Artiklar

Debatt: Ett högtravande båtspråk är bara fånigt

Knop eller knut, skott eller vägg. Vissa tycker att man ska hålla hårt på det klassiska båtspråket. Det tycker inte Philip Pereira dos Reis, chefredaktör för tidningen Praktiskt Båtägande. Han propagerar för en mer öppen språkkultur i båtlivet. Läs hans åsikt och glöm inte att säga din egen mening i kommentarsfältet nedan.

Text: Philip Pereira dos Reis, chefredaktör Praktiskt Båtägande • 2016-03-21 Uppdaterad 2021-06-09

10 misstag som gör dig hatad vid vårrustningen

Debatt: Politikerna har sjabblat bort frågan om giftg bottenfärg

En läsare hörde av sig med synpunkter och det är ju alltid trevligt. Denne var kritisk till, för att inte säga indignerad över, hur vi valt att beskriva vindens hastighet. På vår webbplats Livetombord.se hade vi uttryckt det som att “fartyget rörde sig mot vindar i hastigheter på uppemot 40 sekundmeter …”. Det var här vi klev över anständighetens gräns. Det heter meter per sekund och inte sekundmeter.

Att vi på detta sätt exponerade vår okunnighet och skändade den nautiska terminologin var mer än upprörande. Det är långt ifrån första gången språkpolisen gör sin utryckning, men den här gången tog jag mig tid att känna in och tänka efter. Jag tar ett djupt andetag … Kom igen nu. Visst kan det finnas poänger med ett specifikt och exakt språk, men nu är det ju inte ett kärnkraftverk vi är satta att ratta. Det vi pratar om är en hobby och en fritidssyssla som vi ägnar oss åt enbart för att vi tycker att det är kul.

Det är inget självändamål att använda språket för att bygga ännu högre murar runt det etablerade båtlivet. Att anmärka på ordval för att ytterligare skilja på oss och dem. Visst finns det tillfällen när det kan vara verkligt olyckligt att välja fel ord. Styrbord och höger är inte samma sak och fel ord kan bli både dyra och farliga.

Prenumerera på Praktiskt Båtägande: 6 nr + reservladdare 249 kr

Men inför den nautiska språkdomstolen är jag varje dag mer villig att fria än att fälla. Vi behöver inte förstärka det kulturella stängslet runt våra båtklubbar, snarare plocka fram den verbala bultsaxen, klippa upp och släppa in nya människor i båtlivet.

De flesta rörelser går från ungdomlig vidsynthet till stelbent inskränkthet. Om vi inte vill låta båtåkandet bli en angelägenhet för navelskådande bakåtsträvare måste vi behålla ett öppet sinne och nyfikenheten från det moderna båtlivets barndom. På 1970-talet exploderade fritidsbåtslivet i Sverige och blev en angelägenhet för “vanliga” svenskar. Alla var välkomna och de flesta var också nybörjare.

En och annan båt sjösattes kanske med vaggan på och folk hade inte lärt sig det rätta snacket men framtidstron fanns där och folk hade roligt! Så kom igen nu, säg efter mig: Snöre, distans, sjömil, kök, sängplats, golv … Eller vad tycker du?

Debatt: Körkortsdiskussion väcker starka känslor

Krönika: Det har gått inflation i hästkrafter


Text: Philip Pereira dos Reis, chefredaktör Praktiskt Båtägande • 2016-03-21
ArtiklarLivetOmbordBåtspråk
Scroll to Top