Test: Detta är bästa tamphållaren för Y-bommen
Idén med tamphållare är väldigt god. Tyvärr är utförande och funktion på de testade inte tillfredställande. Läs om vad som brister. Foto: Nils Ahlén

Test: Detta är bästa tamphållaren för Y-bommen

Det kan vara väldigt knivigt att fiska upp tampen när du kommer till bryggan. Tidningen Praktiskt Båtägande har provat fyra modeller av tamphållare som ska göra livet lättare vid tilläggningen. Men resultatet blev något oväntat.

Text & foto: Nils Ahlén

En tamphållare på bryggan fyller egentligen två olika funktioner. Dels ska tampen kunna hänga där snyggt och fint i friska luften istället för att ligga sölig och full av alger nere i vattnet. Dels ska den vara lätt att komma åt, helst ska man bara kunna sträcka sig efter den utan att behöva använda båtshaken.

Klicka här för att komma direkt till testet

Givetvis finns det ett antal mer eller mindre snillrika uppfinningar för att lösa problemet. De kallas för tamphållare. Eftersom vi själva var intresserade av att lösa detta oerhörda problem begav vi oss till båttillbehörsaffärerna och ut på nätet för att införskaffa det bästa marknaden kunde erbjuda, och kom hem med fyra olika varianter.

Vi testade funktionen med att sätta fast dem i Y-bom, även om alla kan skruvas fast i en träbrygga och vissa även sättas på en stolpe. De som är avsedda för Y-bom fästs i allmänhet med någon form av band eller slangklämma runt själva bommen. En annan variant använder bulten till flytkroppen att även fästa tamphållaren i. Det kan vara bra att kontrollera vilka regler båtklubben tillämpar, alla är inte odelat positiva till att man börjar skruva på fästet för flytkroppen.

Så, försedda med våra testobjekt begav vi oss ner till båtklubben för att prova. Men var ska tamphållaren sitta? På Y-bommen längst akterut är ett alternativ. Å andra sidan är det sällan skrik och panik med att just få tag i aktertampen. Den får för all del gärna vara torr, men det är i allmänhet mer brådskande med att få tag i förtampen för att kunna spänna ut båten så att den inte går in i bryggan. Fast sätter vi tamphållaren på Y-bommen framme vid bryggan innebär det i alla fall att tampen blir hängande väldigt långt från båten, om den har en normalt avsmalnande form framme i stäven. Ett alternativ vore att sätta den i det klenare staget som går diagonalt på Y-bommen, men då fungerar inte alla de fästen vi har provat. Två av de testade hållarna var försedda med reflexer, vilket kan vara riktigt trevligt vid förtöjningar sena höstkvällar.

Prenumerera på Praktiskt Båtägande här

Tamphållaren ska kunna hålla uppe tampen, och är den tillräckligt stabil, och kroken i toppen utformad på rätt sätt, fungerar det att hänga både den egna och grannens tamp där. Tamp kan dock väga en hel del och somliga av hållarna veknade betydligt redan i den här delen av testet. Nästa del av testet rörde hållbarheten. Det får antas att inte alla tilläggningar blir perfekta och att tamphållaren då och då blir överkörd av peket eller att en tamp helt enkelt fastnar. De måste alltså hålla för stora påfrestningar och helst kunna böjas 90 grader. Här skilde det sig mellan de olika fabrikaten.

Inte så att vissa höll och vissa gick sönder, utan enbart i sättet de gick sönder på. För alla gick sönder. En del bröts rakt av, någon lämnade vassa glasfiberspröt. En gick inte helt av men där saboterades istället fästet. Någon i bekantskapskretsen föreslog en bit fjäderstål som skulle tåla påfrestningarna medan en annan påminde om en olycka då en tamphållare av hemmagjord modell i fjäderstål fastnade under avbärarlisten och sedan slog upp med full kraft och orsakade personskador. Så ingen av de testade produkterna var riktigt optimal. En hemmagjord lösning kan säkert fungera minst lika bra.