Artiklar

Världens mest prisvärda resmål finns på båtlängds avstånd

Reseguiden Lonely Planet listade nyligen världens mest prisvärda resmål 2016. Och överst på listan finns en riktig östersjöpärla. Kanske är det dit du stävar i sommar?

Text: Jens Augustinsson • 2016-02-23 Uppdaterad 2022-09-30

Världens mest prisvärda resmål finns på båtlängds avstånd
Väderkvarnarna är en av Ösels välkända symboler. Foto: Visitestonia

“Bortom den oemotståndliga huvudstaden Tallinn väntar de okända baltiska öarna och stränderna…”

Reseguiden Lonely Planet verkar ha gått och blivit förtjust i vår baltiska granne i öster och utsett det till årets mest prisvärda färdmål. Och för er som vill blicka bortom våra svenska skärgårdars horisont så kanske Estland kan vara något för sommarens båtsemester.

Med en skärgård som består av mer än 2 000 öar och en spännande historia med stark svensk prägel är Estland ett riktigt spännande färdmål. Kanske serveras inte den fullservice vi är vana vid här hemma. Men i gengäld möts man av slående vacker natur, en rik kulturhistoria – och lugn och ro för den som söker det.

Så här beskriver Visitestonia själva den estniska skärgården:

“De flesta estniska öarna är små och obebodda. Om du råkar vara en fågelskådar-, kanotpaddlar-, seglings- eller fiskefantast, kan du här hitta perfekta avlägsna och vildvuxna platser i naturen. Nedan beskrivs några av de största öarna i Estland, som har en uppsjö av kultur- och naturhistoria.”

Ösel (Saaremaa) … en av esternas forntida öar

Ösel har en speciell plats i varje estniskt hjärta, även för dem vars rötter är djupt kontinentala. Förutom de många populära produkterna som produceras på Ösel, såsom källvatten, öl, rågbröd och ost, representerar Ösel även en estnisk anda för många, som är helt gratis och kanske till och med lite envis. Ösel har bevarat sin unikhet. Det avlägsna läget med byar omgivna av stengärdsgårdar och hus med halmtak, dolomit, väderkvarnar och det berömda lokala hembryggda ölet anses vara Ösels symboler.

Ösels huvudstad Kuressaare måste ses. Det är en populär plats bland skandinaviska besökare. Här mitt i naturen och bland små trähus ligger en gigantisk biskopsborg, som är helt unik i sitt slag, eftersom den är den enda intakta medeltida fästningen i de baltiska länderna. Borgen är nu ett museum där du kan se olika utställningar om Kuressaares historia. Här kan du även se medeltida vapen och den väl upprustade interiören i slottet.

Under senare år, dvs. 1840 för att vara mer exakt, öppnades den första spa-anläggningen i Kuressaare och sedan dess har Ösel varit känd som en semesterort. Även i dag kan du njuta av unika estniska spabehandlingar med lokala alger, öl och enbär.

 

Dagö (Hiiumaa) … fyrar, kaféer och meteoriten

Lika älskad som Dagö är av surfare, seglare, vandrare och naturälskande semesterfirare, är ön perfekt för den som bara söker lugn och ro. I de lokala sevärdheterna ingår den mycket beundrade Kõpu-fyren, som är en av de äldsta fyrarna i världen, med en historia som går tillbaka till 1500-talet.

Dagö är känd för sina fyrar, orörda natur och lokalbefolkningens sinne för humor. Det är faktiskt så att Dagö skapades efter en stor meteoritexplosion för 455 miljoner år sedan, vilket gör ön till en av de äldsta i världen. Under vintertid kan du dessutom köra över till ön på Europas längsta isväg. Det är verkligen ett ovanligt sätt att komma fram på!

Först och främst är Dagö en lantlig ö, som lockar till sig vandrings- och cykelfantaster eller folk som helt enkelt vill ha en avkopplande semester. Under sommaren kan du gå på en mängd festivaler som t.ex. kammarmusikdagar och folklorfestivaler. Den utan tvekan charmigaste festivalen hålls i Dagös huvudstad Kärdla och går under benämningen Kärdlas kafédagar. I augusti öppnar lokalbefolkningen sina dörrar och hjärtan för allmänheten med mysiga kaféer över hela staden, där det serveras mat, hemgjorda kakor och utsökt kaffe.

Orjaku hamn på Dagö användes som ett fiskeställe redan så tidigt som på 1600-talet. 1912 påbörjades bygget av en hamn som skulle tjäna som örlogsbas för Tsarryssland.
Bra att veta: Kanalens djup vid inloppet och djup för angöring är 3,5 m, för närvarande finns 15 kajplatser med bojfäste, i hamnterminalen finns det WC och bastu. På kajen finns elförsörjning, bränsle finns att boka.

Hamnfakta Orjaku hamn

Max längd (m) 32
Max djupgående (cm) 270
Antal gästplatser 15
WIFI
Bastu
Gratis parkering
WC
Dricksvatten
Ramp
Logi
Servering
Mottagning av avfall
Tömning av avloppstank
Hamnkontor

 

Kynö (Kihnu) … äldre damer på motorcyklar

Om du är ute efter verkliga kontraster, ta dig till den lilla ön Kynö, som ligger precis utanför Estlands kust i Rigabukten. Kynö har listats av UNESCO för sitt mästerverk av sångarv och immateriella kulturarv för mänskligheten. Kynös traditionella kultur finns djupt rotad i motorcykelentusiasm. De flesta kvinnor på Kynö bär traditionella folkdräkter, bestående av randiga och färgstarka kjolar av ull och tillhörande vita skjortor, till och med när de kör runt på sina veteranmotorcyklar medan de utför sina dagliga sysslor. Besökare kan få en glimt av detta skådespel genom att hoppa upp på en öppen lastbil och ta sig en tur runt kusten och de gamla byarna på Kynö.

Nästa sida: Visste du detta om Sveriges historia i Estland?

 

TV: Här tävlar de i att lägga till

Världens mest prisvärda resmål finns på båtlängds avstånd
På Kynö möter du dessa riviga damer. Foto: Visitestonia.

 

Redan på 1500- och 1600-talen hade svenskarna hunnit etablera sig i Estland och perioden brukar betecknas som “den goda svenska tiden”. Bland annat förde det svenska herraväldet med sig betydande framsteg för det estniska folket och djupa band knöts länderna emellan.

Att Sverige har påverkat en stor del av Estlands historia är därför inte så konstigt och inte heller att de viktigaste områdena för den svenska minoriteten är de som vetter mot Sverige där de oftast bosatte sig. Framför allt gäller det kustområdena i norr och väster, och självklart även öarna, som fortfarande har svenska namn vid sidan av de estniska.

Trots att det hunnit gå lång tid sedan dess används fortfarande många svenska namn även på orter och gator. Namn som Nuckö, (Noarootsi på estniska) halvön i väster, klingar fortfarande bekant i svenska öron och på öarna längs kusterna, såsom Ormsö (Vormsi), finns många svenskklingande ortsnamn om än ibland med en ålderdomligare stil än vi oftast tänker oss idag. Här finns exempelvis Hosby, Einbi och Österby vilka var bosättningar av så kallade Aiboländare.

Nästan alla svenskar fick lämna sina fädernesgårdar 1944 då de tvingades fly till Sverige i samband med den sovjetiska ockupationen men den djupt rotade svenska traditionen kom trots detta att leva vidare. Kända personer som Astrid Lindgrens illustratör Ilon Wikland, uppväxt i Hapsal (Haapsalu på estniska), är ett talande exempel på detta och svenskmuseet i Haapsalu har intressanta utställningar om den svenska tiden. I dessa områden där det fortfarande talas svenska har lokalbefolkningen börjat återuppta sina traditioner och många estlandssvenskar har återvänt till sin forna hembygd. Idag bor fler svensktalande i Estland än som tvingades bort 1944.

Läs mer om Estland som färdmål på visitestonia.com

Så här hänger Sverige och Estland ihop

* De allra första svenskarna kom på 1200-talet, redan innan Estland hamnade under svenskt styre, vilket var en följd av det livländska kriget även om de viktiga årtalen daterar sig runt 1600-talets början.

* 1561 erövrade Sverige Estlands norra och västra delar.

* 1629 var hela Estland under svenskt herravälde och nu börjar den epok som går under namnet den “goda tiden” då de estniska småbönderna fick betydande förmåner. Den markerade även början på en rad reformer av utbildningen där utvecklandet av estniskan som ett skriftspråk är central.

* 1721 förlorade Sverige Det stora Nordiska kriget och den ryska dominansen över Baltikum efterträdde den svenska.

Svenska lämningar i Estland:

* Universitetsbyggnaden i Tartu, belägen i centrala delen av staden. Universitetet grundades av Gustav II Adolf.

* Gustav Adolfs Gymnasium, ett av Europas äldsta fungerande läroverk. Du hittar skolan i en gammal klosterbyggnad i Tallinns gamla stad, Vanalinn.

* Kynö, även kallad “ledstjärnan för jämställdhet mellan könen” med sin UNESCO-klassade kultur och Nuckö halvö med dess användande av det traditionella svenska språket och svensk arkitektur.

* Haapsalu, en fantastisk trästad belägen i Läänemaa på västkusten – bästa stället för att spåra den nu förlorade kulturen av Aiboländare, estlandssvenskarna.


Text: Jens Augustinsson • 2016-02-23
ArtiklarLivetOmbordResmål
Scroll to Top