TV: Så räddar sjöräddningens svävare liv på vintern
Sjöräddningens samtliga svävare var på plats på sjön Runn i Dalarna när man övade isräddning. Foto:SSRS

TV: Så räddar sjöräddningens svävare liv på vintern

Vinter betyder inte lågsäsong för Sjöräddningsällskapet. Under helgen som gick övade de med sina svävare på sjön Runn i Dalarna.
Svävarna är en viktig livlina för nödställda på isar runt om i landet. Här kommer några tips från Sjöräddningssällskapet på hur du bör bete dig för att slippa åka svävare hem från skridskoturen eller isfisket.
Följ också länken i slutet på artikeln för att se TV-inslaget från övningen i Dalarna.

 

Årets höjdpunkt för många är när isen lägger sig och man kan ge sig ut i skärgården. Att få packa ryggsäcken och ge sig hän, på långfärdsskridskor eller på skoter är en outstanding naturupplevelse. Och vi vill inte avskräcka någon - men vi uppmuntrar till försiktighet, och att inhämta så mycket kunskap som möjligt.

Viktig utrustning på isfärden

Isdubbar. Ska sitta högt runt halsen, utanför kläderna. I isdubbarna ska det sitta en visselpipa av plast – utan kula som kan frysa fast. Träna på hur du ska använda isdubbarna.

Flythjälp. Flytväst, räddningsväst eller torrdräkt är bäst men det fungerar även att ha en ryggsäck med ombyte i en vattentät påse. Ryggsäcken ska ha midjerem och helst grenband.

Räddningslina. Ibland måste du ha hjälp av en kamrat för att ta dig upp. Räddningslinan ska kunna flyta och ha en tyngd som gör att den går att kasta långt. Linan ska vara lättåtkomlig.

Ispik. Används för att bedöma isens bärighet och kvalitet. Ispiken ska kunna flyta och vara tyngre än till exempel en skidstav.

Mobiltelefon i vattentätt fodral. Om olyckan är framme ska du enkelt kunna kalla på hjälp. Lägg telefonen i en vattentät påse så att den inte blir blöt. Den som själv kan slå larm har störst chans att bli räddad.

Ombyte. Det är alltid bra att snabbt kunna få på sig torra kläder om olyckan varit framme. Se till att ha en vattentät påse där du förvarar kläderna.

Tänk på det här innan du ger dig ut

Ha alltid sällskap på isen. Ta för vana att aldrig vara ensam när du är ute på isarna. Socialt blir det trevligare och dessutom kan man vända sig till kompisen för att få hjälp.

Håll avstånd till andra. Se till att alltid ha en rejäl säkerhetsmarginal till andra. Det minskar risken för att alla samtidigt går genom isen.

Försök hålla farten nere. Hög fart gör att du får svårare att upptäcka svag is. Dessutom gör farten att isen lättare går sönder. Även skaderisken minskar vid lägre fart.

 

Sjöräddningssällskapet övar sjöräddning med svävare på sjön Runn i Dalarna.

Sjöräddningssällskapet övar sjöräddning med svävare på sjön Runn i Dalarna. Foto: SSRS