa sida.